Reklama

Brutální propad. České dluhopisy patřily k nejhorším na světě pro investory

dluhopisy, ilustrační foto
iStock
 ČTK

České dluhopisy patřily mezi pětici nejhorších bondů, když za dosavadní rok svým držitelům prodělaly 9,7 procenta. Podle agentury Bloomberg na tom hůř z téměř padesátky zemí byly pouze Polsko, Maďarsko, Peru a Chile.

Reklama

Dluhopisy rozvíjejících se zemí v letošním roce měly podle předpokladů oslabovat, protože centrální banky se rozhodly omezovat stimulační opatření. Místo toho ale dluhopisy s nejlepším letošním výkonem jsou právě ty, které vydaly rozvíjející se země. Na první místa žebříčku zemí podle výkonu jejich dluhopisů sestaveného agenturou Bloomberg se letos dostaly Jihoafrická republika, Čína, Indonésie, Indie a Chorvatsko. Naopak Česká republika se dostala mezi pět nejhorších z celkem 46 sledovaných zemí, neboť Česká národní banka začala prudce zvyšovat základní úroky.

Pozitivní výnosy dluhopisů pěti zemí na prvních místech žebříčku by měly investorům poskytnout alespoň částečnou důvěru v to, že americká centrální banka (Fed) bude moci ukončit nákupy dluhopisů a začít zvyšovat úrokové sazby bez toho, aby to vyvolalo prudký růst globální nestability. Hlubší pohled na výkonnost v roce 2021 ukazuje, že u nejvýkonnějších dluhopisů převážně klesly ceny, ale výnosy byly pořád ještě dostatečně vysoké na to, aby ztráty z poklesu cen vyrovnaly.

Týden tradera: Předvánoční burza ve znamení Santa Claus rally

Vánoční týden byl ve znamení „Santa Claus rally“. Burzy si připsaly silný růst po rychlé otočce a ukázaly, že ať už je to strach z ukrajinské krize nebo rychle se šířící varianta omikron v USA a Británii – Londýn zrušil tradiční oslavy Nového roku ve světle až skoro 100 tisíc nových případů nového koronaviru – nemá to na ně zatím delší vliv. Jaké byly hlavní události uplynulého týdne a čím nejvíce překvapila trhy ČNB?

Přečíst článek

Celkově dluhopisy rozvíjejících se zemí letos klesly o 1,3 procenta. To je však stále mnohem lepší výsledkem než v roce 2013, kdy Fed naznačil, že sníží nákupy aktiv, po čemž dluhopisy rozvíjejících se zemí klesly o 3,8 procenta.

Vyšší sazby, nižší výnosy

Nejvyšší výnos, a to 8,7 procenta, měly v letošním roce dluhopisy Jihoafrické republiky, a to i přesto, že v této zemi v listopadu poprvé zjistili koronavirovou variantu omikron. Výnos 9,02 procenta překonává pokles ceny, který u těchto dluhopisů dosáhl 0,79 procenta, uvedl Bloomberg. Čínské dluhopisy vynesly 5,6 procenta a dluhopisy Indonésie 5,2 procenta. S dluhopisy Indie pak je spojen výnos 2,7 procenta a s dluhopisy Chorvatska výnos jedno procento.

Tabulka nejlepších a nejhorších dluhopisů Bloomberg

Největší ztráty zaznamenaly dluhopisy Chile, kde výnos činí minus 16,1 procenta, Peru (minus 12,2 procenta) a Maďarska (minus 10,9 procenta). Jde o země, kde centrální banky letos zvýšily úrokové sazby, což se odráží právě v poklesu ceny dluhopisů těchto zemí. V první pětici zemí s nejhorším výkonem skončilo ještě Polsko (minus 10,2 procenta) a Česká republika (minus 9,7 procenta). I toto jsou země, kde centrální banky začaly výrazně zvyšovat úrokové sazby.

Banka HSBC uvádí, že dluhopisy Jihoafrické republiky, Indonésie a Číny by měly růst i v příštím roce. Pozitivně vidí vývoj dluhu Jihoafrické republiky a Indonésie také investiční společnost Finisterre Capital, která se zaměřuje na dluh rozvíjejících se zemí.

česká koruna, ilustrační foto

Koruna letos vůči euru posílila jako jediná z měn Visegrádské skupiny

Česká koruna na Štědrý den poprvé od února 2020, tedy od doby před propuknutím pandemie, posílila pod úroveň 25 korun za euro. Podle dat Bloombergu prolomila tuto psychologickou hranici krátce před 14:30 středoevropského času. Posílila až na úroveň 24,972 za euro. Následně ale část svých zisků odevzdala a kurs se vrátil zpět nad úroveň 25 korun za euro. Česká měna i tak jako jediná z měn zemí Visegrádské skupiny letos vůči euru zpevnila.

Přečíst článek

zlato, zlaté slitky (ilustrační foto)

Koupit investiční zlato nebo stříbro se vyplatí. Ale s rozvahou

V dobách krize, kdy ostatní aktiva padají, patří zlato nebo stříbro mezi oblíbené prostředky, které drží hodnotu. Drahé kovy jsou oblíbené také z důvodu své hmatatelnosti, na rozdíl od akcií nebo dluhopisů si na ně můžete sáhnout. Přináší ale investice do zlata či stříbra dostatečný výnos? A jak obchodování s drahými kovy vlastně funguje?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruská centrální banka

Rusové vyřešili další splátku dolarového dluhu. Věřitelům za něj zaplatili v rublech

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme