Reklama

Británie v potížích, tok pracovníků z Evropské unie vysychá. Poláci se mají lépe doma

Británie v potížích, tok pracovníků z Evropské unie vysychá. Polákům je líp doma
Pixabay
Denisa Holajová
dna

Není to jen brexit, který zastavil příliv pracovníků z Evropské unie do Velké Británie. Evropské ekonomiky od Polska až po Portugalsko teď totiž nabízejí víc pracovních míst a lepší mzdy než Británie. Podle tamního Národního statistického úřadu byl loni počet příchozích ze zemí Evropské unie zhruba poloviční oproti roku 2019. A to navzdory rekordní celkové migraci do Spojeného království čítající celkem 606 tisíc osob.

Reklama

Brexit a následně pandemie změnily britský trh práce. Skončil tak tradiční rituál pro stovky tisíc obyvatel jižní a východní Evropy, pro které byla Británie dlouhá léta destinací, kam mířili za lepšími pracovními podmínkami a zdokonalením angličtiny.

Absence pracovníků z Evropské unie nyní prohlubuje inflaci a už tak panující nedostatek pracovní síly v britské ekonomice, což narušuje popularitu vlády premiéra Rishi Sunaka, píše agentura Bloomberg. Podle posledních průzkumů brexit hodnotí jako neúspěch dvě třetiny Britů.

Britský premiér Rishi Sunak nemá nic jisté, ukázaly britské komunální volby

Sunak vtipkuje, ale usmívá se spíš Starmer. Co o britské politice vypověděly komunální volby

V Anglii a Severním Irsku se v minulých dnech konaly komunální volby, které naznačily mnohé o celostátním rozložení sil. Radost mohou mít labouristé a opoziční strany. Pro Sunakovy konzervativce byly varováním.

Přečíst článek

Británie se v letech 2000 až 2010 stala domovem pro mnoho Evropanů a urychlila hospodářský růst tím, že poskytla pracovníkům uplatnění v řadě odvětví od pohostinství a maloobchodu až po továrny a produkci potravin.

V poslední době však nezaměstnanost v mnoha zemích eurozóny prudce klesla. Mzdy a životní úroveň ve východní Evropě naopak rostly. Výsledkem je, že víc občanů unie zůstává doma a zhruba 150 tisíc příchozích v loňském roce tvořilo pouhých 13 procent celkového přílivu lidí do Británie. To je prudký pokles z 52 procent v roce 2018 a 42 procent v roce 2019.

Inflace v Británii se v dubnu dostala pod deset procent. Brzdí, ale ne dost rychle

Inflace v Británii brzdí. Podle analytiků ale ne dost rychle

V dubnu, poprvé od loňského srpna, spadla britská inflace pod deset procent. Jádrová inflace je však nejvyšší za 31 let.

Přečíst článek

Pandemie otočila trend

Velkou měrou k tomu přispělo Polsko. Po vstupu do Evropské unie v roce 2004 se stovky tisíc Poláků stěhovaly do zemí napříč Evropskou unií včetně Británie. Poláci se v roce 2010 stali nejpočetnější skupinou v Británii narozených dětí cizinců, a přeskočili dokonce Indy. Trend se však obrátil, když se mnoho Poláků během pandemie vrátilo domů.

Další příčinou odlivu Evropanů je zmenšující se propast v prosperitě mezi Británií a méně bohatými částmi starého kontinentu. Údaje Světové banky ukazují, že hrubý domácí produkt Spojeného království na hlavu na základě parity kupní síly byl v roce 2001 více než dvojnásobný oproti Polsku, ale v roce 2021 už byl pouze o 29  procent vyšší. Mzdy se v Polsku za uplynulých 20 let téměř zdvojnásobily. V Rumunsku, které bylo rovněž silným zdrojem nové pracovní síly, stouply mzdy dokonce pětkrát.

Češi stále premianti Evropy. Mají nejnižší nezaměstnanost v EU

Češi stále premianti Evropy. Mají nejnižší nezaměstnanost v EU

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v říjnu klesla na šest procent, což je o desetinu bodu méně než v září. Nejmenší zastoupení lidí bez práce bylo i nadále v České republice, kde nezaměstnanost klesla na 2,1 procenta ze zářijových 2,2 procenta. Uvedl to evropský statistický úřad Eurostat.

Přečíst článek

V Polsku se některé regiony a města staly velmi konkurenceschopnými. Se mzdou, kterou zde můžete dostat, můžete mít docela pěkný život ve srovnání s jinými hlavními městy v Evropské unii," uvedl Piotr Arak, ředitel Polského ekonomického institutu.

Na jihu kontinentu začíná být lépě

Také pracovní trhy v jihoevropských zemích dříve sužovaných dluhovou krizí už vypadají zdravěji. Mnohé z nejproblémovějších částí jižní Evropy před deseti lety, včetně Španělska, Portugalska a Řecka, očekávají některé z nejrychlejších temp růstu ekonomik v nadcházejících letech.

Zato vyhlídky ostrovní země se mezitím zhoršily. „Ekonomika si nevede příliš dobře. Nejatraktivnější pracovní místa jsou nyní spíš v Nizozemsku a Německu než ve Spojeném království,“ říká výzkumný pracovník London School of Economics Pawel Bukowski, který se do Británie přestěhoval z Polska v roce 2016.

Řadový dům ve Španělsku.

Ředitel Century 21: Chata na Mácháči vyjde dráž než ve Španělsku

Nemovitosti v zahraničí lákají kvůli ceně čím dál více Čechů. Chaty a chalupy totiž vyjdou v některých tuzemských lokalitách dráž než ve Španělsku nebo Itálii. Levně si jde koupit rodinný dům i v některých tuzemských regionech. „Především na východě ČR, na hranicích se Slovenskem cena rodinných domů klesla o 20 procent,“ říká ředitel sítě realitních kanceláří Century 21 Tomáš Jelínek.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Britský premiér Rishi Sunak

Karel Pučelík: Zastavte loďky s migranty! Britští konzervativci je chtějí posílat do Afriky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme