Reklama

Cena bitcoinu se již blíží jeho výrobním nákladům, varuje JPMorgan

farma na těžbu kryptoměn, ilustrační foto
iStock
Dušan Kütner
duk

Náklady na vytěžení jednoho bitcoinu během měsíce a půl klesly téměř o polovinu. Mineři kvůli již delší dobu trvající nižší ceně kryptoměny totiž zapojili do těžby efektivnější zdroje. Pro budoucí cenu bitcoinu to ale není dobrá zpráva, píše agentura Bloomberg s odkazem na analýzu banky JPMorgan.

Reklama

Výrobní náklady bitcoinu klesly z přibližně 24 tisíc dolarů (zhruba 582 tisíc korun) na začátku června na současných přibližně 13 tisíc dolarů (asi 315 tisíc korun), což může být podle JPMorgan Chase & Co vnímáno jako negativní jev pro prodejní cenu této digitální měny, uvedl Bloomberg.

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala na nejnižší hodnotu od začátku roku.

Wall Street očekává ještě hlubší propad bitcoinu. Nevěří ani NFT

Tři pětiny investorů na Wall Street jsou přesvědčeny, že cena bitcoinu mnohem pravděpodobněji klesne pod 10 tisíc dolarů, než že vystoupá zpět nad 30 tisíc dolarů za virtuální minci. A skeptičtí jsou i k zejména uměleckému fenoménu NFT, vyplývá z průzkumu MLIV Pulse mezi tisícovkou investorů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Pokles v odhadu výrobních nákladů je téměř výhradně způsoben poklesem spotřeby elektřiny, jak jej vyjadřuje Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI), uvedli tamní stratégové vedení Nikolaosem Panigirtzoglouem. Předpokládají, že změna je v souladu se snahou těžařů chránit ziskovost nasazením efektivnějších těžebních zařízení, na rozdíl od masového exodu méně efektivních těžařů.

Kdy se těžba vyplatí?

Podle CBECI se však zefektivnění těžby může v budoucnu propsat do ceny bitcoinu, za níž se bitcoin obchoduje. „I když to nyní jasně pomáhá ziskovosti těžařů a potenciálně snižuje tlaky na těžaře, aby prodávali držené bitcoiny za účelem zvýšení likvidity nebo snížení zadluženosti, pokles výrobních nákladů může být vnímán jako negativní pro výhled cen bitcoinů do budoucna,“ uvedl Panigirtzoglou. „Výrobní náklady jsou některými účastníky trhu vnímány jako spodní hranice cenového rozpětí bitcoinu na medvědím trhu," dodal.

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Bitcoin se ve čtvrtek ráno opět ocitl pod psychologickou hranicí 19 tisíc dolarů (asi 447 tisíc korun). Oproti svému loňskému listopadovému rekordu je to o 50 tisíc dolarů méně. Důvodem je rostoucí inflace a zvyšování základních sazeb ze stran centrálních bank i tlak, pod kterým zůstávají standardní akciové trhy, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Jinak řečeno, při výrobní ceně 13 tisíc dolarů by mohla prodejní cena klesnout až k této hranici, protože se stále ještě, byť již jen mírně, těžba vyplatí. A výrobní cena bitcoinu není daleko od té aktuální prodejní – ve čtvrtek 14. července se pohybovala pod hranicí 20 tisíc dolarů. Kolem této hranice se cena bitcoinu pohybuje celý poslední měsíc.

Vývoj prodejní a výrobní ceny bitcoinu od ledna 2020 (v tisících dolarů):

zdroj: Bloomberg, JPMorgan

Bitcoin má problémy od doby, kdy v listopadu dosáhl maxima poblíž 69 tisíc dolarů. Do dnešního dne klesl asi o 60 procent. Trhy zachvátila nejistota a zatímco americká centrální banka (Fed) v boji s inflací zvyšuje úrokové sazby, investoři stahují své peníze z rizikových aktiv. Celý kryptoprůmysl tak otřásá v základech, musí čelit situacím, jako bylo zhroucení virtuálních měn terraUSD a Luna, které způsobilo krach jednoho z nejvýznamnějších hedgeových fondů zaměřených na kryptoměnové investice Three Arrows Capital.

Bitcoin, ilustrační foto

Kolik aktuálně stojí bitcoin, ethereum, stablecoin, litecoin, „psí“ krypotoměny?

Cena kryptoměn se na rozdíl od akcií mění nejen ve dne, ale i v noci. Burza digitálních měn funguje stále. Jaká je aktuální cena vybraných kryptoměn? Najdete níže.

Přečíst článek

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala na nejnižší hodnotu od začátku roku.

Na čem závisí osud kdysi tak mocného bitcoinu? Nejen na plánech Fedu

Je čas nakupovat kryptoměny, nebo se ceny bitcoinu, etheru a dalších budou i další dny propadat? Pravděpodobnějším scénářem bude podle odborníků spíš další propad ceny. 

Přečíst článek

Zprávy ze světa kryptoměn čtěte zde 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na bitcoin už nebudu plýtvat dechem, říká jeho věčný kritik a šéf JPMorgan Jamie Dimon

Na bitcoin už nebudu plýtvat dechem, říká jeho věčný kritik a šéf JPMorgan Jamie Dimon

Přečíst článek
bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin po roce pokořil hranici 30 tisíc dolarů. Svědčí mu otřesy a pády amerických bank

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme