Reklama

Bude líp. Aerolinky se příští rok vrátí k zisku, zní odhad

Aerolinky se vrátí k zisku, slibuje odhad.
Smartwings
 ČTK

Letecký průmysl bude příští rok díky oživení po omezeních způsobených pandemií poprvé od roku 2019 ziskový. Ve své zprávě to odhaduje Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu.

Reklama

Letecký průmysl bude příští rok díky pokračujícímu oživení po dvouletých omezeních způsobených pandemií poprvé od roku 2019 ziskový. Ve své zprávě to odhaduje Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Čistý zisk aerolinek odhaduje na 4,8 miliardy USD (111,1 miliardy korun) po letošní ztrátě 6,9 miliardy USD. Letecké společnosti v příštím roce přepraví podle odhadu více než čtyři miliardy cestujících.

Aerolinky přišly v letech 2020 a 2021 kvůli pandemii o desítky miliard USD. Letecká doprava se ale už částečně zotavila, což způsobilo problémy některým letištím.

Problémy nezmizí

IATA vylepšila svůj výhled na letošní i příští rok. Původně čekala, že aerolinky za letošní rok vykážou ztrátu 9,7 miliardy USD. Uváděla také, že v příštím roce budou aerolinky „na dosah” zisku.

„To je velký úspěch, vzhledem k rozsahu finančních a ekonomických škod způsobených pandemickými omezeními nařízenými vládou,” komentoval předpokládaný návrat k zisku v příštím roce generální ředitel IATA Willie Walsh. Varoval ale, že mnoho leteckých společností bude mít problémy i v příštím roce, mimo jiné kvůli regulacím, vysokým nákladům a nejednotným vládním opatřením.

Lufthansa, ilustrační foto

Levné letenky? Zapomeňte, říkají šéfové Lufthansy i Ryanairu

Ceny letenek se již nikdy nevrátí na úrovně z doby před příchodem pandemie nemoci covid-19. Uvedl to šéf největší německé letecké společnosti Lufthansa Carsten Spohr. Ceny letenek nižší než 20 eur (zhruba 500 korun) označil za nedostatečné a nezodpovědné.

Přečíst článek

Letiště, ilustrační foto

Světové aerolinky jsou ve větší ztrátě, než se předpokládalo

Globální letecký průmysl se pomalu zotavuje z dopadů pandemie covidu na cestování. Aktuální analýza Mezinárodní sdružení letecké dopravy IATA ale upozorňuje na to, že ztráty aerolinek budou letos vyšší, než se předpokládalo.

Přečíst článek

IATA upozornila, že její prognóza vychází z předpokladu, že Čína se začne postupně znovu otevírat mezinárodní dopravě a zmírní domácí politiku nulové tolerance covidu-19. Pokud by se tak nestalo, mělo by to vliv na ziskovost společností. Dalším rizikem pro výhled na příští rok je propad některých ekonomik do recese.

IATA podle svých internetových stránek sdružuje zhruba 300 leteckých společností ze 120 zemí, které se na celosvětové letecké přepravě podílejí přibližně 83 procenty. Mezi členy sdružení patří také České aerolinie a Smartwings.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme