Reklama

Bod zvratu? Poprvé za 30 let porostou mladé ekonomiky v Asii rychleji než Čína

Peking
Pixabay
 ČTK

Mladé trhy v Asii letos poprvé za více než 30 let porostou rychleji než Čína. Ve svém nejnovějším výhledu to uvádí Asijská rozvojová banka (ADB). Navzdory známkám oživení ale snížila prognózu růstu hrubého domácího produktu (HDP) pro ekonomiky regionu, hlavně kvůli dlouhodobé politice nulové tolerance nemoci COVID-19 v Číně.

Reklama

"Naposledy to bylo v roce 1990, kdy růst (v Číně) zpomalil na 3,9 procenta, zatímco HDP ve zbytku regionu vzrostl o 6,9 procenta," uvedla banka.

Do pěti let vzroste počet dolarových milionářů o 40 procent. V Číně se jejich počet zdvojnásobí

Pandemie, inflace, válka na Ukrajině a zprávy o nadcházející recesi. To není zrovna zdravé podhoubí pro růst světového bohatství. Přesto se do pěti let podle studie Credit Suisse počet dolarových milionářů zvýší o 40 procent celosvětově, v Číně se dokonce zdvojnásobí.

Přečíst článek

Podle nové prognózy HDP rozvíjejících se zemí Asie bez Číny letos vykáže růst o 5,3 procenta. Čínské ekonomice ADB předpovídá růst o 3,3 procenta.

Na příští rok ADB zhoršila prognózu růstu Číny na 4,5 procenta z dubnových 4,8 procenta. Důvodem je zhoršující se zahraniční poptávka, která tlumí investice ve zpracovatelském průmyslu.

Tencent, ilustrační foto

Čínské akcie na Wall Street to mají nahnuté. Tencent spěchá na burzu v Hongkongu

Deset let vedou Peking s Washingtonem spor o přístup k auditu čínských firem obchodovaných na americké burze. A riziko, že tyto firmy budou muset americký parket opustit, stále přetrvává. Čínské podniky tak aktivují záložní plány, vstupují na asijské burzy. To je i případ společnosti Tencent, která své akcie uvede na burze v Hongkongu příští týden.

Přečíst článek

Ačkoliv celý region vykazuje díky cestovnímu ruchu známky pokračujícího oživení, globální problémy zpomalují celkový růst, upozornila ADB. Celkově se HDP rozvíjejících se zemí Asie podle prognózy v letošním roce zvýší o 4,3 procenta a příští rok o 4,9 procenta. V červenci ADB předpovídala, že letos ekonomika regionu vzroste o 4,6 procenta a že příští rok tempo růstu zrychlí na 5,3 procenta.

Inflace podle nejnovějšího odhadu letos bude činit 4,5 procenta a příští rok zpomalí na čtyři procenta. Obě čísla byla však zpřesněna směrem vzhůru z červencových 4,2 procenta, respektive 3,5 procenta. Mohou za to dodatečné inflační tlaky způsobené náklady na potraviny a energie, upozornil server zpravodajské televize CNBC.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Letecký pohled na kancelářské budovy v centrální obchodní čtvrti Jakarty v hlavním městě Indonésie

„Největší neviditelná věc na světě“. Indonésie má obří potenciál, zemi však dochází čas

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme