Reklama

Akviziční apetit střídá období půstu. Začátkem roku se počet fúzí propadl až o třetinu

fúze a akvizice, ilustrační foto
iStock

Meziroční pokles počtu fúzí a akvizic o 20 až 30 procent v prvním čtvrtletí letošního roku v tuzemsku ve srovnání se stejným obdobím roku 2021 odhaduje ve své nejnovější analýze poradenská společnost Moore. Na změnu rozhodování investorů má přitom podle firmy ze všech faktorů největší vliv extrémně rostoucí inflace, a to více než zdražování úvěrů. 

Reklama

Řada prodávajících podle analýzy v současnosti transakce důkladněji zvažuje, nebo je dokonce posouvá. U strategických investorů má tento přístup původ zejména v celkovém zdražování energií a dalších vstupů, jakož i v celkové nejistotě na trhu.

„Kvůli vysoké inflaci jsou zřejmé obavy, že získaná hotovost bude rychle ztrácet na hodnotě. To se týká zejména situace, kdy jsou součástí transakce i nemovitosti, jejichž tržní hodnota se vyvíjí ještě dramatičtěji než inflace,“ uvedl dnes partner Moore CR Petr Kymlička. Nyní se podle něj dokončují transakce odsunuté z doby pandemie. Tato aktivita ale do konce prvního pololetí ustane, což povede k dalšímu oslabení transakčních aktivit ve druhé části roku 2022, dodal Kymlička.

Roli ve zdrženlivosti ohledně fúzí a akvizic má i růst ceny peněz, což se však týká zejména finančních investorů. V dubnu se spotřebitelské ceny v Česku meziročně zvýšily o 14,2 procenta. Šlo tak o desátý měsíc v řadě, ve kterém růst cen zrychlil. V návaznosti na to zvýšila ČNB dvoutýdenní repo sazbu o 0,75procentního bodu na 5,75 procenta, nejvyšší hodnotu od roku 1999.

Broadcom

Druhá největší akvizice roku. Broadcom převezme poskytovatele cloudových služeb VMware

Americký výrobce mikročipů Broadcom koupí poskytovatele cloudových služeb VMware. Cena? 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun). Akvizice má posílit aktivity Broadcomu v oblasti podnikového softwaru, uvedly firmy ve společném prohlášení. Jde o druhou největší akvizici v letošním roce. V čele se drží Microsoft s akvizicí tvůrce herního hitu Call of Duty.

Přečíst článek

„S ohledem na výši a očekávaný růst úrokových sazeb se ovšem transakce prodražují a investoři musí tento aspekt zohledňovat nejen v úvahách o struktuře financování, ale také v rámci investičního rozhodování, zda investici vůbec realizovat,“ upozornil partner Moore CR Václav Škapa.

Z pohledu investorů má současná situace také protichůdný aspekt, když se kvůli sílící inflaci obávají o své peníze uložené na bankovních účtech. Všechny tyto faktory budou mít v následujících měsících dopad na strukturu financování transakcí i související transakční aktivitu na českém trhu. „Změny vnímáme i u našich klientů, u nichž jsme od začátku roku zaznamenali až 50procentní růst zájmu o akviziční poradenství,“ uzavřel Škapa.

Burza, ilustrační foto

Bilion dolarů. O tolik se snížila hodnota amerických BigTechů za pouhé tři dny

Hodnota největších technologických firem ve Spojených státech se kvůli propadu akciových trhů jen za poslední tři obchodní dny snížila o více než bilion dolarů (téměř 24 bilionů korun). Týká se to firem, jako je Apple, Microsoft, Tesla, Amazon, Nvidia či Meta Platforms, které patří ve svém oboru zároveň i k největším na světě. Vyplývá to z dat provozovatelů burz.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pohled na dům a bazén

Realitní trh v Los Angeles stojí. Dům po Marku Wahlbergovi se prodává již rok

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme