Reklama

Zemřel Calisto Tanzi. Stál u jednoho z největší bankrotů evropských dějin

Italský podnikatel Calisto Tanzi
ČTK
 ČTK

Jeho firma zbankrotovala kvůli chybějícím 14 miliardám eur. O peníze přišlo 100 tisíc drobných investorů.

Reklama

Ve věku 83 let v sobotu zemřel na zápal plic zakladatel italské mlékárenské společnosti Parmalat Calisto Tanzi. Bankrot Parmalatu se v roce 2003 zařadil mezi největší finanční skandály v Evropě.

Tanzi byl v důsledku bankrotu odsouzen k mnohaletému odnětí svobody. Vzhledem ke svému pokročilému věku však mohl část trestu absolvovat ve formě domácího vězení, napsala agentura APA.

Manko 14 miliard eur

Firma Parmalat zkrachovala poté, co se ukázalo, že na jejích účtech chybí 14 miliard eur. Bankrot připravil o úspory přes 100 tisíc drobných investorů.

Vyšetřování zjistilo, že firma po léta nadhodnocovala své zisky a tržby. Tanzi absolvoval několik soudních procesů a byl shledán vinným mimo jiné z manipulací s akciovým trhem a z podvodného bankrotu.

Tanzi se narodil v roce 1938 v malém italském městě Collecchio, kde ve věku 22 let převzal dědečkovu lokální mlékárenské firmu. Z té pak vybudoval obří podnik se zhruba 130 závody po celém světě. Jeho podnikatelské impérium zahrnovalo také například prvoligový fotbalový klub či televizní síť.

Mozartovy koule, prodejna ve Vídni

Krachující Mozartovy koule zůstanou doma. Chce je zachránit rakouská Heidi Chocolat

Chybějící turisté srazili výrobce Mozartových koulí na pokraj insolvence. Záchranné lano mu teď hází dceřiná firma známého Julia Meinla.

Přečíst článek

ilustrační foto

Trendy v jídle pro rok 2022. Co nám bude chutnat, jak, kde a co se bude vařit

Jsme zase o rok starší, zkušenější a nejspíš i o rok tlustší. Gastronomie a jídlo obecně patří mezi oblasti, na nichž se takřka dvouletá pandemie podepsala nejcitelněji. Změnili jsme svoje stravovací návyky i způsob nakupování. Více vaříme, častěji jíme doma, více o jídle přemýšlíme. Co nám to v příštím roce přinese? Na co bude zaměřená pozornost a o čem se mluví nejen mezi šéfkuchaři? Nechte se inspirovat deseti trendy pro letošní rok.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme