Reklama

Británie je oficiálně v recesi. K růstu se nevrátí ani příští rok

britská ekonomika, VB, BoE
ČTK
 ČTK

Britská ekonomika už vstoupila do recese, která by mohla trvat až do poloviny roku 2024, uvedla britská centrální banka.

Reklama

Národní banka Británie ve čtvrtek zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na tři procenta, přikročila tím k nejvýraznějšímu zvýšení úroků za 33 let. Základní sazba je teď v Británii na nejvyšší úrovni od roku 2008. 

Bank of England, jak se britská centrální banka oficiálně nazývá, se podobně jako další centrální banky pomocí zpřísňování měnové politiky snaží dostat pod kontrolu inflaci. Ta je teď v Británii nejvyšší za čtyři desetiletí.

Zvyšování úroků pomáhá brzdit inflaci, obvykle má ale negativní vliv na hospodářskou aktivitu. Centrální banka také předpověděla, že v letošním druhém pololetí se hrubý domácí produkt (HDP) Británie sníží o 0,75 procenta. S pokračováním hospodářského poklesu počítá i v příštím roce i v první polovině roku 2024.

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Guvernér ČNB Aleš Michl: Připravte se na inflaci 20 procent. A v příštím roce na propad ekonomiky

A je to tady. Nová makroekonomická prognóza ČNB už nepočítá s růstem české ekonomiky v příštím roce. České hospodářství v roce 2023 čeká pokles o 0,7 procenta, řekl po jednání bankovní rady guvernér ČNB Aleš Michl.

Přečíst článek

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Británii v září zrychlilo na 10,1 procenta ze srpnových 9,9 procenta. Inflace je tak nejvýše od února 1982, kdy dosáhla 10,2 procenta. Centrální banka počítá s tím, že ve čtvrtém čtvrtletí se inflace vyšplhá zhruba na 11 procent. Jejím dlouhodobým cílem je přitom držet inflaci na dvou procentech.

Americká centrální banka (Fed) ve středu již počtvrté za sebou zvýšila základní sazbu o 0,75 procentního bodu. Její základní úrok se tak dostal do rozpětí 3,75 až 4,00 procenta, tedy na nejvyšší úroveň téměř za 15 let. Banka naznačila, že by v budoucnu mohla úroky zvyšovat pomalejším tempem. Její šéf Jerome Powell nicméně uvedl, že úroky by se ve finále mohly vyšplhat na vyšší úroveň, než se dříve předpokládalo. Po těchto slovech pak výrazně oslabily americké akcie.

Evropská centrální banka (ECB) na konci října rovněž zvýšila svou základní úrokovou sazbu o dalších 0,75 procentního bodu. Posunula ji tak na dvě procenta, což je nejvyšší úroveň od roku 2009. Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech, nejvýše od roku 1999. Podle guvernéra ČNB Aleše Michla zůstanou sazby relativně vysoké delší dobu.

Aleš Michl, guvernér České národní banky, ČNB

Bez překvapení. ČNB nechala sazbu na sedmi procentech

ČNB ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Základní úroková sazba tak zůstává na sedmi procentech, uvedla mluvčí ČNB Petra Krmelová. Bankovní rada současně rozhodla, že ČNB bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Češi se otřepali z inflace, po půldruhém roce už zase začínají utrácet

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme