Reklama

Výrobní inflace se urvala. Cenový chaos je nejhorší od roku 1995

sklizeň jablek
iSock

Ceny průmyslových výrobců v loňském roce stouply o 7,1 procenta, což byl nejvyšší meziroční nárůst od roku 1995. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zdražení zaznamenali všichni výrobci. V zemědělství rostou ceny nejvýrazněji za více než deset let, letos i proto rekordně zdraží potraviny.

Reklama

V zemědělství byly ceny za celý rok 2021 v průměru vyšší o 6,9 procenta, ceny stavebních prací o 5,1 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 1,3 procenta.

„Meziroční růst za rok 2021 byl zaznamenán u všech výrobců. Ceny průmyslových výrobců se zvýšily o 7,1 procenta, což bylo o sedm procentních bodů více než v roce 2020 a zároveň šlo o nejvyšší meziroční růst od roku 1995,“ uvedl k loňskému vývoji cen výrobců vedoucí statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš. V průmyslu se loni podle statistiků zvýšily hlavně ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů.

„Rok 2021 se neblaze zapíše do historie českého průmyslu jako rok skokového zdražování. Cenový chaos, který jsme zažili, byl nejhorší od roku 1995. Letošek bohužel nepřinese výrazné zlepšení,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Za samotný loňský prosinec ceny průmyslových výrobců zpomalily meziroční růst na 13,2 procenta z listopadových 13,5 procenta. Naopak v zemědělství nárůst cen zrychlil na 18,8 procenta ze 14,6 procenta.

„Ceny v českém zemědělství rostou nejvýrazněji za více než deset let, letos i proto rekordně zdraží potraviny. Půjde o klíčový sociální problém letošního roku,” podotýká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. 

Ceny zemědělců zvedá růst cen energií, obecná inflace, ale také vzestup výdělků spojený s nedostatkem pracovní síly, včetně zahraniční. Potraviny podle Kovandy letos výrazně zdraží i proto, že loni jejich cena prakticky nevzrostla. „Loňské stojaté ceny potravin, výrazně se vymykající obecné rapidně zrychlující inflaci v ekonomice jako celku, představují příslovečné ‚ticho před bouří’. Před letošní cenovou bouří v oblasti cen potravin,” dodal Kovanda.

nákup (ilustrační foto)
video

Čtvrtka másla přes padesát korun. Ceny základních potravin opět trhají rekordy

Čtvrtka másla v průměru za 54 korun, kilo eidamu za 183 korun. Ceny některých základních potravin v lednu podražily meziročně dvouciferným tempem a jsou nejvyšší za poslední tři roky, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu. Ceny tak naplňují prognózy z podzimu ohlašující výrazné zdražování, mimo jiné kvůli rostoucím cenám energií a dopravy. A vzhledem k předpovědím, že inflace letos v některých měsících dosáhne i deseti procent, se růst cen nezastaví.

Přečíst článek

Růst cen zemědělství neblaze ovlivní také zdražování komodit a chemických látek. „Hnojiva výrazně podraží. Hrozí, že někteří výrobci budou šidit kvalitu, aby udrželi přijatelné ceny pro spotřebitele,“ dodává Křeček. Chemické látky a výrobky byly loni dražší o 31,8 procenta. 

S rostoucími cenami se potýká i stavebnictví, kde pokračuje výrazné zdražování stavebních materiálů (+17 %) i stavebních prací (+8,3 %). „Vzhledem k tomu, že toto odvětví je významným konzumentem energie a pohonných hmot, navíc jej stále trápí nedostatek kvalifikovaných i pomocných pracovníků, lze jen těžko předpokládat brzký obrat cenového trendu,” dodal Petr Dufek, analytik ČSOB. 

Ceny průmyslových výrobců ovšem za poslední měsíc poklesly, a to o 0,1 procenta. „Nicméně to vůbec neznamená, že inflace ve výrobě polevuje. Aktuální pokles jde totiž primárně na vrub zlevnění rafinérských produktů reagující na vývoj cen ropy a jejích derivátů na trzích,” dodal Dufek.

Při pohledu na podrobné statistiky je podle něj vidět, že zpomaluje tempo zdražování u dřeva, kovů a chemických produktů, které doposud výrobní inflaci akcelerovaly. O plošném zmírnění inflačních tlaků ve výrobě nebo dokonce o zlevňování však podle Dufka zatím nemůže být ještě řeč, neboť ceny řady významných produktů (vč. některých stavebních materiálů) do konce roku ještě na růst vstupních nákladů nereagovaly. 

„O aktuální síle výrobní inflace napoví až lednová čísla zohledňující nové ceníky, s nimiž firmy přicházejí obvykle na začátku roku. Proto je lednová výrobní inflace – stejně jako ta spotřebitelská – obestřena extrémní nejistotou,” uzavřel Dufek. 

Těžba plynu

Britští těžaři plynu mají extrémní zisky. Zvyšme jim daně, navrhují ostatní

Ve Spojeném království se vede debata o extra zdanění těžařů v Severním moři, protože jim loni výrazně stouply zisky, plyn podražil devětkrát. Vybrané peníze mají ulevit domácnostem při placení vysokých účtů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme