Reklama

Zájem o koupi zámků v Česku roste. I když stojí desítky až stovky milionů

Zámek Luka nad Jihlavou
Se svolením Chateau.cz
Petra Jansová

Rostoucí inflace v posledních měsících přeje i prodeji zámků a historických objektů v Česku jako možnost dobré investice proti znehodnocování úspor, a to i když cena často památkově chráněných objektů činí až desítky milionů korun před nákladnou rekonstrukcí. A v Česku jich je stále ke koupi i opravě hned několik desítek, vyplývá z nabídek tuzemských realitních kanceláří.

Reklama

Firmy nenabízejí jen portfolio nemovitostí ke koupi, ale i rekonstrukci. Nejčastěji totiž zámky a další historické objekty trpí špatným až havarijním stavem. „Naším hlavním cílem bylo již od začátku najít kupce pro historický, většinou zchátralý objekt a následně pomoci ho zrekonstruovat,“ říká Lucie Soukupová, spoluzakladatelka realitní kanceláře Chateau.cz.

Podívejte se, jaké hrady a zámky jsou nyní v Česku k mání:

Za dobu svojí existence má realitka za sebou celou řadu prodaných objektů od vil, přes tvrze až po zámky. A poptávka ze strany investorů je podle Soukupové čím dál větší. „O zámky se zajímají nejen velcí investoři, kteří hledají památku pro komerční využití typu senior house, hotel, specializovaná zdravotnická centra, ale i ti menší, kteří chtějí historický objekt k soukromému využití,“ přibližuje Soukupová. 

Zájem o zámky roste v posledních dvou letech 

Zvýšený zájem o památky, a to nejenom za účelem investice, eviduje především ve dvou posledních letech. „Mnohdy zámek v havarijním stavu koupí někdo, kdo chce jednoduše takový objekt zachránit, aniž by s ním měl již od začátku konkrétní záměr,“ říká Soukupová. 

A zvýšil se nejenom počet potenciálních klientů, ale také počet dokončených prodejů. Celkovou částku transakcí za tuto dobu Soukupová nekomentovala. V portfoliu realitky se ale najdou nemovitosti v hodnotě několika milionů až vyšší desítky milionů korun. Záleží samozřejmě na mnoha faktorech, jako je stav, velikost, velikost parku a dalších. 

Kosnar, Cimex

Klášter Gabriel Loci proměníme v hotel. Bylo by fajn, kdyby nás to nestálo dvě miliardy, říká investor

Majitel zchátralého kláštera sv. Gabriela na pražském Smíchově, skupina Cimex, už má jasno o jeho budoucnosti. Komplex přestaví na pětihvězdičkový hotel. Rozsáhlá rekonstrukce by měla začít za dva až tři roky. Takové jsou plány. A kolik to celé bude stát? „Zpočátku jsme si s nadsázkou říkali, že jdeme do miliardového projektu a nyní se budeme snažit nepřekročit miliardy dvě,” říká Miroslav Kosnar, šéf Cimexu.

Přečíst článek

Investoři pochází jak z Česka, tak i zahraničí. Nejčastěji ale historické nemovitosti kupují Češi a Slováci, případně také Češi žijící v zahraničí, kteří se plánují do Česka vrátit. 

Roste zájem o komerční využití

„Typicky je to zámek střední velikosti, kde chce nový majitel s rodinou žít a zároveň podnikat. Velké zámky mají ale také svoji klientelu, ideálně se hodí k přestavbě na hotel či různá zdravotnická zařízení,“ uzavírá Soukupová. 

V minulosti hrály v prodejích prim především menší zámecké nemovistosti, kupovali je nadšenci, kteří je roky opravovali se záměrem v nich bydlet. Těch ale kvůli pandemii a zdražování výrazně ubylo. „V tom jsem zaznamenala změnu na trhu," dodává Lenka Munter z realitní kanceláře Luxent.cz.

Zámecké objekty si podle ní nyní kupují většinou ti, kteří mají přebytek vlastních prostředků a potřebují rozložit rizika. V zámku plánují zčásti vlastní bydlení a zčásti komerční využití.O tyto specifické reality je nyní velký zájem, registruji minimálně 50procentní nárůst. Je také mnohem větší zájem o historické nemovitosti, například zámky, po rekonstrukci nebo částečné rekonstrukci než před rekonstrukcí, o které byl větší zájem před pandemií,” dodává Munter.

Bytová výstavba, ilustrační snímek
video

Nabídky nových bytů v Praze atakují hranici 140 tisíc za metr čtvereční

Nabídkové ceny nových bytů v Praze se na konci letošního třetího čtvrtletí vyšplhaly v průměru na 137 518 korun za metr čtvereční, meziročně se jedná o nárůst o více než pětinu. Prodejní ceny bytů v metropoli se zvýšily téměř o 15 procent a ve všech obvodech přesáhly cenu 115 tisíc korun za metr. Ukazují to data ze společné analýzy tří velkých developerských společností Central Group, Trigema a Skanska Reality.

Přečíst článek

Investoři, kteří potřebují rozumně naložit s finančními prostředky, podle ní navíc uvítají, pokud k nemovitosti přiléhá i pozemek – zahrada, park, les, vodní plocha.

Koupím zámek. Zn. Platím hotově

Větší zámky před rekonstrukcí stojí řádově desítky milionů, výjimečně do deseti milionů. Větší zámky po rekonstrukci stovky milionů, menší zámečky po rekonstrukci desítky milionů. Poslední zámek před rekonstrukcí z portfolia se prodal za 50 milionů korun.

„Z vlastní zkušenosti s mými klienty a zrealizovanými obchody, na tyto nemovitosti si neberou úvěry. Jedná se o velmi specifický segment trhu. Nejde o typ nemovitosti, kde se dá jednoznačně spočítat ziskovost a stanovit záruky, parametry důležité pro získání úvěru,” dodává Munter.

Mohab Samak, šéf dubajské realitky

Dubajský realitní makléř: Evropané berou trh útokem

Vyšší výnosy, ale také možnost úniku z evropské zimy a lockdownů. To jsou důvody, proč se dubajské nemovitosti dostaly do hledáčku Evropanů. „Největší nárůst jsme zaznamenali u Francouzů,“ říká Mohab Samak, šéf dubajské pobočky realitní kanceláře Engel & Völkers. Ceny nemovitostí během dvou let vzrostly až o 45 procent.

Přečíst článek

miliardář Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema

Lidé zapomněli, že peníze se vydělávají prací, říká miliardář Soural

Marcel Soural se letos poprvé dostal do žebříčku sta nejbohatších Čechů, který sestavuje časopis Forbes. Ten majetek jednoho z největších českých developerů odhadl na 2,6 miliardy korun. V klubu nejbohatších Čechů tak obsadil 97. místo. Po pádu Bohemia Energy Jiřího Písaříka je o příčku výše. První velký rozhovor po oznámení výsledků poskytl Soural pro newstream.cz. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

edna z nejmenších kulturních památek na území České republiky, bývalá trafika v Žatci na Lounsku, je po roce opravená.

REPORTÁŽ: Nejmenší česká kulturní památka je v Žatci. Prvorepubliková trafika prošla kompletní rekonstrukcí

Přečíst článek
Středověký Jinonický dvůr obnoví pivovar a změní se v byty. A každý bude originál

Středověký Jinonický dvůr obnoví pivovar a změní se v byty. A každý bude originál

Přečíst článek
Areál Sázavského kláštera prošel náročnou rekonstrukcí.

Rekonstrukce Sázavského kláštera je dokončena. Podívejte se na výsledek

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme