Reklama

Barclays čelí žalobě. Omylem prodala dluhopisy v hodnotě 15 miliard dolarů

Barclays
ČTK
Štěpán Kult

Britská mezinárodní bankovní společnost Barclays čelí žalobě akcionářů, kteří tvrdí, že kvůli chybám v papírování utrpěli značné finanční ztráty. Barclays omylem prodala dluhopisy v hodnotě 15 miliard dolarů (381 miliard korun) více, než kolik jich měla zaregistrovaných k prodeji, informuje agentura Bloomberg.  

Reklama

Skupina investorů, kteří podali žalobu  jsou vedení Plánem pro odchod do důchodu policistů a hasičů v North Miami Beach a Plánem pro odchod do důchodu pro zaměstnance města North Miami Beach. Banka podle nich uvedla nepravdivá tvrzení a neuvedla důležité informace o nesprávném vydávání cenných papírů. Žaloba byla podána u federálního soudu na Manhattanu, píše Bloomberg. 

Barclays v březnu uvedla, že po registraci u amerických regulátorů v srpnu 2019 vydala 36 miliard dolarů investičních produktů jako jsou akcie či dluhopisy, ale měla vydat 20,8 miliard dolarů. Chyba vyžadovala zpětný nákup jedné miliardy dolarů (25 miliard korun), čímž Barclays ztratila 591 milionu dolarů.  

Odhalení této informace podle investorů vedlo k poklesu podílu Barclays v Amerických depozitních dokladech (ADR) o 11 procent. ADR představují cenné papíry zahraniční společnosti a umožňují obchodovat s akciemi na finančním trhu USA.  

Sázka na dluhopisy je letos kvůli masivní inflaci předem prohraná

Dluhopisy jako jedna z klíčových tříd investičních aktiv mají za sebou nejhorší start do nového roku za poslední čtyři dekády. Nejširší globální dluhopisový index Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond od začátku roku ztratil osm procent. Index výkonnosti českých vládních dluhopisů letos klesl o šest procent, uvedl Michal Stupavský ze společnosti Conseq Investment Management.

Přečíst článek

Burza v Moskvě se po půl roce otevírá zahraničním investorům. Ne všem

Po téměř šestiměsíční uzavírce se v pondělí opět otevře moskevská burza zahraničním investorům. Zatím na ní budou moci obchodovat pouze s dluhopisy a pouze investoři ze „zemí, které nejsou nepřátelské“, uvedl server BBC.

Přečíst článek

Tencent, ilustrační foto

Čínské akcie na Wall Street to mají nahnuté. Tencent spěchá na burzu v Hongkongu

Deset let vedou Peking s Washingtonem spor o přístup k auditu čínských firem obchodovaných na americké burze. A riziko, že tyto firmy budou muset americký parket opustit, stále přetrvává. Čínské podniky tak aktivují záložní plány, vstupují na asijské burzy. To je i případ společnosti Tencent, která své akcie uvede na burze v Hongkongu příští týden.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme