Reklama

Ceny plynu v roce 2022: Zdražení i o polovinu

Energie, ilustrační foto
Pixabay
 Zlaťák

Domácnosti si v roce 2022 za zemní plyn připlatí. V průměru se platby zvýší o 50 až 70 procent. Na vině jsou extrémně vysoké ceny na burze. Ke zlevnění může dojít až po skončení topné sezóny nebo po zprovoznění plynovodu Nord Stream 2.

Reklama

Zdražování zemního plynu na burze nemá konce. Za poslední rok se velkoobchodní cena plynu na pražské burze vyšplhala z 15 eur/MWh až na současných téměř 80 euro za MWh – to představuje více než pětinásobný nárůst. Nejvíce rostou právě ceny na spotovém (jednodenním trhu), kde přesáhly i 100 euro za MWh. 

Co stojí za tak výrazným růstem cen? Důvodů je hned několik. V loňském roce se kvůli pandemii covid-19 snížila poptávka po plynu – firmy přerušovaly výrobu, ekonomika stagnovala. Kvůli tomu se dokonce omezovala těžba zemního plynu. Naopak v letošním roce se hospodářství rozběhlo opět naplno a těžaři nestíhají odbavit zvýšenou poptávku. Navíc po celé Evropě se během chladné loňské zimy vyprázdnily zásobníky zemního plynu – ještě v létě byla kapacita významných zásobníků v Rakousku, Německu a Nizozemsku naplněná jen z poloviny. To také přispělo ke zvýšené poptávce po zemním plynu v druhé půlce roku.

energie

Češi si příští rok připlatí za elektřinu v průměru 17 procent

Ceny energií, tepla ale i vody příští rok podraží téměř v celé ČR. Naopak jízdné v městské veřejné dopravě většinou zůstane na letošní úrovni. Nejvíce si lidé připlatí za teplo, a to až o desítky procent. Standardní ceníky u elektřiny se zvýší v průměru o 17 procent, u plynu o 16 procent. Zdražování se nedotkne fixovaných smluv. Vyplývá to z informací firem v jednotlivých regionech.

Přečíst článek

Dalším důvodem pro zvýšenou poptávku po plynu je větší využití plynových elektráren. Během léta stagnovala výroba z větrných elektráren na severu Německa, protože nefoukalo, a jako záložní zdroje slouží právě plynové elektrárny.

Povede spuštění Nord Stream 2 ke zlevnění plynu?

V neposlední řadě se na problémech podílí geopolitické neshody s Ruskem – největší dodavatel plynu do Evropy pozastavil dodávky přes Ukrajinu kvůli nesrovnalostem v platbách. Ale méně plynu proudilo i přes Bělorusko a Polsko. Evropská komise již vyšetřuje, zda Rusko nezneužívá své pozice dominantního dodavatele ke zvýšení cen plynu v Evropské unii a jako prostředek nátlaku na zprovoznění plynovodu Nord Stream 2.

Plynovod Nord Stream 2 je zdvojení plynovodu Nord Stream, který funguje již od roku 2012 a přivádí zemní plyn z Ruska přímo do Německa. I přes nesouhlas několika států, v čele s Ukrajinou, Polskem a USA, které dokonce v souvislosti s Nord Stream 2 uvalují sankce, se podařilo plynovod letos na podzim dokončit. Teď se čeká na schválení německým regulátorem, který požaduje, aby provoz plynovodu odpovídal německému právu.

šéf ČEZ Esco Kamil Čermák

Fenoménem dneška jsou bateriová úložiště, říká Kamil Čermák z ČEZ Esco

Úspory energií, to byla v posledních desítkách let jen slovní vata. Nikoho moc nezajímaly. S aktuálním rapidním zdražováním se z úspor stává žhavé téma. ČEZ založil před pěti lety divizi Esco, která se zpočátku věnovala hlavně průmyslovým podnikům. Nyní letí hvězda Esco vzhůru. Uspořit za energie chce najednou každý. Esco začíná obsluhovat i menší firmy či obce. „Chodí za námi starostové, že to jejich voliči chtějí,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz šéf ČEZ Esco Kamil Čermák.  

Přečíst článek

Z vývoje na burze je zřejmé, že jakékoliv negativní zprávy ohledně zdržení zprovoznění Nord Stream 2 se okamžitě promítnou do vyšší ceny plynu. Právě proto se odborníci domnívají, že uvedení plynovodu do provozu by situaci na trhu uklidnilo a snížilo napjaté ceny. 

Ceny plynu také snižují dodávky zkapalněného plynu ze Spojených států. Za současných podmínek rostoucích cen se americkým společnostem vyplatí vytěžený plyn ve Spojených státech, především v okolí Texasu, zkapalnit a převážet ho tisíce kilometrů do španělských i francouzských přístavů. 

Nové ceníky dodavatelů: až o sedmdesát procent více

Drastický růst cen plynu na burze se samozřejmě projeví i v cenících pro domácnosti. Většina dodavatelů přistoupila ke zdražení ještě během podzimu nebo se na něj chystá od nového roku. Naštěstí ne všichni dodavatelé promítli růst cen plynu do faktur domácnostem v plné výši.

Záleží především na nákupní strategii společnosti – pokud se stihla dostatečně předzásobit levným plynem, může si zatím dovolit držet ceny plynu na uzdě. To je případ i největšího dodavatele zemního plynu Innogy – ten bude od 1. ledna 2022 zdražovat plyn v průměru o 15 procent.

Lubomír Lízal, ředitel Expobank CZ

Lubomír Lízal: Vysoká inflace pomůže vládě s dluhem, ale jen chvilku

Nízké úrokové sazby jsou špatné pro finanční sektor, teď to bude pro zisky bank a pojišťoven lepší. Centrální banka chce utnout inflační očekávání, která jdou hlavně přes mzdy, říká ex-centrální bankéř a šéf české pobočky Expobank Lubomír Lízal. Banka aktuálně hledá kupce.  

Přečíst článek

U jiných dodavatelů však domácnosti zaplatí za každou spotřebovanou megawatthodinu dvojnásobnou i trojnásobnou částku. Na rozdíl od elektřiny, kde tvoří takřka polovinu ceny regulovaná složka, se u plynu růst obchodní ceny výrazně promítne do konečného vyúčtování. U zemního plynu tvoří regulovaná složka (tedy distribuce a další poplatky) asi jen čtvrtinu celkové ceny. Proto analytici odhadují, že v průměru poroste faktura za plyn v roce 2022 asi o 50 až 70 procent. Zlevnění by se spotřebitelé mohli dočkat v létě po konci topné sezony, kdy se poptávka po plynu sníží. 

V současnosti není jasné, zda-li vláda na rostoucí ceny plynu nějak zareaguje. Bývalý ministr průmyslu Karel Havlíček navrhoval plošnou cestou v podobě dalšího odpuštění DPH za energie. Nová koalice deklarovala, že chce pomáhat jen domácnostem, které jsou ohrožené energetickou chudobou.

zlato, zlaté slitky (ilustrační foto)

Koupit investiční zlato nebo stříbro se vyplatí. Ale s rozvahou

V dobách krize, kdy ostatní aktiva padají, patří zlato nebo stříbro mezi oblíbené prostředky, které drží hodnotu. Drahé kovy jsou oblíbené také z důvodu své hmatatelnosti, na rozdíl od akcií nebo dluhopisů si na ně můžete sáhnout. Přináší ale investice do zlata či stříbra dostatečný výnos? A jak obchodování s drahými kovy vlastně funguje?

Přečíst článek

česká pětikoruna (ilustrační foto)

Dobrá zpráva pro turisty: Koruna poprvé od doby před pandemií posílila pod 25 korun za euro

Česká koruna na Štědrý den poprvé od února 2020, tedy od doby před propuknutím pandemie, posílila pod úroveň 25 korun za euro. Podle dat Bloombergu prolomila tyto psychologickou hranici krátce před 14:30 středoevropského času. Dostala se až na úroveň 24,972 za euro. Je to dobrá zpráva pro ty, co se chystají na hory do zahraničí, v příštím roce ale koruna zase oslabí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vytápění domácností (ilustrační foto)

Vlády utrácejí miliardy za pomoc domácnostem s energiemi, lidé za ně stejně platí meziročně dvakrát tolik

Přečíst článek
Elektrická energie, ilustrašní foto

PŘEHLED: Opatření vlády či EU na snížení dopadů drahých energií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme