Reklama

Bez překvapení. ČNB nechala sazbu na sedmi procentech

Aleš Michl, guvernér České národní banky, ČNB
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

ČNB ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Základní úroková sazba tak zůstává na sedmi procentech, uvedla mluvčí ČNB Petra Krmelová. Bankovní rada současně rozhodla, že ČNB bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Reklama

Bankovní rada tak potvrdila tak, že v současnosti preferuje především stabilitu sazeb. Trhy toto rozhodnutí sice očekávaly, na druhé straně rostou obavy z toho, že dlouhodobá stabilita tuzemských sazeb může výhledově posilovat tlak na oslabení české měny.

Sedmiprocentní sazba platí od 22. června, bankovní rada ji neměnila ponechala na stejné úrovni na třetím zasedání v řadě. Beze změny zůstaly i ostatní sazby. Lombardní sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů, zůstala na osmi procentech. A diskontní sazba, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, zůstala na šesti procentech.

Analytici ponechání sazeb na současné úrovni očekávali. Podle nich tomu nahrával i vývoj inflace, která sice v září vzrostla na 18 procent ze srpnových 17,2 procenta, zůstala ale o 2,4 procentního bodu pod odhadem ČNB.

Kam zamíří koruna? 

ČNB dále rozhodla, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. „Česká národní banka dlouhodobě intervenuje v její prospěch, čímž ji v prostředí rostoucích sazeb v eurozóně brání před výraznějším oslabením. I proto by aktuální rozhodnutí ČNB nemělo mít výrazný vliv na kurz koruny vůči euru,” uvedl Tomáš Kudla, obchodní ředitel společnosti Ebury pro Česko a Slovensko.

Peníze, ilustrační foto

Stanislav Šulc: Koruna pod tlakem. Příští rok může razantně oslabit, přiznává i ČNB

ČNB již ve čtvrtek může zvýšit základní úrokové sazby. Půjde o zásadní moment zejména pro kurz české koruny. Před radou České národní banky v čele s guvernérem Alešem Michlem jsou složité měsíce. Již na jaře příštího roku by se mohla česká koruna dostat do vážných potíží. Roztočilo by to další vlnu inflace, míní komentátor newstream.cz Stanislav Šulc.

Přečíst článek

Ekonomové předpokládají stabilitu úrokových sazeb i do budoucna a ve střednědobém horizontu podle nich budou klesat jen pomalu. Například analytik Komerční banky Martin Gürtler očekává snížení sazeb v příštím roce na pět procent, v roce 2024 by se podle něj mohly dostat na tři procenta.

„ČNB své úroky ponechá velmi pravděpodobně beze změny i v prosinci, uvedl Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments. O možném směřování úrokových sazeb více napoví nová čtvrtletní prognóza z dílny ČNB, jež bude prezentována na dnešní tiskové konferenci v 15:45 za účasti guvernéra ČNB Aleše Michla.

„Pro finanční trh bude zajímavé, nakolik závažně hodnotí bankovní rada vývoj v oblasti veřejných financí a zda vnímá tlaky směrem k výraznějšímu zrychlení růstu mezd v české ekonomice, což jsou vesměs rizika potenciálně vedoucí k vyšším inflačním tlakům,” dodal Jáč.

Vzhledem k tomu, že Evropská centrální banka bude pravděpodobně v dalších měsících nadále výrazně zvyšovat své úrokové sazby, může ČNB podle některých ekonomů brzy stát před rozhodnutím, zda v rámci boje proti inflaci své úrokové sazby mírně zvýšit, případně jestli obranu koruny nastavit na nižší hodnoty než dosud.

„Kombinace vyšších sazeb v eurozóně a tenčících se devizových rezerv totiž postupně povede k většímu tlaku spekulativního kapitálu. A pokud by byla ČNB donucena ukončit devizové intervence předčasně, mohlo by to vést ke skokovému oslabení koruny. V takovém případě by se tedy ČNB pravděpodobně dalšímu zvyšování sazeb stejně nevyhnula,” dodal Kudla. 

Jerome Powell, Předseda Federálního rezervního systému USA

Fed zvýšil sazby na 15letý rekord. Jak odpoví ČNB?

Americká centrální banka (Fed) podle očekávání opět zvýšila úrokové sazby o 0,75 procentního bodu. Její základní sazba se tak dostala do rozpětí 3,75 až čtyři procenta, tedy na nejvyšší úroveň za téměř 15 let. Banka nicméně naznačila, že v budoucnosti by mohla úroky zvyšovat méně výrazně. Již zítra bude o sazbách rozhodovat také Česká národní banka.

Přečíst článek

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Bankovní rada naposledy zvedla základní úrokovou sazbu ještě pod vedením bývalého guvernéra Jiřího Rusnoka na konci června, tehdy to bylo o 1,25 procentního bodu na sedm procent. Nynější úrokové sazby jsou nejvyšší od roku 1999.

Christine Lagardeová, šéfka ECB

Lagardeová: ECB musí dál zvyšovat úroky, i když stoupá riziko recese

Evropská centrální banka musí pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, i když roste pravděpodobnost recese v eurozóně. V rozhovoru s lotyšským zpravodajským serverem Delfi to uvedla prezidentka ECB Christine Lagardeová. Zvyšováním úrokových sazeb se banka snaží zastavit růst spotřebitelských cen.

Přečíst článek

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Základní úroková sazba v Česku je od loňského června sedm procent poté, co ji bankovní rada ČNB zvýšila o 125 bazických bodů na na nejvyšší míru od roku 1999. Podobný způsob boje s rapidní inflací ve světě za poslední rok zvolilo více než osm desítek zemí, vyplývá z údajů centrálních bank. Některé země, jako například Turecko či Rusko, jdou ale opačným směrem. Podívejte se na přehled sazeb ve vybraných zemích světa.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Přečíst článek
Bankéř Ivan Šramko: V Česku se inflace láme, na Slovensku bude příští rok mnohem horší

Bankéř Ivan Šramko: V Česku se inflace láme, na Slovensku bude příští rok mnohem horší

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme