Reklama

Bitcoin se propadá. Může za to i americký berňák

Bitcoin, ilustrační foto
Pixabay
Stanislav Šulc

Největší kryptoměna dosáhla začátkem listopadu rekordních výšin, když její hodnota překonala hranici 68 tisíc dolarů. Od té doby ale soustavně klesá a propadla se o více než 12 tisíc dolarů. Důvod? Americké úřady zavádějí nová pravidla pro hlášení příjmů, která jsou údajně namířena proti investicím do krypta, píše agentura Bloomberg.

Reklama

Páteční obchodování s největší kryptoměnou světa je relativně klidné. Přesto cena bitcoinu znovu zaznamenala mírný pokles, což je již šestý den v řadě. „Během necelých dvou týdnů se bitcoin propadl z rekordních výšin přesahujících 67 tisíc dolarů o téměř dvacet procent,” uvádí agentura Bloomberg.

„Korekce ceny bitcoinu není zásadní problém. I kdyby se propadl na nějakých 50 tisíc dolarů, což je opravdu hodně, pořád by to nebylo nic ve srovnání s růstem, který bitcoin zaznamenal v posledním měsíci,” vysvětluje analytik Craig Erlam.

Bitcoin, ilustrační obrázek

Jeden bitcoin bude ještě letos stát tři miliony korun, říká analytik, který se zatím nemýlil

Bitcoin dnes nad ránem středoevropského času stál bez několika málo tisíc 1,5 milionu korun. To je jeho historicky nejvyšší cena v české měně. Nebýt razantního zvýšení základní úrokové sazby v podání České národní banky z minulého týdne, už nyní by bitcoin vyšel na víc než právě půldruhý milion korun.

Přečíst článek

A data mu dávají za pravdu, nejstarší a z pohledu tržní kapitalizace stále největší kryptoměna světa od začátku dubna vystoupala z úrovní kolem 40 tisíc dolarů na zmíněné rekordní úrovně. I aktuální pohyb nad 55 tisíci představuje výrazný nárůst, zvláště ve srovnání s akciovými trhy. Zatímco bitcoin si od 1. října do dneška připsal více než 16 procent, index S&P 500 přidal pouhých pět procent.

Vliv Číny i amerických úřadů

Ačkoli se mírný propad ceny bitcoinu dal podle analytiků očekávat, podpořily jej také negativní zprávy ze dvou největších ekonomik světa. Čína stále více utahuje šrouby i vůči kryptoměnám a jejím uživatelům. Zároveň americké úřady vydaly nová pravidla o hlášení příjmů, která jsou podle Bloombergu vůči investicím do krypta „nepřátelská”.

>>>>>>Zajímáte se o investice do kryptoměn? Čtěte zde<<<<<<

bitcoin

Bitcoin je na rekordu. Tleská mu Wall Street i Salvador

Bitcoin se v týdnu vyhoupl na nový cenový rekord. Cena nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny se dostala až na úroveň necelých 67 tisíc dolarů za kus. V korunách tak bitcoin vyšel takřka na 1,5 milionu. Bere jej totiž za svůj jak Wall Street, tak země typu Salvadoru.

Přečíst článek

Výrazná volatilita je u kryptoaktiv zatím stále běžný jev. Například poté, co bitcoin dosáhl v dubnu letošního roku svého dosavadního maxima v podobě ceny 65 tisíc dolarů, do konce června ztratil 50 procent hodnoty. Nárůst k dalšímu překonání rekordu pak nastal zase v září.

Přesto se část investorů neobává, že by nastal další pověstný propad bitcoinu, který naposledy proběhl v roce 2018, kdy se hodnota bitcoinu propadla z částky kolem 20 tisíc dolarů propadl až ke 3 tisícům. „Při takových propadech, jaký jsme nyní sledovali, se vždy ptáme: změnilo se něco zásadního? Došlo k nějaké zásadní hmatatelné změně? Nebo jde jen o projev sentimentu na trzích?” vysvětluje strategii Hunter Horsley z investiční společnosti Bitwise. „Nyní se domníváme, že jde o ten druhý případ, protože vše ostatní vypadá nanejvýš optimisticky,” dodává.

Ethereum, ilustrační foto

Ethereum je na historickém maximu. Poroste dál, míní experti

Po bitcoinu druhá největší kryptoměna ethereum dnes vystoupala nad 4400 dolarů (téměř 100 tisíc korun) a překonala tak předchozí rekord 4380 dolarů z 12. května. Přispěla k tomu technická aktualizace sítě ethereum.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme