Reklama

Banka UBS zaplatí za daňové úniky 1,8 miliardy eur. Polovinu původní pokuty

UBS banka, Curych, Švýcarsko
iStock

Největší švýcarská banka UBS napomáhala bohatým Francouzům legalizovat nezdaněné peníze. Odvolací soud ve Francii zmírnil původní verdikt, který hovořil přímo o praní špinavých peněz. Pokutu pak snížil na méně než polovinu z původně vyměřených 4,5 miliardy eur (114 miliard korun), píší světové agentury.

Reklama

Odvolací soud ve Francii vyměřil největší švýcarské bance UBS pokutu 1,8 miliardy eur (45,7 miliardy korun) za to, že pomáhala bohatým klientům vyhýbat se placení daní. Pro UBS je to velké vítězství, protože podle původního verdiktu z roku 2019 měla zaplatit pokutu rekordních 4,5 miliardy eur (zhruba 114 miliard korun).

Banka v odvolání usilovala o překvalifikování obvinění z praní špinavých peněz a daňových podvodů na obvinění z napomáhání k daňovým podvodům, kde je nižší trestní sazba. Očekávalo se, že soud pokutu sníží zhruba na tři miliardy eur, což byla minimální částka, kterou nyní požadovala francouzská prokuratura.

Soud ale potvrdil tu část původního rozhodnutí, podle něhož je banka vinna propagací nezákonných bankovních služeb a praním špinavých peněz. Její právní zástupce řekl, že rozhodnutí o dalších krocích bude ze strany UBS rychlé.

„Banka ten verdikt bere na vědomí,” řekl právní zástupce UBS Hervé Temine. „Proti rozhodnutí soudu první instance je zde finanční přínos 2,7 miliardy eur, je to ale odsouzení za trestný čin, a proto se rozhodneme velmi rychle,” dodal.

HSBC

Brusel ztrestal pětici bank za kartel devítimiliardovou pokutou

Evropská komise (EK), která plní i roli antimonopolního úřadu, vyměřila nadnárodním finančním institucím UBS, Barclays, RBS, HSBC a Credit Suisse pokutu 344 milionů eur (8,7 miliardy korun) za kartel při obchodování s měnami.

Přečíst článek

Vyšetřovatelé zjistili, že UBS kontaktovala své potenciální klienty například na sportovních akcích nebo na večírcích ve Francii. Tam jim nabízela možnosti, jak nezdaněné peníze legalizovat.

Francouzský soud v únoru 2019 rozhodl, že UBS umožňovala bohatým klientům ukrývat nepřiznané peníze, většinou přes daňové ráje. Vyměřil proto bance v trestněprávním řízení pokutu 3,7 miliardy eur, dalších 800 milionů eur pak měla banka uhradit jako škodu v občanskoprávních řízeních.

Právníci UBS v odvolacím procesu argumentovali mimo jiné tím, že i když na ilegální jednání úřady upozornili někteří lidé, kteří byli s UBS v této záležitosti v kontaktu, vyšetřovatelé nikdy nenašli přímé důkazy, že by se specialisté banky systematicky snažili potenciální klienty ve Francii přesvědčovat k nezákonné spolupráci, a to ani na zmíněných večírcích. Tvrdili také, že původně vyměřená částka je neúměrně vysoká a že by se měla odvíjet od skutečně nezaplacených daní, a ne od částky, kterou klienti bance svěřili.

V Evropě bývají pokuty za daňové úniky a související delikty nižší než ve Spojených státech. Nynější případ UBS tak znamená výjimku, i proto jej podrobně sledovaly také další banky. Pokuta, kterou dnes bance UBS odvolací soud snížil na méně než polovinu, už zahrnuje také 800 milionů eur původně vyměřených jako náhrada škod v občanskoprávních řízeních.

Elton John

Kouzlu daňových rájů propadl i Elton John nebo Shakira

Služeb offshorových firem nevyužívají jen politici nebo členové královských rodin. Přes daňové ráje mimo pozornost finančních úřadů prohnaly svoje peníze i sportovní nebo pěvecké hvězdy. Některé měly na svých účtech i více než 10 milionů dolarů.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme