Reklama

Bankman-Fried je ochoten v USA vypovídat ohledně bankrotu FTX

Sam Bankman-Fried, zakladatel FTX
ČTK
 ČTK

Zakladatel a bývalý ředitel zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried je ochoten 13. prosince vypovídat před výborem pro finanční služby americké Sněmovny reprezentantů. Napsal to na Twitteru. Regulační orgány se snaží objasnit jeho roli v bankrotu FTX, který otřásl celým odvětvím kryptoměn.

Reklama

Není jasné, zda Bankman-Fried přijde osobně

Předsedkyně sněmovního výboru Maxine Watersová agentuře Reuters ve čtvrtek řekla, že je připravena Bankmana-Frieda předvolat soudní obsílkou, pokud nebude souhlasit s tím, že se příští týden slyšení v Kongresu zúčastní dobrovolně. Řekla také, že se snaží najít nejvhodnější způsob, jak to udělat.

„Pořád nemám přístup k většině svých dat - k pracovním ani k osobním. Takže jsem limitován tím, co budu schopen říct, a nebudu tudíž tak nápomocen, jak bych chtěl,“  napsal Bankman-Fried. „Pokud si ale výbor pořád myslí, že to bude přínosné, jsem ochoten 13. vypovídat,“ dodal.

Bitcoin ztrácí na hodnotě.

Až na konci dlouhé fronty. Kolaps kryptoburz ožebračil naivní investory

Drobní investoři, kteří vsadili na bitcoin a další kryptoměny, se po pádu velkých kryptoburz nemohou dostat ke svým penězům.  

Přečíst článek

Není ale jasné, zda se Bankman-Fried plánuje slyšení před sněmovním výborem zúčastnit osobně, anebo přes videohovor.

Watersová Bankmana-Frieda už v pondělí přes Twitter vyzvala, aby se slyšení zúčastnil. V sérii dalších tweetů pak napsala, že na základě více rozhovorů v médiích od pádu FTX „je nám jasné, že informace, které máte, k výpovědi postačují.“ 

Americká kryptoměnová burza FTX vyhlásila bankrot v listopadu. Přiměla ji k tomu krize likvidity, která klienty připravila minimálně o miliardu dolarů (asi 24 miliard korun), uvedla agentura Reuters. Bankman-Fried připustil, že při řízení pochybil a že nedokázal pádu FTX zabránit. Odmítl ale, že chtěl někoho podvést.

Tim Draper, investor do rizikového kapitálu, trvá na svém výroku, že bitcoin bude už brzy stát 250 tisíc dolarů. Svou předpověď posunul o půl roku, do června 2023, navzdory krvavé lázni, která nyní stíhá kryptoměny.

Blázen, snílek, nebo vizionář? Bitcoin bude brzy stát čtvrt milionu dolarů, říká vlivný investor Draper

Na to, že by se nejrozšířenější kryptoměna bitcoin vrátila na své rekordy a stála opět 70 tisíc dolarů, by vsadil v současné nejisté době vyvolané pádem burzy FTX a dalších platforem jen málokdo. Jeden z nejvíce proslulých rizikových investorů z amerického Silicon Valley Tim Draper jde ale ve svém optimismu ještě dál – bitcoin se podle něj bude do půl roku prodávat za čtvrt milionu dolarů (5,8 milionu korun), řekl CNBC muž, který v minulosti úspěšně investoval do Tesly, Skypu či vyhledávače Baidu.

Přečíst článek

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Z krachu FTX profitují konkurzní právníci. Na problémech kryptoburz vydělají miliardy

Z propadu digitálních aktiv a problémů kryptoburz, které vyvolal krach společnosti FTX, profitují konkurzní právníci, napsala agentura Reuters. Podle odborníků mohou velké advokátní kanceláře, které poskytují poradenství firmám v potížích, při dlouhotrvajícím bankrotu získat na právních poplatcích i přes 100 milionů dolarů (přes 2,3 miliardy korun).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Porota amerického soudu ve čtvrtek uznala vinu zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda

Klienty obral o miliardy. Porota uznala vinným zakladatele burzy FTX, hrozí mu desítky let vězení

Přečíst článek
Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Zkrachovalá kryptoburza FTX žaluje Bankmana-Frieda a chce zpět stovky milionů dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme