Reklama

Absurdita války na Ukrajině: Rubl je nejsilnější za sedm let. Zde jsou důvody proč

Absurdita války na Ukrajině: Rubl je nejsilnější za sedm let
ČTK
Dušan Kütner
duk

Ruský rubl dosáhl ve středu svého sedmiletého maxima vůči dolaru a i ve čtvrtek odpoledne se přes mírný pokles držel poblíž tohoto rekordu. Důvody jsou zjednodušeně řečeno nápadně vysoké ceny energií, kapitálové kontroly a samotné sankce, píše server CNBC.

Reklama

Ruský rubl se ve středu dostal na hodnotu 52,30 za dolar, což je jeho nejsilnější úroveň od května 2015. Ve čtvrtek odpoledne se měna v Moskvě obchodovala za 54,20 za dolar, v o něco slabším kurzu, ale stále poblíž sedmiletých maxim. To je na míle daleko od propadu na 139 rublů za dolar na začátku března, kdy USA a Evropská unie začaly uvalovat bezprecedentní sankce na Moskvu v reakci na její invazi na Ukrajinu, upozorňuje server CNBC.

Máte smůlu, vzkázal Putin Západu

Ohromující nárůst rublu v následujících měsících Kreml uvádí jako „důkaz“, že západní sankce nefungují. „Myšlenka byla jasná: násilně rozdrtit ruskou ekonomiku,“ řekl minulý týden ruský prezident Vladimir Putin během každoročního mezinárodního ekonomického fóra v Petrohradu. „Neuspěli. Očividně se to nestalo,“ prohlásil.

Kaliningrad

Kaliningrad: Problémové území, kvůli kterému může začít globální válka

Ruská exkláva Kaliningrad – známá do roku 1946 pod svým německým jménem Koenigsberg a pod českým názvem Královec – je mikrokosmem všeho, co se kdy v Evropě pokazilo. Není tedy divu, že tento pás země u Baltského moře se stal posledním bodem vzplanutí širšího konfliktu mezi Moskvou a Západem. Střet byl pravděpodobně nevyhnutelný. Kaliningrad jako zombie ze hřbitova minulých evropských sporů znovu povstal, aby rozséval neshody, míní komentátor agentury Bloomberg Andreas Kluth.

Přečíst článek

Koncem února, po počátečním propadu rublu a čtyři dny poté, co 24. února začala invaze na Ukrajinu, Rusko více než zdvojnásobilo klíčovou úrokovou sazbu země na neuvěřitelných 20 procent z dřívějších 9,5 procenta. Od té doby se síla měny zlepšila do té míry, že centrální banka třikrát snížila úrokovou sazbu, která koncem května dosáhla 11 procent .

Rubl ve skutečnosti zesílil natolik, že ruská centrální banka aktivně přijímá opatření, aby se jej pokusila oslabit, v obavě, že silný rubl sníží konkurenceschopnost exportu země, míní CNBC.

Co skutečně stojí za růstem měny? 

Důvody jsou zjednodušeně řečeno: nápadně vysoké ceny energií, kapitálové kontroly a samotné sankce. Rusko je největším světovým vývozcem plynu a druhým největším vývozcem ropy. Jeho primární zákazník? Evropská unie, která týdně nakupuje ruskou energii v hodnotě miliard dolarů a zároveň se ji snaží potrestat sankcemi.

Ruský rubl

Rusko splácí dolarové dluhopisy v rublech. Bankrotu už se nevyhne, míní ekonom

Rusko odeslalo úroky ze dvou emisí dolarových eurobondů. Zaplatilo je v rublech. „Tím považujeme své závazky vůči věřitelům za splněné,“ uvedlo ruské ministerstvo financí, které má platby úroků z dluhopisů na starosti. Bankrotu se země nevyhne, komentuje ekonom Lukáš Kovanda. Nastane o nedělní půlnoci, dodává.

Přečíst článek

Tím se EU dostala do nepříjemné situace – posílá nyní Rusku více peněz za nákup ropy, plynu a uhlí, než poslala Ukrajině na pomoc, což pomáhá pohánět válečnou mašinerii Kremlu. A to při ceně ropy Brent, která je o 60 procent vyšší, než byla loni touto dobou, přestože mnoho západních zemí omezilo nákup ruské ropy, Moskva stále dosahuje rekordního zisku. 

Podle Centra pro výzkum energie a čistého vzduchu, výzkumné organizace se sídlem ve Finsku, v prvních 100 dnech rusko-ukrajinské války získala Ruská federace příjmy ve výši 98 miliard dolarů z vývozu fosilních paliv. Více než polovina těchto příjmů pocházela z EU, přibližně 60 miliard dolarů.

Ceny plynu stouply o desítky procent, Rusko kvůli údajným technickým potížím hrozí zastavením Nord Streamu 1

Ceny plynu stouply o desítky procent, Rusko kvůli údajným technickým potížím hrozí zastavením Nord Streamu 1

Cena plynu pro evropský trh se od pondělí zvýšila zhruba o 70 procent, surovina se nyní prodává za více než 140 eur (3465 korun) za megawatthodinu. Ruský velvyslanec při Evropské unii Vladimir Čižov podle agentury RIA Novosti řekl, že přetrvávající problémy s opravou zařízení pro kompresorové stanice by mohly vést k tomu, že Rusko zcela zastaví plynovod Nord Stream 1. Ten je přitom hlavní trasou pro přepravu ruského plynu do EU.

Přečíst článek

„Směnný kurz, který vidíte u rublu, je tak vysoko, protože Rusko vydělává na rekordních přebytcích ne běžném účtu v cizí měně,” řekl CNBC Max Hess, člen amerického think tanku Foreign Policy Research Institute se sídlem ve Filadelfii. Tyto příjmy jsou většinou v dolarech a eurech. 

„Ačkoli Rusko nyní možná prodává Západu o něco méně ropy, protože Západ přechází k odříznutí závislosti na Rusku, stále prodávají velké množství ropy a plynu za historicky vysoké ceny. To přináší velký přebytek běžného účtu,“ dodal. Přebytek ruského běžného účtu od ledna do května letošního roku byl podle ruské centrální banky něco málo přes 110 miliard dolarů – více než 3,5krát více než za stejné období loňského roku

Přísná kontrola kapitálu

Velkou roli zde sehrály také kapitálové kontroly – neboli vládní omezení zahraniční měny opouštějící svou zemi – plus prostý fakt, že Rusko nemůže kvůli sankcím tolik dovážet, což znamená, že utrácí méně peněz na nákup věcí odjinud.

ukrajinský krize

Lukáš Kovanda: Dolar i rubl jsou měnoví šampioni

Rubl za posledních dvanáct měsíců zpevnil vůči koruně o více než 35 procent. To se žádné jiné měně světa za dané období nepovedlo. Dokonce ani dolaru ne. Ten vůči koruně zpevnil za stejnou dobu „jen“ o jedenáct procent.

Přečíst článek

„Úřady zavedly velmi přísné kapitálové kontroly, jakmile přišly sankce,” řekl Nick Stadtmiller, ředitel strategie rozvíjejících se trhů ve společnosti Medley Global Advisors v New Yorku. „Výsledkem je, že peníze proudí z exportu, zatímco odliv kapitálu je relativně malý. Čistým efektem toho všeho je silnější rubl,“ uvedl.

Rusko nyní uvolnilo některé své kapitálové kontroly a snížilo úrokovou sazbu ve snaze oslabit rubl, protože silnější měna ve skutečnosti poškozuje jeho fiskální účet

Rubl: Potěmkinova sazba?

Protože Rusko je nyní odříznuto od mezinárodního bankovního systému SWIFT a je mu zablokováno mezinárodní obchodování v dolarech a eurech, bylo ponecháno, aby v podstatě obchodovalo samo se sebou, řekl Hess. To znamená, že Rusko si sice vybudovalo ohromný objem zahraničních rezerv, které posilují jeho domácí měnu, ale díky sankcím nemůže tyto rezervy využít k pokrytí svých dovozních potřeb.

Směnný kurz rublu je ve skutečnosti Potěmkinova vesnice, protože posílat peníze z Ruska do zahraničí vzhledem k sankcím – jak vůči ruským jednotlivcům, tak vůči ruským bankám – je neuvěřitelně obtížné, nemluvě o vlastních kapitálových kontrolách Ruska,“ míní Max Hess z Foreign Policy Research Institute. 

Takže ano, rubl na papíře je o něco silnější, ale to je důsledek zhroucení dovozu,” dodal.

Jak na tom tedy je ruská ekonomika?

Znamená aktuální síla rublu, že ruské ekonomické základy jsou zdravé a unikly náporu sankcí? Ne tak rychle, říkají analytici. „Síla rublu je spojena s přebytkem v celkové platební bilanci, který je mnohem více řízen vnějšími faktory spojenými se sankcemi, cenami komodit a politickými opatřeními než dlouhodobějšími základními makroekonomickými trendy a fundamenty,” řekl Themos Fiotakis, šéf oddělení FX výzkumu v Barclays.

Gazprom

Lukáš Kovanda: Zatímco Brusel vede plané řeči, Kreml vydělává. Rosněfť a Gazprom vyplatí rekordní dividendu

Ruské energetické podniky ovládané Kremlem, ropná Rosněfť a plynárenský Gazprom, vyplatí letos historicky rekordní dividendu. K vysokým ziskům jim pomáhá zejména EU, která hrozí embargem, čímž vyhání cenu ropy i plynu výše, ale nezavádí jej, takže Rusko prodává stále hodně, a navíc ještě draze.

Přečíst článek

Ruské ministerstvo hospodářství v polovině května uvedlo, že očekává, že nezaměstnanost letos dosáhne téměř sedm procent a že návrat na úroveň z roku 2021 je nepravděpodobný dříve než v roce 2025.

Od začátku ruské války na Ukrajině opustily Rusko tisíce mezinárodních společností a zanechaly za sebou obrovské množství nezaměstnaných Rusů. Zahraniční investice utrpěly masivní zásah a chudoba se jen během prvních pěti týdnů války téměř zdvojnásobila, uvádí ruský federální statistický úřad Rosstat.

„Ruský rubl již není ukazatelem zdraví ekonomiky,” řekl Hess. „Zatímco rubl díky zásahu Kremlu prudce vzrostl, jeho nevšímavost vůči ruskému (ne)blahobytu pokračuje. Dokonce i vlastní ruská statistická agentura, známá tím, že servíruje správná čísla k pocitu splnění cílů Kremlu, uznala, že počet Rusů žijících v chudobě vzrostl v prvním čtvrtletí 2022 z 12 milionů na 21 milionů lidí,“ dodal.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Přiznání šéfa ruské banky: Za naše ztráty mohou západní sankce, ochromily finanční sektor

Přečíst článek
Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme