Reklama

Češi běží hypoteční závod. Už v říjnu úvěry na bydlení překonaly celoroční objemy

domečky, monopoly, hypotéky,
Pixabay

Banky a stavební spořitelny poskytly letos do konce října hypotéky za 301,2 miliardy korun, což je více než za celý loňský rok, kdy to bylo téměř 217 miliard korun. Meziročně jde o nárůst o 76 procent. Uvádí to statistiky ČNB poskytnuté Českou bankovní asociací.

Reklama

Nové hypotéky v říjnu dosáhly 30,3 miliardy korun. Je to jen nepatrně více než v září, kdy objem činil 29,5 miliardy korun. Zatímco banky poskytly hypotéky za 24,9 miliardy korun, stavební spořitelny za 5,43 miliardy. Meziroční dynamika nově poskytnutých úvěrů tak zůstává nadále silná a v říjnu dosáhla téměř 50 procent.

„Objem poskytnutých hypoték zůstává silný i v říjnu. Růst úrokových sazeb na trhu sice patrně ztlumí poptávku po hypotečních úvěrech, v krátkém období však může obava z růstu sazeb a zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték ze strany ČNB přimět některé domácnosti uspíšit žádost o hypotéku. Objemy poskytnutých hypoték tak mohou zůstat v příštích měsících stále vysoké navzdory rostoucím úrokovým sazbám,” uvedl analytik ČBA Jakub Seidler.

Jan Sadil

Hypotéky jsou pořád levné, i když sazby vzrostly, říká „táta hypoték“ Sadil

Sazby hypoték letí rychle vzhůru. Už se pohybují kolem čtyř procent. A přestože i nové byty stále zdražují, a k tomu dál řádí covid, je letošní rok z pohledu objemu hypoték rekordní. Jak to však bude v době rostoucích sazeb dál? „Refinancování hypoték hodně oslabí,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz Jan Sadil, člen představenstva ČSOB a bývalý dlouholetý šéf Hypoteční banky, která je největším poskytovatelem půjček na bydlení v zemi.

Přečíst článek

RPSN (průměrná Roční Procentní Sazba Nákladů) podle statistiky ČNB byla v říjnu u hypotečních úvěrů 2,61 procenta a proti předešlému měsíci vzrostla o desetinu procentního bodu. Úroková sazba stoupla z 2,37 na 2,48 procenta. Růst sazeb tak pokračuje v obdobném tempu jako v předešlých měsících, a to navzdory tomu, že centrální banka citelně urychlila růst svých základních sazeb. Pomalejší růst hypotečních sazeb souvisí podle Seidlera s tím, že se postupně uzavírají smlouvy, které začaly banky s klienty rozjednávat v předešlých měsících ještě s příznivější úrokovou sazbou.

Úrokové sazby jsou nepatrně nižší pro úvěry refinancované, což celkovou průměrnou úrokovou sazbu mírně snižuje. Pro skutečně nové hypoteční úvěry činila úroková sazba v říjnu 2,54 procenta, což naznačil již dříve zveřejněný ČBA Hypomonitor, který poskytuje informace o počtech, objemech a průměrné úrokové sazbě nově poskytnutých hypoték v detailnějším členění.

Novostavby, ilustrační foto

Hypotéky s delší fixací jsou paradoxně nejlevnější

Úrokové sazby nadále rostou, ale zájem o hypoteční úvěry zatím nepolevuje.

Přečíst článek

„V následujících měsících začne průměrná realizované sazba růst rychleji, jelikož nové hypotéky budou již reflektovat aktuální situaci na trhu. Tržní úrokové sazby delších splatností jsou nyní nejvyšší za poslední dekádu, v té době se průměrná hypoteční sazba pohybovala kolem čtyř procent. Lze tak předpokládat, že k této hodnotě se začátkem příštího roku hypoteční sazby postupně přiblíží,” odhadl Seidler.

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Online zřízení hypotéky: Které banky to umí?

Vyřídit hypotéku stejně jednoduše, jako když nakupujete v e-shopu? I když to zní jako sci-fi, existují banky, které nabízí vyřízení hypotéky online. Pravda, zabere to o něco déle, než si objednat nové boty, ale kvůli omezením v souvislosti s pandemií covid-19 se pokrok v této oblasti jen urychlil.

Přečíst článek

peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Hypotéky brzy zdraží. Třeba až o čtyři tisíce měsíčně

Průměrná sazba hypoték v ČR v říjnu stoupla na 2,54 procenta. Je to ale pouze začátek prudkého zdražování hypoték, které nastane v příštích měsících. Průměrná sazba tak během prvního pololetí příští roku vystoupá až do pásma čtyř až pěti procent. Důvodem je rapidní růst inflace, který jde v ruku v ruce s růstem tržních úrokových sazeb i s růstem základní úrokové sazby České národní banky.

Přečíst článek

>>>>>>Vše k hypotékám čtěte zde<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hypotéky trhají rekordy. Ilustrační foto sídliště

Hypoteční horečka neklesá. Objem úvěrů na bydlení byl v dubnu druhý nejvyšší

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme