Reklama

Bilion dolarů. O tolik se snížila hodnota amerických BigTechů za pouhé tři dny

Burza, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Hodnota největších technologických firem ve Spojených státech se kvůli propadu akciových trhů jen za poslední tři obchodní dny snížila o více než bilion dolarů (téměř 24 bilionů korun). Týká se to firem, jako je Apple, Microsoft, Tesla, Amazon, Nvidia či Meta Platforms, které patří ve svém oboru zároveň i k největším na světě. Vyplývá to z dat provozovatelů burz.

Reklama

Tržní hodnota výrobce elektroniky Apple, který je nejhodnotnější veřejně obchodovanou firmou, od středy minulého týdne klesla o více než 200 miliard dolarů (4,7 bilionu korun). Pohybuje se tak nyní kolem 2,5 bilionu dolarů (zhruba 59 bilionů korun).

Minulý týden ve středu americká centrální banka (Fed) zvýšila svůj základní úrok o půl procentního bodu do pásma 0,75 až 1,00 procenta a potvrdila, že bude ve zvyšování úroků pokračovat svižným tempem. Šéf Fedu Jerome Powell a jeho tým ovšem neuvažují o výraznějším zvyšování než o půl procentního bodu na každém zasedání.

Mnohem lépe si vedou akcie firem z tradiční ekonomiky, třeba výrobce polévek Campbell Soup či prodejci potravin General Mills a J.M. Smucker, upozornil server CNBC. Předpoklad vyšších úroků totiž více doléhá na firmy, které se při dalším růstu spoléhají na úvěry, což bývají často inovátorské firmy z odvětví vyspělých technologií. Při dražších úvěrech se jim zvyšují splátky, takže pak mívají i nižší zisk.

Češi mají v podílových fondech nainvestováno 701 miliard, v průměru teď prodělávají pět procent

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, klesl v prvním čtvrtletí letošního roku o 6,5 miliardy na 701,1 miliardy korun. Loni přitom stoupl o 118 miliard korun na 707,6 miliardy korun. Uvedla to Asociace pro kapitálový trh (AKAT). Nejvíce peněz podle ní letos ubylo v akciových a smíšených fondech.

Přečíst článek

Instantní optimismus vyčpěl

Po komentářích šéfa Fedu, že není důvod zvyšovat základní úrok ve výraznějších krocích než o půl procentního bodu, akcie zamířily prudce vzhůru. Optimismus ale od té doby vyprchal. Už ve čtvrtek akcie oslabily a propadu se nevyhnuly ani v pátek a pak tento týden v pondělí. Klíčový akciový index S&P 500 klesl pod 4000 bodů a od středečního závěru odepsal zhruba sedm procent.

Hodnota Microsoftu od minulé středy klesla zhruba o 189 miliard dolarů, zatímco hodnota Tesly se snížila o 199 miliard dolarů. Tržní hodnota Amazonu se snížila o 173 miliard, hodnota Alphabetu, majitele firmy Google, pak o 123 miliard dolarů. Elektrotechnická společnost Nvidia je levnější zhruba o 85 miliard a společnost Meta Platforms, vlastník facebooku, asi o 70 miliard dolarů.

Bitcoin, ilustrační foto

Za půl roku na polovině hodnoty. Bitcoin potápí profesionální investoři

Výprodej na kryptoměnovém trhu nepolevuje ani navzdory zprávám, že stále více veřejných orgánů začíná brát digitální měny vážně. Amatérští, takzvaní covidoví investoři do kryptoměn již přišli o své loňské zisky.

Přečíst článek

Bank of America, ilustrační foto

Bank of America: To nejhorší na akciových trzích teprve přijde

Akciové trhy před sebou patrně mají další propad, který by mohl být výraznější než ten dosavadní. Například Bank of America odhaduje, že pokud se bude historie opakovat, pak má před sebou klíčový americký index S&P 500 letos ještě pokles o dalších asi 28 procent. Analytici se přitom opírají o data, která sahají 140 let do historie.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Microsoft má v USA doplatit na daních za roky 2004 až 2013 téměř 29 miliard dolarů

Ve stopách Applu. Microsoft už je taky firma s tržní hodnotou tři biliony dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme