Reklama

Tři předpovědi, kam by bitcoin mohl zamířit v roce 2022

bitcoin
pixabay
 Zlaťák

Pokud byste si na začátku roku 2021 koupili jeden bitcoin, zaplatili byste za něj kolem 29 tisíc dolarů. Během podzimu prolomil maximum 68 tisíc dolarů a teď na začátku roku 2022 roku se obchoduje po prudkém pádu za cenu kolem 35 tisíc dolarů. Cena bitcoinu v posledním roce kolísá každým dnem a minutou. Kam zamíří podle předpovědí v roce 2022?

Reklama

Predikovat cenu bitcoinu je velmi obtížné, existují však tři předpovědi, tři směry, kterými se křivky "digitálního zlata" mohou letos ubírat. Kdo předpovídá kterou?

Bitcoin může klesnout pod 30 tisíc dolarů 

Zpráva Invesco držitelům bitcoinu, především těm krátkodobým, moc radosti nepřinese. Musí se totiž smířit nejen se současným prudkým pádem, ale podle investičního specialisty Paula Jacksona z této společnosti existuje přibližně 30procentní šance, že bitcoin spadne i pod 30 tisíc dolarů. Je třeba říct, že se svou prognózou přišel na počátku roku 2022, kdy se bitcoin prodával s cenou nad 40 tisíc dolarů. Své tvrzení stavěl na tom, že pokud bude prolomena hranice 40 tisíc dolarů, tak na trhu nastanou prudké výprodeje. 

Ruské tanky

Tenze na Ukrajině sráží ruské akcie i rubl. Výprodeje stíhají i bitcoin

Hlavní index ruských akcií odepsal více než šest procent a výrazně dolů zamířil i ruský rubl, který je k dolaru na nejnižších hodnotách od podzimu 2020. Podle analytiků je za tímto propadem citelné zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem. Výprodeje stíhají také kryptoměny.

Přečíst článek

Ač se predikce ve světle současných cenových pohybů může zdát téměř jako naplněná, je potřeba zmínit, že v minulém roce také s určitou pravděpodbností předpokládal pád bitcoinu k úrovni 10 tisíc dolarů. Bitcoin nejen zdaleka na tuto hodnotu neklesl, ale dokonce dosáhl svého rekordu ve výši 68 tisíc dolarů. 

Před dalšími výprodeji varuje také švýcarská banka UBS, podle které bude bitcoin čelit tlaku kvůli zvyšování sazeb ze strany americké centrální banky (Fed). Značná část investorů proto přesune své investice do hotovosti a bude následně vyčkávat na adekvátní příležitosti. 

Bitcoinu se bude dařit, když na tom bude ekonomika hůř

Dominik Stroukal, tuzemský ekonom a expert na kryptoměny, se domnívá, že v roce 2022 u bitcoinu proti sobě půjdou dvě síly. Na jednu stranu bude rozdíl mezi inflací a úroky vrcholit, takže investoři s volnými zdroji budou hledat alternativní aktiva, kam umístit peníze. Na druhou stranu se obecně začíná normalizovat měnová i fiskální politika, tudíž bude do ekonomiky proudit méně peněz, z čehož bitcoin těžil již od začátku pandemie.

Portoriko, ilustrační foto

Kryptoboháči „kolonizují” Portoriko. Místní děsí neúnosné ceny realit

Spekulanti v oboru kryptoměn v čase covidu objevili nový ráj na Zemi, karibské Portoriko. Ostrov kryptokolonizátory láká na daňové úlevy i práci z pláže. Ne všichni jsou ale z jejich „nájezdu“ nadšení. Starousedlíci jsou nepříjemně zaskočení z astronomického růstu cen nemovitostí. Domy s cenovkou v desítkách milionů dolarů už nejsou výjimkou, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

“Bitcoinu se bude dařit, pokud na tom bude ekonomika hůř, než se očekává. Sázka na bitcoin tak může být například sázkou na další vlnu pandemie se silnou mutací koronaviru či na výrazný propad trhů, který by musely centrální banky a vlády řešit dalšími penězi. Pokud se nám bude dařit lépe, než se čeká, bitcoin bude mít spíš tendenci padat,” upřesňuje Stroukal.

Cenu bitcoinu pozitivně ovlivní rostoucí míra přijetí

Kromě situace na trhu a faktu, že je ho k dispozici omezené množství, má na cenu bitcoinu vliv také rostoucí míra přijetí. Kryptoměny jsou přijímány dokonce rychleji než kdysi internetová technologie a začínají do nich ve větším investovat i institucionální investoři. Pokud bude tento trend pokračovat, bude to tlačit cenu bitcoinu vzhůru i v roce 2022, přestože v závěru roku 2021 došlo k propadu.

Cathie Woodová ze společnosti ArkInvest udává, že pokud si na bitcoin vyčlení banky, pojišťovny, penzijní či podílové fondy pět procent svých portfolií, dosáhne cena největší kryptoměny 560 tisíc dolarů do roku 2026.

Už to není hazard? 

Názory investičního světa na bitcoin se postupně mění. Zatímco v minulosti byl cupován jako hazardní investice, v současnosti už by se měl najít drobné místo v dynamických portfóliích. Například miliardář a investiční legenda Ray Dalio se domnívá, že by každý měl vložit 2 % svých prostředků do bitcoinu, který nejen udrží hodnotu finančních prostředků, ale v dobách vysoké inflace je úspěšně rozmnoží. Ještě v roce 2017 přitom varoval, že se jedná o nebezpečnou bublinu.

Investiční specialisté doporučují do kryptoměn vložit jen tolik peněz, kolik může investor ztratit. Lépe se tak dokáže vyrovnat s dočasným poklesly a lépe se zaměří na dlouhodobý investiční horizont. 

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin prudce zlevnil. Mezi investory se odděluje zrno od plev, oportunisté odpadávají

Cena bitcoinu se nebývale propadá. Nejstarší a nejrozšířenější kryptoměna světa v pondělí zlevnila pod úroveň 34 tisíc dolarů. To znamená, že už stojí ani ne polovinu toho, co loni v listopadu, kdy vykázala svoji dosud rekordní cenu, necelých 69 tisíc dolarů. 

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin se propadl pod 38 tisíc dolarů, je nejníž od srpna

Nejznámější kryptoměna bitcoin se v pátek dostala na nejnižší úroveň za více než pět měsíců, protože globální trhy opět zachvátila averze k riziku. Nedaří se tak ani ethereu, které padá pod tři tisíce dolarů.

Přečíst článek

býk vs. medvěd

Kdo je superinvestor? Sledujte Investiční výzvu 2022!

Bitcoin, zlato nebo Tesla? Zasoutěžte si v Investiční výzvě 2022! Investujeme virtuálních sto tisíc korun na tři měsíce. Hlásit se lze do 20. ledna s hashtagem #investicnivyzva.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Luxusní švýcarské hodinky Patek Philippe

Luxusní hodinky jsou nejlevnější za poslední dobu. Růst bitcoinu to brzy změní

Přečíst článek
Kryptoměna bitcoin

Lukáš Kovanda: Bitcoin za 100 tisíc dolarů začíná vypadat dosažitelně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme