Reklama

Bitcoin těží z neklidu v bankovním sektoru, vyletěl na devítiměsíční maximum

Bitcoin, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Kryptoměna bitcoin se dostala na devítiměsíční maximum nad 28 500 dolarů (zhruba 637 300 korun), později ale část zisků smazala. Kvůli neklidu v bankovním sektoru se někteří obchodníci přiklánějí k digitálním aktivům. Za minulý týden bitcoin vykázal nejlepší výkon za poslední čtyři roky, uvedl server CoinDesk.

Reklama

Krátce před 16:00 SEČ si bitcoin připisoval za uplynulý den asi 2,6 procenta a pohyboval se kolem 28 098 dolarů. Za uplynulých 24 hodin se dostal až na 28 554,07 USD.

Bitcoin, ilustrační obrázek

Bitcoin vstává z popela a Fed křísí churavějící banky

Nejstarší a nejrozšířenější kryptoměna světa v pátek překonala psychologickou hranici 27 tisíc dolarů, poprvé od poloviny loňského června. Zatímco Fed do ekonomiky zběsile pumpuje dolary, aby nepokrachovaly další banky, bitcoin má našlápnuto k vůbec nejúspěšnějšímu týdnu za poslední více než dva roky. Jeho zhodnocení od pondělí tohoto týdne činí zhruba 25 procent. 

Přečíst článek

Minulý týden byl pro bitcoin nejlepší od dubna 2019, jeho cena vzrostla o 26 procent. Neklid v bankovním sektoru zatím nevymizel ani po víkendovém oznámení, že největší švýcarská banka UBS v záchranné operaci převezme svého dlouholetého rivala Credit Suisse.

Kvůli riziku, že opadne důvěra ve stabilitu finančního systému, přední centrální banky přistoupily k posílení dolarové likvidity. Obdobná celosvětová reakce se naposledy vyskytla na vrcholu pandemie covidu-19, uvedla agentura Reuters.

Lukáš Kovanda: Zlato zdražuje nad 2000 dolarů za unci. Svět se bojí pádů dalších bank, nutnost nouzového převzetí Credit Suisse jej vylekala

Lukáš Kovanda: Zlato zdražuje nad 2000 dolarů za unci. Svět se kvůli způsobu převzetí Credit Suisse bojí pádů dalších bank

Cena zlata dnes překonala psychologickou úroveň 2000 dolarů za troyskou unci. Stalo se tak vůbec poprvé od loňského března, tedy od začátku ruské invaze na Ukrajinu, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Někteří lidé z odvětví kryptoměn odhadují, že bitcoin bude nadále těžit z této snahy centrálních bank. V listopadu 2021 se bitcoin dostal na rekordních téměř 69 tisíc dolarů, když centrální banky a vlády spustily bezprecedentní měnová a fiskální stimulační opatření.

Vše o dění kolem pádu Credit Suisse čtěte zde:

„Ohromující růst (bitcoinu) je výsledkem bankovní krize,” tvrdí analytik Tony Sycamore ze společnosti IG Markets. Má za to, že pokud se bitcoin udrží nad hranicí 25 tisíc dolarů, dostane se až na 32 tisíc dolarů. „Ten vývoj podporuje likvidita,” řekl Markus Thielson ze společnosti Matrixport.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Kybernetický zločin - ilustrační foto

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme