Reklama

Britové chtějí do 30 let postavit nové jaderné elektrárny. Vláda uvolnila miliony liber a hledá další investory

Jaderná elektrárna Hinkley Point
Wikimedia Commons/Richard Baker
Petra Jansová
pej

Britská vláda investuje 120 milionů dolarů na rozvoj jaderné energii, která se podle dokumentu odsouhlaseného minulý měsíc stala jedním z hlavních pilířů energetické nezávislosti země, upozorňuje server agentury Bloomberg.

Reklama

Fond Future Nuclear Enabling Fund, vytvořený minulý měsíc, má pomoci vládě Borise Johnsona, zprovoznit do osmi let osm nových jaderných reaktorů. Jeho cílem je rovněž získat investice z britského soukromého sektoru. Vláda zatím uvolnila částku 147 milionů dolarů, píše Bloomberg.

„Cílem fondu je realizace nových jaderných elektráren v souladu s britskou vládní politikou o energetické bezpečnosti,“ uvedl britský ministr pro energetiku Kwasi Kwarteng.
Cílem nového plánu vlády Borise Johnsona je to, aby do třiceti let 25 procent energie království pocházelo z jádra. Aktuálně jí jaderné elektrárny vyrobí 16 procent.

Jaderná elektrárna

Američané zachraňují jaderné elektrárny. Na jejich pomoc vyčlenili rekordní částku

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena hodlá investovat šest miliard dolarů (136 miliard korun) na záchranu jaderných elektráren, kterým hrozí zavření. Americké vedení zdůvodňuje rozhodnutí potřebou nadále využívat jadernou energii jako bezuhlíkový zdroj energie v zájmu boje proti klimatickým změnám.

Přečíst článek

Snahy o oživení jaderné energetiky probíhají ve Velké Británii už od 80. let 20. století. Zatím ale došlo na realizaci jediné, a to elektrárny – Hinkley Point.

Částka, kterou nyní vláda uvolnila, je podle Bloomebergu příliš nízká na to, aby se vize stala realitou. Například jen stavba elektrárny Sizewell C na anglickém pobřeží, která by mohla vytvořit energii až pro šest milionů britských domácností, vyjde na 20 miliard liber. Necelých sedm miliard liber na realizaci přislíbila britská vláda. 

Největší překážkou, která brání výstavbě jaderných elektráren, jsou tedy ve Velké Británii jednoznačně finance, cílem fondu je tedy hlavně získat investice ze soukromého sektoru.

Dukovany

Pavel Fiala: Evropa vrací do hry jádro a uhlí. Česko nesmyslně spoléhá jen na Dukovany

Válka na Ukrajině obrátila naruby evropskou energetiku. Ruský plyn se stal rizikový a zároveň nežádoucí. Rizikový, protože může ze dne na den přestat téct, nežádoucí, protože pomáhá Putinovi financovat „speciální operaci“. Evropské země proto zoufale hledají způsob, jak krví potřísněné palivo co nejrychleji nahradit. Postupně při tom padají jaderná, a dokonce i uhelná tabu. Řada zemí už „něco“ dělá, Česko jen zbytečně otálí, píše ve svém komentáři Pavel Fiala, předseda představenstva Těžební unie.

Přečíst článek

LNG

Čepro chystá stavbu terminálu na LNG. Plyn chce dovážet z Pobaltí po železnici

Státní distributor paliv Čepro je v případě potřeby připraven vybudovat terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Hněvicích na Litoměřicku. LNG by se sem mohl dopravovat z Pobaltí vlakem, do budoucna případně také lodí, pokud se vyřeší splavnost dolního Labe. Uvedl to provozní ředitel a člen představenstva Čepro František Todt.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme