Reklama

Čekal se dramatický růst cen kávy. Kvůli válce bude jen dočasný

italské espresso
ilcaffeespressoitaliano.com
 ČTK

Většina komodit a zboží kvůli válce na Ukrajině a sankcím výrazně podraží. Pro kávu to ale platit nebude. Ta kvůli tragickému suchu v Brazílii má letos zásadně zdražovat, protože se na trhu objeví méně suroviny, než kolik svět spotřebuje. Již na podzim se ale projeví pokles poptávky v Rusku a na Ukrajině, uvádí studie společnosti HedgePoint.

Reklama

Válka na Ukrajině a dopad sankcí na ruskou ekonomiku poškodí globální poptávku po kávě a způsobí, že v sezoně 2022/2023 se trh s kávou z deficitu přehoupne do přebytku. Uvedla to ve své zprávě makléřská a poradenská společnost HedgePoint.

Rusko je jedním z největších konzumentů kávy na světě. Podle odhadu HedgePoint spotřebuje ale kvůli obchodním potížím a vysokým cenám, které sníží nákupy Rusů v supermarketech a kavárnách, o téměř jeden milion žoků méně. Vysídlení milionů obyvatel Ukrajiny pak sníží poptávku po kávě v této zemi o téměř 400 tisíc žoků.

„V Rusku již prudce stouply ceny kávy přibližně o 20 procent,“ uvedla analytička HedgePoint Natalia Gandolphiová.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Rekordní sucho v Brazílii

Kvůli poklesu poptávky na Ukrajině a v Rusku firma již snížila odhad stavu trhu s kávou pro letošní sezonu od října 2021 do září 2022 na deficit 7,21 milionu žoků. V únoru přitom počítala s deficitem na trhu 8,68 milionu žoků kávy. V sezoně 2022/2023 pak bez náznaku brzkého ukončení ruské invaze nově čeká na trhu přebytek 1,29 milionu žoků místo dříve odhadovaného deficitu 2,42 milionu žoků.

Deficit v letošní pěstitelské sezoně 2021/2022 však zůstává vysoký i přes snížení poptávky způsobené válkou. Očekává se totiž, že největší pěstitel, Brazílie, bude mít kvůli rekordnímu suchu další podprůměrnou úrodu, uvedla agentura Reuters.

„Pocit zničení poptávky způsobil (cenové) korekce na trhu, což by mohlo pokračovat i nadále,“ dodala Gandolphiová.

Chata Krkonoše

Chata za cenu menšího bytu v Praze? Realita, za covidu ceny vyskočily na dvojnásobek

Ceny chat a chalup se v posledních dvou letech, kdy Česko zasáhla epidemie covidu-19, ve všech krajích v průměru zdvojnásobily. Letos realitní makléři očekávají stagnaci nebo jenom mírný růst cen rekreačních nemovitostí ovlivněný inflací.

Přečíst článek

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Štěpán Křeček: Drahé hypotéky mohou zlevnit nemovitosti

„V minulých letech bylo takřka nemožné snížit cenu nemovitosti vyjednáváním. Zájemců o koupi bylo příliš mnoho, takže spíše docházelo k navyšování ceny v průběhu prodeje. Nyní se situace na trhu mění. Drahé hypotéky snižují poptávku po nemovitostech, takže je opět možné vyjednat si příznivější cenu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Uhelný důl - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Rusko si své uhlí může klidně nechat. Do Česka se skoro nedováží

Přečíst článek
Oheň v krbu

Lukáš Kovanda: Češi znovu objevují topení dřevem. I kvůli válce na Ukrajině

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme