Reklama

Cenu Nadace Charty 77 dostal bojovník proti nefér exekucím Daniel Hůle z Člověka v tísni

Daniel Hůle z nadace Člověk v tísni, který se zaměřuje na pomoc obětěm nespravedlivých exekucí.
milostiveleto.cz, s laskavým svolením
Dušan Kütner
duk

Nositelem Ceny Františka Kriegla udělované Nadací Charta 77 se pro rok 2022 stal Daniel Hůle, vedoucí programu Kariérní a pracovní poradenství v nevládní neziskové organizaci Člověk v tísni. „Hůle se už dlouhou řadu let neúnavně věnuje problematice zadlužování značné části občanů Česka a zejména oblasti exekučního a vymahačského byznysu, parazitujícího na nejzranitelnější části české společnosti,“ uvedla nadace v oznámení. Cena bude slavnostně předána v květnu.

Reklama

Problém, po celé roky přehlížený a bagatelizovaný, dokázal dostat do centra pozornosti a výrazně přispěl k tomu, že jej politická scéna začala odpovědněji řešit,“ uvedla nadace k novému držiteli ceny udělované za občanskou statečnost. Ocenění připomíná statečný postoj československého politika Františka Kriegla, který jako jediný z tehdejších představitelů vlády odmítl po obsazení republiky vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 podepsat v Moskvě potupný diktát.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová (vpravo), polský prezident Andrzej Duda (vpředu uprostřed) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (na plátně) během hlavní akce charitní akce Stand Up for Ukraine, která vynesla na pomoc ukrajinským uprchlíkům 9,1 miliardy eur.

Stojíme za Ukrajinou. Iniciativa přinesla na pomoc devět miliard eur pro uprchlíky před válkou

Více než devět miliard eur (220 miliard korun) poskytli dárci při dnešní akci na podporu Ukrajinců iniciované Evropskou komisí a kanadskou vládou, oznámila na Twitteru předsedkyně komise Ursula von der Leyenová. Miliardou přispěla Evropská komise, další miliardu již navíc jako půjčku poskytne Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD).

Přečíst článek

Prokázal velkou statečnost, když se postavil mocné a často bezskrupulózně fungující vymahačské a exekutorské lobby, která dlouho fungovala pod skrývanou ochranou některých politiků. Jeho práce je záslužná a nenahraditelná o to víc, že se nevěnuje pouze celospolečenským dopadům problému a prosazování nápravy na legislativní úrovni, ale v rámci programů organizace Člověk v tísni také účinně pomáhá konkrétním lidem v těžkých životních situacích souvisejících nejen s jejich extrémní dluhovou zátěží,“ zdůvodnil rozhodnutí poroty její člen Jaroslav Veis.

Oceněním Hůleho Nadace Charty 77 současně oceňuje jeho spolupracovníky v programech Člověka v tísni i všechny, kdo se pustili do řešení tohoto zásadního problému naší společnosti, dodal.

Chcete darovat vařené jídlo potřebným? Vznikl manuál, jak na to

Ve větších gastronomických provozech denně zbyde až 25 kilogramů nevydaných pokrmů, které by někde někomu udělaly radost. Jenže obvykle končí v koši, protože legislativa neumožňovala dál s jídlem nakládat. Organizace Zachraň jídlo se vydala mezi úřední šimly a našla cestu, jak jídlo poslat dál lidem v nouzi. Kromě manuálu, kde je celý proces podrobně popsán, vznikla databáze, kde se mohou gastroprovozy a charitativní organizace propojit. A pracuje se na aplikaci. Trend šetrného zacházení s jídlem, který je zároveň pomocí potřebným, je snad tím aktuálně nejzásadnějším.

Přečíst článek

Cena Františka Kriegla je udělována od roku 1987. Vyhlašována je každoročně 10. dubna, kdy se narodil. Od roku 1990 je cena udělována za občanskou statečnost projevenou bez ohledu na osobní prospěch a možná rizika. Oceňováni jsou jedinci, kteří riskují vlastní postavení, kariéru a často i život, aby prosadili názory a cíle, jež odpovídají humanistickým ideálům, demokracii a lidským právům a jež oni považují za správné.

V letošní porotě rozhodující o držiteli ocenění mimo jiné zasedli Petra Procházková, Břetislav Rychlík či jako předsedkyně Saša Uhlová. 

V minulosti cenu získali například Jaroslav Šabata, Jan Ruml, Petr Pithart, Karel Kryl (in memoriam), Petra Procházková, Libor Michálek, Matěj Hollan, Radek Banga a loni a předloni obecně zdravotní sestry za obětavou pomoc při zvládání pandemie covidu v Česku.

IBM, ilustrační foto

Z Ruska odchází IBM. Šest milionů pošle Člověku v tísni

Americká společnost IBM pozastavila veškerou obchodní činnost v Rusku. Firma přispěje částkou 250 tisíc dolarů (asi 5,9 milionu korun) dvěma organizacím pomáhajícím obětem konfliktu - jedním z příjemců uvedené sumy bude i česká organizace Člověk v tísni. Stejnou částku obdrží i Polská humanitární akce (PAH).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme