Reklama

Analytik Gavor: Vláda by měla drahou elektřinu víc kompenzovat, v tom patří na chvost Evropy

vysoké účty
iStock
Dalibor Martínek

Stát příliš otálí s řešením drahých energií pro domácnosti. Všechny nestandardní řešení jako nízký tarif, sektorová daň či odchod z Lipské burzy nedávají smysl, jsou složitá a pomalá, říká expert na energetiku Jiří Gavor, výkonný šéf Asociace nezávislých dodavatelů energií a řídící člen poradenské skupiny ENA. Jediným dobrým řešením by podle něj v současné době byla plošná pomoc.

Reklama

Máme tu takovou situaci, že ČEZ má rekordní zisky, zatímco domácnosti rekordní faktury. Co se s tím stavem dá dělat?

Nejefektivnějším řešením by bylo zjednodušit cestu, která se nyní klopýtavě hledá, to znamená přímá pomoc státu spotřebitelům. Všechny další cesty jsou dost nestandardní. Například s případným stanovením maximálních cen se pojí otázka, jak kompenzovat ušlý zisk obchodníkům nebo výrobcům. Je to věc, která narušuje normální fungování trhu. Je mi líto, že se kolem pomoci spotřebitelům tak dlouho přešlapuje. I nedávné diskuse kolem úsporného tarifu to jenom dokazují.

Současná vláda je odpůrcem plošných podpor, má pouze podporu bydlení pro chudší domácnosti. Je to správná cesta?

V určité míře je plošné opatření užitečné. A to tím, že je administrativně nenáročné a rychlé. Klasický příklad odpuštění příspěvku na obnovitelné zdroje. Velice jednoduché a účinné řešení. Je mi líto, že protože s tímto návrhem přišla současná opozice, tak současná vláda se jej dlouho zdráhala přijmout. Tato forma je výhodná i tím, že není cílená jenom na obyvatelstvo, ale pomáhá i podnikům. Cílená podpora by byla dobrá, ale střetáváme se s náročností na rychlost a jednoduchost. Státní aparát není připraven, aby rychle vytřídil postižené lidi.

Šéf ČEZ Daniel Beneš (vlevo) a ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN)

Lukáš Kovanda: Stát si příští rok na dividendách ČEZ vezme až 36 miliard

Zisk ČEZ ve druhém čtvrtletí letošního roku zaostal za očekáváním. Podnik ale navýšil odhad letošního celoročního výsledku. Příští rok vyplatí rekordní dividendu. Stát se tak může těšit až na 36 miliard korun.

Přečíst článek

Chápu to správně, že jste pro nějakou plošnou částku pro všechny?

Myslím, že v současné situaci státu nic jiného nezbývá. Digitalizace státu není na takové úrovni, aby vygenerovala postižené lidi a pomoc jim poskytla bez nutnosti žádostí. Když toto není možné, naskýtá se už jen plošná podpora. Ostatně, co vláda zatím na podporu vyčlenila, 66 miliard korun a ještě rozložených do dvou let, to se nedá nazvat ve srovnáním se zahraničím jako bezuzdné rozhazování státních peněz. V Evropě z tohoto pohledu patříme k vysloveně minimalistickým státům.

Co říkáte na myšlenku sektorové daně na energetiku?

Tyto příjmy by šly státu a je otázka, jak by s nimi v rámci rozpočtu naložil. Ostatně, vláda to chce spíše nazývat jako zdanění nadměrných zisků. Nejvíc hovoří o ČEZ, ale vzhledem k ČEZ by taková daň byla nejméně efektivní. Vláda v ČEZ drží sedmdesát procent. Nadměrné zisky by si mohla velmi elegantně a legálně odčerpat pomocí mimořádné dividendy.

Zazněla ještě jedna myšlenka, aby byl ČEZ stažený z Lipské burzy, což by údajně mělo srazit cenu elektřiny, kterou prodává. Dalo by se to vůbec uskutečnit?

Dalo, ale provázela by to celá řada nesystémových administrativních kroků. Ale neshledávám v tom žádný smysl. Burza je užitečný nástroj. Když nebude burza nabízející a poptávající se stejně budou muset domluvit. Už i nyní chodí přes devadesát procent obchodů na přímo prostřednictvím brokera. Cena je pouze cenotvorný nástroj. Kdyby nebyla burza, tato cena by se musela administrativně stanovit, ale to bychom se vraceli k plánovanému hospodářství. Burza je obviňována z něčeho, co nepůsobí. Cena je rovnovážná. Odchod z burzy by nic neřešil.

ČEZ, sídlo

Stát vydělá na růstu cen energií miliardy. ČEZ zásadně zvyšuje odhad čistého zisku na letošní rok

Polostátní energetický gigant zásadně zvýšil odhady letošního zisku. Namísto původně plánovaných 45 až 49 miliard by měl letos ČEZ vydělat až 65 miliard korun. Stát, který je většinovým vlastníkem ČEZ, tak výrazně vydělá na rostoucích cenách energií. Podle výsledků firmy je pak patrné, že domácnosti šetří energie více než velké průmyslové podniky.

Přečíst článek

Ve veřejném prostoru zaznívá ještě jeden nápad, a sice zákaz exportu elektřiny…

Ano, to by okamžitě způsobilo změnu stavu mezi nabídkou a poptávkou. Jsme exportním státem, vznikl by přebytek nabídky a cena by klesla. Stali bychom se jakýmsi ostrovem. Možná by to vytvořilo nějaký druhotný systém, kdy by dodavatelé chtěli elektřinu tajně prodávat do ciziny, musel by vzniknout silný dohledový systém. Z pohledu legislativy by to bylo porušení řady směrnic, prakticky by to asi znamenalo vystoupení Česka z Evropské unie. Vnitřní trh je postaven na pohybu zboží. Těžko bychom mohli prodávat do ciziny auta či stroje, ale elektřinu ne.

Rýn, sucho

Lukáš Kovanda: Zisk ČEZ rapidně roste díky Putinovi i suchu

Velkoobchodní ceny elektřiny v Německu, ale také ve Francii vystoupaly včera na nový historický rekord. Závažnou evropskou energetickou krizi totiž v poslední době ještě zhoršuje počasí. Je příliš sucho a teplo. To komplikuje zásobování elektráren uhlím po vodě i chlazení jaderných reaktorů.

Přečíst článek

energie

Lukáš Kovanda: ČEZ zdražuje v rychlém sledu, možná po dohodě s vládou

Od zítřka bude ČEZ opět zdražovat. Největší tuzemský dodavatel elektřiny domácnostem, kterým končí fixace, zvedne cenu od 1. srpna, a to na všech tarifech – nejčastěji zhruba o 10 procent. Přitom zdražil také pro období od 1. července. Na podzim domácnosti čeká cenový šok, inflace může atakovat úroveň 20 procent.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Cena plynu pro Evropu sestoupila pod 40 eur za MWh, je to pořád dvojnásobek průměru před válkou

Přečíst článek
vysoké účty

S předválečnými cenami za energie už nepočítejte. Tolik zlevnit nemůžeme, vzkazují energetici

Přečíst článek
Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Síkela má splněno. Vláda schválila systém kompenzací pro obchodníky s energiemi za cenový strop

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme