Reklama

Bohužel musíme zdražit, přiznala IKEA. Prohrává boj s inflací

Ikea
Ian Muttoo / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

V průběhu roku se IKEA snažila čelit rostoucím nákladům na dopravu a suroviny proměnou procesů. Nyní přiznává, že již musí část nákladů převést na koncové zákazníky.

Reklama

Největší světový výrobce nábytku IKEA zvýší celosvětově ceny v průměru o devět procent, protože se potýká s rostoucími náklady na dopravu a suroviny. Zvýšení cen v jednotlivých zemích nebude stejné, bude vycházet z toho, jaké jsou v dané zemi inflační tlaky.

Ikea, nový koncept

Ikea mění své prodejny na chill-out zóny. Zmizí uličky i parkoviště

Místo na nákupy za zážitkem. Ikea se rozhodla přebudovat své prodejny na místa, kde lze plnohodnotně trávit volný čas. První dva testovací obchody otevře v Šanghaji a Vídni.

Přečíst článek

IKEA již dříve uvedla, že si pronajímá více lodí, kupuje kontejnery a přesměrovává zboží mezi sklady, aby zmírnila problémy s narušením dodavatelského řetězce, upozornila agentura Reuters. Nyní uvedla, že musí přenést náklady na zákazníky, protože očekává, že turbulence budou pokračovat.

„Bohužel nyní, poprvé od doby, kdy vyšší náklady začaly ovlivňovat globální ekonomiku, musíme část těchto zvýšených nákladů přenést na naše zákazníky,“ uvedl manažer maloobchodních operací Tolga Öncü.

IKEA působí také v České republice, kde trhu nábytkářských sítí dominuje. Provozuje v Česku čtyři obchodní domy, dva v Praze, další v Brně a v Ostravě.

Byty, ilustrační foto

Vyplatí se nákup investičního bytu? Nečekejte rychlé zbohatnutí

Inflace roste způsobem, který tato země nezažila desítky let. Zkušení investoři i malí střadatelé tak hledají způsob, jak své bohatství udržet. Jednou z jasných voleb tak je nákup nemovitosti, které patří mezi takzvané bezpečné investiční přístavy. Ale je tomu tak opravdu i v aktuálním ekonomickém klimatu? Kdy se vyplatí koupit nemovitost? A má cenu si na ni třeba i půjčit?

Přečíst článek

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
nákupy, ilustrační foto

Retail má před sebou ještě řadu hubených měsíců. Obrat přijde asi až příští rok

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme