Reklama

Praha plánuje postavit tisíce bytů i nové čtvrti. Pomoci by mohl i soukromý sektor

Nová Palmovka
Se svolením PDS
Petra Jansová

Až osm tisíc nájemních bytů by mohlo vzniknout do deseti let na městských pozemcích o rozloze více než 600 tisících metrů čtverečních. Výstavbu iniciuje městská příspěvková organizace Pražská developerská společnost (PDS). Plány představili její ředitel Petr Urbánek a náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (za TOP09).

Reklama

Aktuálně se pracuje na přípravě bytových projektů ve 12 lokalitách. U některých menších projektů, jako například mateřské školky v lokalitě Na Hutích v Kyjích, bytového domu na rohu Zenklovy ulice a Libeňského mostu nebo dalšího domu na Nových Dvorech, došlo už k výběru projektanta. Další jsou ve fázi vyhlášení tendru nebo architektonické soutěže, jako například naplánovaný bytový dům u vršovického stadionu Ďolíček či dům na Smíchově mezi ulicemi Matoušova, Štefánikova a V Botanice.

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu nové budovy filharmonie v Praze se stalo dánské studio Bjarke Ingels Group.

Vltavská filharmonie má zelenou. Praha ji zaplatí, stavba se už teď prodražuje

Praha schválila financování další fáze Vltavské filharmonie. Projekt má vyjít na 780 milionů korun. Výsledky architektonické soutěže musí ještě potvrdit městské zastupitelstvo.

Přečíst článek

V tendrech pak PDS hledá projektanty první etapy rozsáhlé plánované výstavby v Dolních Počernicích nebo domu v Peroutkově ulici v Jinonicích.

Praha chce postavit dvě nové čtvrti

Organizace rovněž připravuje projekty dvou nových rezidenčních čtvrtí. První má vyrůst u stanice metra Palmovka a druhá u plánované stanice nové linky metra D Nové Dvory. 

Urbanistickou studii, podle níž má na rozhlehlém osmi hektarovém brownfieldu na Palmovce vzniknout více než dva tisíce městských bytů a zhruba 50 tisíc metrů čtverečních nebytových ploch, zpracovalo studio Unit architekti.

Muchova epopej bude 25 let vystavena v paláci Savarin.

Památkáři dali stopku návrhu vnitrobloku paláce Savarin. Investor žádá o přezkum

Část projektu na přeměnu barokního paláce Savarin v centru Prahy dostal stopku ministerských památkářů. Konkrétně jde o návrh vnitrobloku architekta Jakuba Ciglera. „Ministerstvo kultury má k projektu několik výhrad, které ale již byly do projektu zahrnuté. Proto jsme již požádali ministra kultury, aby rozhodnutí svého ministerstva přezkoumal. Na jeho výrok nyní čekáme,“ uvedl pro Newstream mluvčí společnosti Crestyl Ondřej Micka.

Přečíst článek

„Palmovka, která leží téměř v centru Prahy, je již dlouhou dobu zanedbanou lokalitou. Projekt také navazuje na krajinářskou proměnu Rohanského ostrova, na níž právě probíhá soutěžní workshop. Čtyři postupující týmy budou známy již v červenci. Výsledky soutěže vyhlásíme příští léto,“ dodává Ondřej Boháč, ředitel IPR. 

Ateliér Unit architekti rovněž zpracoval urbanistickou studii na přeměnu území Nové Dvory o rozloze zhruba 30 hektarů. „V návaznosti na vybudování nové stanice metra jsme se rozhodli zhodnotit městské pozemky v jejím bezprostředním okolí a postavit zde novou městskou čtvrť. Po změně územního plánu bude možné na Nových Dvorech postavit až dva tisíce bytů,“ přiblížil náměstek primátora Hlaváček.

Celkem mohou připravované projekty podle Urbánka nabídnout až 850 tisíc metrů čtverečních podlahové plochy a asi osm tisíc bytů.

Pomoci by mohl i soukromý sektor

O tom, jak by se měla výstavba financovat, se zatím jedná. „Na začátku diskusí byla na stole varianta podobná té, díky níž budují Hafen City v Hamburku. Třetinu postaví město, třetina vznikne jako družstevní bydlení a třetinu pomůže vystavět soukromý development,“ přibližuje Hlaváček.

Jak vyplývá z výroční zprávy, tak z rozpočtu hlavního města by mělo do celkem 53 projektů PDS v roce 2022 plynout více než 30 miliard korun. Více než 400 tisíc metrů čtverečních, jež PDS spravuje, má tržní hodnotu přes tři miliardy korun.

Takto vypadá podmostí křižovatky Bulhar nyní.

Křižovatka Bulhar se promění za 20 milionů. Budou širší chodníky a galerie

Neudržované a pro chodce nebezpečné okolí exponované pražské křižovatky Bulhar v centru Prahy se promění. Rozšíří se chodníky a vznikne zde i venkovní galerie. Stát by to mělo odhadem 20 milionů korun. Na to, jak se prostor promění se podívejte do galerie.

Přečíst článek

Budoucí podoba okolí Negrelliho viaduktu.

Mezinárodní urbanistická soutěž na obnovu Florence má vítěze

Brownfield na Florenci se změní podle projektu týmu složeného převážně z domácích ateliérů UNIT architekti, A69 – architekti a v Londýně působícího studia se slovenskými kořeny Marko & Placemakers.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Budova projde rekonstrukcí

Prahu čeká další miliardová investice: „Sherwood“ zmizí a z Hlaváku se konečně stane nádraží hodné metropole

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme