Reklama

Banky čelí nájezdu zájemců o hypotéky. Letos poskytnou úvěry za 420 miliard

Byty, ilustrační foto
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Jen v listopadu – měsíci, který za standardních podmínek nepatří v hypoteční poptávce k těm nejsilnějším – sjednaly banky hypotéky za více než 37 miliard korun. Za celý letošní rok by se pak podle odhadu Fincentrum Hypoindexu mohl jejich objem vyšplhat až za hranici 420 miliard korun, a to navzdory rostoucím sazbám. Trh v příštích měsících ale čeká ochlazení. Jednak kvůli již ohlášenému zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték ze strany ČNB, tak i rostoucím sazbám, které úvěry na bydlení citelně prodražují.

Reklama

„Průměrná úroková sazba Fincentrum Hypoindex za měsíc listopad začíná pomalu dohánět nabídkové sazby bank a svou hodnotou 2,70 procenta se čím dál víc přibližuje tříprocentní hranici a je jasné, že bude stoupat i nadále,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Průměrná úroková sazba hypoték přesto neroste tak rychle jako nabídkové sazby bank, které ve většině bank již překročily hranici čtyř procent. Důvodem jsou především hypoteční smlouvy klientů, které začaly banky sjednávat před několika měsíci ještě za výhodnějších podmínek.

Průměrná úroková sazba 2,70 procenta tak neodpovídá aktuální tržní situaci. „Žadatel o novou hypotéku zaplatí už sazbu blížící se čtyřprocentní hranici,” potvrdil ředitel hypoték v Raiffeisenbak Milan Voldřich. Stejně tak hypotéky podepsané v listopadu se podle Daniela Horňáka ze společnosti Patron Go začaly řešit spíše v říjnu. Velké množství hypoték je takzvaně schválených dopředu, takže na svou nemovitost ještě čekají. „Klienti se tak zásobují ještě s výhodnou sazbou a hledat nemovitost budou až příští rok. Nyní totiž prakticky není co koupit, je prostě vyprodáno,” podotkl.

Novostavby, ilustrační foto

ČBA: Průměrná sazba z nových hypoték se zastaví lehce nad čtyřmi procenty

Zájem o hypotéky se v listopadu opět zvýšil, a to navzdory postupnému růstu úrokových sazeb. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor.

Přečíst článek

„Průměrné úrokové sazby se budou ke konci roku pohybovat mezi čtyřmi a pěti procenty. V příštích týdnech a měsících však očekáváme, že ČNB přistoupí k dalšímu zvýšení sazeb, a úrokové sazby hypoték ještě porostou. Odkládat hypotéku či refinancování v řádu měsíců bych proto v tuto chvíli nedoporučoval. Stávající podmínky mohou totiž za pár měsíců vypadat ještě velmi přijatelně,“ komentuje dění na hypotečním trhu Vojtěch Prokop z hypotečního tržiště Zaloto.

Soumrak hypoték

Letos je zvýšený zájem o hypotéky hned ze dvou důvodů. Prvním jsou již nastíněné obavy z dále rostoucích hypotečních sazeb, čemuž nasvědčuje i vývoj sazeb na mezibankovním trhu. A druhým jsou obavy z přísnějších podmínek poskytování hypoték, které na konci listopadu ohlásila ČNB s platností od dubna 2022.

Roste také průměrná výše hypotéky.  Po dvou měsících mírného snížení tak dosáhla na novou rekordní hodnotu 3 272 369 korun. „A s ohledem na vývoj cen nemovitostí můžeme očekávat její další pozvolný růst,“ doplnil Sýkora.

S vyššími sazbami by měl ale časem zájem o hypotéky ochladnout. „V následujících několika měsících se to ale zřejmě projeví, i vzhledem k ohlášenému zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték, především v délce volené fixace, která se s růstem sazeb přesune od sedmi či desetiletých ke kratším fixacím,“ dodal Sýkora.

Výstavba bytů, ilustrační foto

Lidem se vyplatí s hypotékou počkat do roku 2024. Budou levnější

Průměrná sazba hypoték v ČR stoupla v listopadu na 3,75 procenta, a to z říjnové hodnoty 3,1 procenta. Jedná se o nejvýraznější meziměsíční zdražení hypoték v historii, jak vyplývá ze statistik společnosti Golem Finance. Na běžné hypotéce, kterou si lidé vezmou nyní, tak zaplatí nejčastěji o dva až tři tisíce korun měsíčně více, než pokud by si ji vzali před rokem. Loni v listopadu totiž průměrná sazba hypoték činila 1,97 procenta.  

Přečíst článek

Banky v listopadu sjednaly 11 369 hypotečních úvěrů, což bylo o 13 procent více než v říjnu a o 22 procent více než před rokem. Vyšší počet hypoték v listopadu poskytly pouze v roce 2016, a to 14 386. Tehdy ale nepřekročil objem poskytnutých hypoték 30 miliard korun. Proti říjnu vzrostl objem sjednaných hypoték o 16 procent a meziročně dokonce o 38 procent, dodal Sýkora.

Od ledna do listopadu letošního roku sjednaly banky hypotéky již za více než 392,6 miliardy korun. Do konce roku zbývá poslední měsíc, přesto již s naprostou jistotou lze říci, že se hypotečnímu trhu podaří překonat hranici 400 miliard korun sjednaných hypoték.

„Nyní již není otázkou, zda objem poskytnutých hypoték pokoří hranici 400 miliard korun, ale o kolik. A s ohledem na obvykle silné poslední měsíce v roce a zvýšený zájem způsobený dopředu ohlášenými regulatorními kroky ČNB, se dá očekávat překročení této hranice tak o cca 20 miliard korun,“ dodal Sýkora.

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Hypotéky v roce 2022: Očekávejte prudký růst sazeb

V příštím roce by proto průměrná úroková sazba mohla vyšplhat až k pěti procentům.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Byty, ilustrační foto

A je to tady. Úrok průměrné hypotéky pokořil hranici 5 procent a dál poroste kvůli ČNB

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme