Reklama

Ceny ropy jsou zpět na předválečné úrovni kvůli obavě z globálního útlumu

Ropná rafinérie
Saudi Aramco
 ČTK

Ceny ropy pokračují ve výrazném poklesu kvůli obavám, že hospodářský útlum v USA a v Evropě sníží poptávku po palivech. Vrátily se tak na úrovně z doby před 24. únorem, kdy Rusko zahájilo útok na Ukrajinu.

Reklama

Ceny ropy už ve středu sestoupily na nejnižší úrovně od doby před 24. únorem, kdy Rusko zahájilo útok na Ukrajinu. Pokles cen odstartovala středeční zpráva amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA), že zásoby ropy v USA minulý týden vzrostly o 4,5 milionu na 426,6 milionu barelů. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali pokles zásob, a to o 600 tisíc barelů. Zásoby benzinu v USA stouply o 200 tisíc barelů na 225,3 milionu, zatímco analytici čekali pokles, konkrétně o 1,6 milionu barelů.

Cena severomořské ropy Brent sestoupila až na 93,50 dolaru (2245 korun) za barel, nejníže od 21. února. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala pokles asi o tři procenta a nacházela se mírně pod 88 dolary (2114 korun) za barel.

Obavy posílila britská centrální banka

Obavy z nepříznivého dopadu slabé ekonomiky na poptávku po ropě posílila britská centrální banka. Ta přikročila k nejvýraznějšímu zvýšení své základní úrokové sazby od roku 1995 a předpověděla, že britská ekonomika v závěru letošního roku vstoupí do recese.

António Guterres, šéf OSN

Zdaňte ropné giganty, jejich chamtivost je nemorální, vyzval vlády šéf OSN

Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil „groteskní chamtivost“ ropných a plynárenských společností a vyzval vlády po celém světě, aby zdanily jejich nadměrné příjmy a podpořily tak nejzranitelnější lidi, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Skupina producentů ropy OPEC+, která sdružuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem, se ve středu dohodla, že v září zvýší cílovou úroveň těžby jen o 100 tisíc barelů denně. Zdroje agentury Reuters nicméně uvedly, že Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty jsou připraveny výrazně zvýšit produkci ropy, kdyby svět v zimě čelil vážné krizi v zásobování touto surovinou.

Analytici však stále předpokládají, že omezená rezervní kapacita těžby skupiny OPEC+ bude v dlouhodobějším horizontu tlačit ceny ropy vzhůru. „Ceny ropy by měly nalézt silnou podporu v blízkosti úrovně 90 dolarů (za barel) a časem se vrátí k úrovni 100 dolarů. A to navzdory zrychlení útlumu globální ekonomiky,“ uvedl analytik Edward Moya ze společnosti OANDA.

čerpací stanice, ilustrační foto

Dobrá zpráva pro řidiče. Benzin i nafta zlevní, i když se Saúdové „vykašlali“ na Bidena

Pohonné hmoty v Česku momentálně rychle zlevňují. Litr benzínu se v úterý prodával průměrně za 44,53 koruny. To je o 1,52 koruny méně než o týden dřív. Nafta za tu dobu zlevnila o 1,15 koruny na 45,24 koruny na litr. Benzín je nyní nejlevnější od poloviny května, nafta dokonce od začátku května. Od 1. června se však z obou pohonných hmot platí snížená spotřební daň, o 1,50 koruny na litr.

Přečíst článek

Britský energetický gigant BP

Britská BP zvýší dividendu o deset procent. Akcie firmy rostou

Ceny ropy i zemního plynu se drží vysoko, stejně jako marže rafinérských společností. Ty díky tomu dosahují skutečně tučných zisků. Extrémně se tak daří také britské BP, která reportovala výsledky za druhé čtvrtletí. Dividendu zvedne o deset procent, což je výrazně víc, než čekali analytici.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty po dlouhé době zdražují. Ale nevydrží jim to dlouho

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty po dlouhé době zdražují. Ale nevydrží jim to dlouho

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme