Reklama

Černá sobota pro kryptoměny. Bitcoin se propadl o pětinu

Bitcoin, ilustrační foto
Photostockeditor
Stanislav Šulc

Cena největší kryptoměny světa se propadla až k hranici 42 tisíc dolarů, přitom ještě před několika týdny stále jeden bitcoin více než 66 tisíc dolarů. Pokles ale zaznamenaly všechny kryptoměny.

Reklama

Po černém pátku přišla černá sobota. Noční obchodování s kryptoměnami připravilo jejich držitelům horké chvilky. Největší kryptoměna světa bitcoin se propadl o téměř 20 procent a v jednu chvíli stál „pouhých“ 42 tisíc dolarů, později se ale vzpamatoval a obchoduje se za více než 46 tisíc dolarů. Obdobný propad prožila také druhá největší kryptoměna ethereum (minus 17 procent, později zlepšení na desetiprocentní propad).

„Celý trh s kryptoměnami propadl o 15 procent, což představuje pokles na zhruba 2,3 bilionu dolarů,“ odhaduje portál CoinGecko sledující pohyby cen a tržních kapitalizací jednotlivých kryptoměn v reálném čase.

Bitcoin, ilustrační foto

Fond Rockaway Blockchain poslal přes 110 milionů do firmy 1Inch

Investiční fond Rockaway Blockchain Fund (RBF), který se zaměřuje na blockchainové a DeFi projekty, si připsal svoji dosud největší investici – do agregátora decentralizovaných burz 1Inch poslal dalších pět milionů dolarů (110 milionů korun). 1Inch je v portfoliu RBF už jedenáctým jednorožcem, tedy firmou s valuací přes jednu miliardu dolarů, uvedl fond na webu.

Přečíst článek

Z nejznámějších kryptoměn se za uplynulých 24 hodin podle CoinGecko nejvíce propadl Litecoin (minus 24,3 procenta) a Dogecoin (pokles o 22,7 procenta).

Podle agentury Bloomberg extrémně volatilní situace na trhu kryptoměn souvisí s nejistotami spojenými s inflací a novou variantou koronaviru zvanou omikron. A také chování centrálních bank, které začínají zpřísňovat měnovou politiku a standardní nástroje se stávají atraktivnějšími.

Nejistota u krypta se projevuje také na cenných papírech burzy Coinbase. Její hodnota se jen během pátečního obchodování propadla o více než šest procent, během posledních šesti měsíců pak přišla o čtvrtinu hodnoty.

Ethereum, ilustrační foto

Ethereum je na historickém maximu. Poroste dál, míní experti

Po bitcoinu druhá největší kryptoměna ethereum dnes vystoupala nad 4400 dolarů (téměř 100 tisíc korun) a překonala tak předchozí rekord 4380 dolarů z 12. května. Přispěla k tomu technická aktualizace sítě ethereum.

Přečíst článek

Čas nakupovat?

Bitcoin i přes propad o téměř třetinu od dosažení říjnového maxima 66 tisíc dolarů patří k nejvýnosnějším aktivům letos. Od začátku roku vydělal 60 procent. Řada investorů tak zatím stále čeká, kdy na kryptoměnovou vlnu nastoupit. Je tedy aktuální propad již ten, kdy se vyplatí do bitcoinu zainvestovat? Nebo půjde ještě níž?

Odpovídá Antoni Trenchev, zakladatel start-upu Nexo, který půjčuje kryptoměny. „Tyto propady známe, nejsou ničím neobvyklým. Jde o důsledek kaskádovitých prodejů. Myslím, že se někde mezi 40 a 42 tisíci dolarů pokles zastaví a do konce roku nás čeká jízda nahoru. Pokud by se výprodeje nezastavily, můžeme se dostat až k červencovým hodnotám mezi 30 až 35 tisíci,“ uvedl.

Bitcoin, ilustrační obrázek

Jeden bitcoin bude ještě letos stát tři miliony korun, říká analytik, který se zatím nemýlil

Bitcoin dnes nad ránem středoevropského času stál bez několika málo tisíc 1,5 milionu korun. To je jeho historicky nejvyšší cena v české měně. Nebýt razantního zvýšení základní úrokové sazby v podání České národní banky z minulého týdne, už nyní by bitcoin vyšel na víc než právě půldruhý milion korun.

Přečíst článek

Model Roadster v roce 2010, showroom Tesly v kalifornské Newport Beach,

Retro: Jak vypadala Tesla, když ji skoro nikdo neznal

Kalifornská Tesla je nejdražší automobilkou světa a stala se ikonou. Přitom v roce 2010 sjel z její výrobní linky teprve tisící kousek sportovního modelu Roadster a měla jen pár showroomů v Kalifornii.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kybernetický zločin - ilustrační foto

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme