Reklama

VIDEO: Američané mají nejvýkonnější superpočítač. Dost možná ale prvenství patří Číně

Díky superpočítači Frontier z americké vládní Oak Ridge National Laboratory se USA opět dostaly do čela žebříčku nejvýkonnějších počítačů.
Oak Ridge National Laboratory, s laskavým svolením
Dušan Kütner
duk

USA znovu obsadily první místo v závodě zemí v kategorii vývoje superpočítačů. Opulentní stroj Frontier z americké vládní Oak Ridge National Laboratory v Tennessee byl ohodnocen jako aktuálně nejvýkonnější na světě. Odborníci ale tvrdí, že v Číně jsou dva ještě rychlejší superpočítače, ale země se zřejmě ze strategických důvodů letošního žebříčku nezúčastnila, uvedl list The New York Times. Podívejte se ve videu, jak Frontier vypadá.

Reklama

Spojené státy znovu získaly kýženou rychlostní korunu ve výpočetní technice s novým výkonným superpočítačem Frontier, což je milník pro technologii, která hraje hlavní roli ve vědě, medicíně a dalších oborech. Superpočítač Frontier z americké vládní Oak Ridge National Laboratory v Tennessee byl v pondělí prohlášen za první, který prokázal výkon jednoho trilionu – miliardy miliard – operací za sekundu v souboru standardních testů používaných výzkumníky k hodnocení superpočítačů.

Obsadil tak aktuálně první místo v žebříčku Top500 nejvýkonnějších počítačových systémů na světě sestavovaném experty z Heidelberské univerzity, Univerzity Tennessee a výzkumného ústavu v Berkeley, uvedl The New York Times.

Ruská laboratoř

Sankce začínají komplikovat ruský vědecký výzkum. Laboratoře potřebují techniku i materiály ze Západu

Sankce namířené proti Rusku samozřejmě ještě nemohly dosáhnout plné síly, ale ruská věda si je začíná uvědomovat. Západní firmy přestaly dodávat vědecké přístroje a materiály pro laboratoře, protože jim v tom brání zákazy, současně je nemají jak do Ruska dopravit a ještě nevědí, zda by za ně dostaly zaplaceno. A zdá se, že ani Čína nemůže ruským vědcům spolupráci se Západem nahradit.

Přečíst článek

Spojeným státům se tak alespoň zčásti vyplatil slib tamního ministerstva energetiky, které před několika lety přislíbilo 1,8 miliardy dolarů na vybudování tří systémů s tímto „exascale“ výkonem, jak mu vědci říkají. Někteří odborníci se však domnívají, že Frontier byl poražen v závodě exascale strojů dvěma systémy v Číně

Podívejte se na prezentační video o superpočítači Frontier:

zdroj: Oak Ridge National Laboratory

Provozovatelé těchto systémů ale nepředložili výsledky testů k hodnocení vědcům, kteří dohlížejí na žebříček Top500. Odborníci uvedli, že mají podezření, že důvodem je napětí mezi Spojenými státy a Čínou v poslední době co se týče technologií. „Existují zvěsti, že Čína něco má," řekl Jack Dongarra, uznávaný profesor počítačových věd na University of Tennessee, který pomáhá vést žebříček Top500. „Není to ale nic oficiálního,” dodal.

Microsoft

Microsoft po vzoru Applu a dalších bojkotuje Putinovo Rusko. Zastavil tam prodej všech svých produktů

Americký softwarový gigant Microsoft se připojil k bojkotu ruského trhu. Po vzoru Applu a dalších firemních gigantů se v Rusku rozhodl pozastavit prodej svých produktů a služeb. Firma v prohlášení odsoudila Putinův útok na Ukrajinu.

Přečíst článek

Superpočítače jsou již dlouho středem ostrého zájmu mezinárodní konkurence. Stroje o velikosti místnosti byly původně vyráběny pro luštění kódů či navrhování zbraní, ale nyní hrají hlavní roli také při vývoji vakcín, testování návrhů modelů automobilů a modelování klimatických změn.

Oboru po desetiletí dominovala americká technologie, ale dominantní silou se v minulém desetiletí stala Čína. Tamní systém nazvaný Sunway TaihuLight byl v letech 2016 až 2018 hodnocen jako nejrychlejší na světě. Čína měla na posledním, podzimním seznamu Top500 173 systémů ve srovnání se 126 přístroji ve Spojených státech. Dalším hráčem se stalo Japonsko, jehož systém nazvaný Fugaku v Kobe obsadil první místo v červnu 2020 a držel jej až do aktuálního žebříčku vyhlašovaného každého půl roku.

čipy

Elektronika ještě zdraží, v průměru o inflaci. Zejména kvůli růstu cen čipů

Spotřební elektroniku a další výrobky, které spoléhají na polovodiče, patrně už brzy čeká další zdražování. Výrobci čipů a firmy, které jim dodávají díly, se totiž chystají zvýšit ceny, protože jim rostou vstupní náklady - od surovin až po lidskou práci. Upozorňují na to analytici, které oslovil server finanční televize CNBC.

Přečíst článek

„Vybudování systému, složeného ze 74 skříní, z nichž každá váží přes tři a půl tuny, bylo ztíženo pandemií a problémy se získáváním komponent v krizi dodavatelského řetězce,“ uvedl Thomas Zacharia, ředitel Oak Ridge National Laboratory, na online briefingu z průmyslové akce v Německu. Předpověděl však, že Frontier bude mít rychle velký dopad například na studium dopadů covidu a na pomoc při přechodu k čistším zdrojům energie.

Čínští vědci se účastnili procesu hodnocení. Země se však při prosazování svého pokroku v oblasti superpočítačů začala mírnit, protože Spojené státy podnikly řadu kroků ke zpomalení technologického pokroku Číny – mimo jiné tím, že některým čínským společnostem ztížily získávání zahraničních čipů, které lze použít k výrobě superpočítačů.

Burza, ilustrační foto

Technologické akcie se topí v nejdelší sérii ztrát od splasknutí dotcom bubliny

Technologické akcie mají za sebou nejdelší ztrátovou sérii od splasknutí internetové bubliny v roce 2001. Klesají již sedm týdnů v řadě, píše CNBC. Akcie velkých společností, měřeno indexem Dow Jones, klesají již osm týdnů po sobě. To je nejdéle od roku 1932, tedy blízko vrcholu Velké hospodářské krize.

Přečíst článek

Čína však přesto výrazně pokročila v navrhování vlastních mikroprocesorů, které jsou klíčem k pokroku v superpočítačích. David Kahaner, odborník v oboru, který vede Asijský technologický informační program, loni oznámil podrobnosti o dvou superpočítačích třídy exascale, které podle něj používají čínskou čipovou technologii. Jeden je nástupcem dřívějšího stroje Sunway, nazvaný OceanLight. Druhý stroj, Tchien-che-3, následuje systém nazvaný Tchien-che-1A, který se v roce 2010 stal prvním čínským strojem, který obsadil první místo v Top500.

Další důkazy o tom, že Čína prolomila bariéru exascale, se objevily i v listopadu, kdy skupina 14 čínských výzkumníků získala prestižní ocenění Gordon Bell Prize od Association for Computing Machinery za simulaci kvantových výpočtů na novém systému Sunway běžícím rychlostí exascale. „Nějak prosáklo, že používali přístroje běžící na exascale úrovních,“ řekl The New York Times analytik společnosti Hyperion Research Steve Conway. „Mnoho spekulací říká, že nechtěli přitáhnout další americké sankce,” dodal k čínské neúčasti v žebříčku.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme