Reklama

Zaměstnanci SpaceX otevřeně zkritizovali Muska. A stálo je to místo

Elon Musk
ČTK

Kritizovat šéfa a obviňovat ho ze zastrašování a šikany zaměstnanců se jednoduše nevyplácí. Přesvědčila se o to nejméně pětice zaměstnanců vesmírné společnosti SpaceX, která v otevřeném dopise kritizovala svého šéfa Elona Muska. A stálo ji to místo, napsala agentura Reuters.

Reklama

Vesmírná společnost SpaceX, která patří americkému podnikateli Elonu Muskovi, propustila kvůli kritice nejméně pět lidí. S odkazem na informované zdroje to uvedla agentura Reuters. Dotyční podle ní napsali a nechali kolovat otevřený dopis, v němž Muska kritizovali a zároveň vyzývali řídící pracovníky, aby ve firmě změnili pracovní kulturu.

Zaměstnanci, kteří kritizovali Muska, se ve firmě SpaceX domáhali kultury většího začlenění. Firma se k tomu zatím nevyjádřila. Prezidentka společnosti SpaceX Gwynne Shotwellová na dotaz listu The New York Times (NYT) e-mailem odpověděla, že firma prošetřila v souvislosti s dopisem několik zaměstnanců, jejichž pracovní smlouvu s podnikem následně ukončila.

Newyorský list s odkazem na e-mail Shotwellové také napsal, že zaměstnanci zapojení do rozesílání dopisu dostali výpověď za to, že ostatní zaměstnance dostali do nepříjemné situace. Ti se pak cítili zastrašovaní a šikanovaní, případně byli rozladění, protože dopis je nutil podepsat něco, co nevyjadřovalo jejich názor.

Zakladatel Oracle, šéf představenstva Tesly a v červnu 2022 jedenáctý nejbohatší člověk na světě Larry Ellison

Vření v Tesle: Firma rozdělí akcie na třetiny, šéf Ellison se chystá odstoupit

Největší výrobce elektromobilů na světě Tesla se rozhodla vypořádat se s několik měsíců klesající hodnotou jejích akcií. Vedení firmy oznámilo, že navrhlo akcionářům rozdělit současné akcie v poměru 3:1, aby začaly být dostupnější i pro drobnější akcionáře. Zároveň společnost oznámila, že z funkce šéfa představenstva odstoupí zakladatel technologického gigantu Oracle a jedenáctý nejbohatší člověk na světě Larry Ellison, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Předchozí otevřený dopis adresovaný řídícím pracovníkům firmy SpaceX podle Reuters hovořil o Muskovi jako o člověku, který odvádí pozornost a který je ostudou pro firmu, kterou založil.

Dopis obsahoval seznam tří požadavků, jejichž splnění se nespokojení zaměstnanci domáhali. Požadovali, aby se SpaceX „rychle a jednoznačně oddělil od Elonovy osobní značky”, dále aby „veškeré vedení bylo stejně zodpovědné za to, že SpaceX bude pro každého skvělým místem na práci” a aby vedení „definovalo a jednotně zareagovalo na všechny formy nepřijatelného chování”.

Elon Musk je zakladatelem automobilky Tesla a v současné době je nejbohatším člověkem světa. Podle žebříčku agentury Bloomberg se hodnota jeho majetku aktuálně pohybuje kolem 203 miliard dolarů (4,8 bilionu korun). Na druhé příčce je s částkou 127 miliard dolarů zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos, třetí je francouzský podnikatel Bernard Arnault, který se věnuje prodeji luxusního zboží a jehož majetek Bloomberg aktuálně odhaduje na 122 miliard dolarů.

Elon Musk

Musk: Propouštět lidi nebudu, ale najmu víc jen těch placených od hodiny

Šéf automobilky Tesla otočil, nakonec v e-mailu avizované propouštění nechystá. Počet zaměstnanců Tesly má naopak v příštích 12 měsících vzrůst, uvedl Musk na Twitteru.

Přečíst článek

Propuštět se bude i v Twitteru

Musk v dubnu oznámil, že za 44 miliard dolarů (přes bilion korun) převezme firmu Twitter, která provozuje stejnojmennou sociální síť. Kvůli neshodám s vedením firmy ohledně předání podrobností o falešných a robotických účtech na síti ale později naznačil, že by od záměru mohl odstoupit. Ve čtvrtek se poprvé na dálku setkal se zaměstnanci Twitteru a odpovídal na jejich dotazy. Z jeho projevu vyplynulo, že uvažuje o propouštění, pokud si to finanční situace firmy vyžádá. Dodal nicméně, že ti zaměstnanci, kteří jsou dobří, se nemají čeho obávat.

„Firma se každopádně musí ozdravit. Náklady jsou teď vyšší než výnosy,” cituje Muska BBC. Musk také řekl, že preferuje práci z kanceláře, nikoliv z domova. I zde ale naznačil, že pokud bude někoho považovat za výjimečného zaměstnance, o práci z domova se dá uvažovat, pokud o to bude ten člověk stát.

Elon Musk

Pokud se nevrátíte do kanceláří, jděte práci předstírat jinam, vzkázal Musk zaměstnancům Tesly

Šéfovi Tesly Elonu Muskovi došla trpělivost se zaměstnanci pracujícími na dálku. V emailu je vyzval, ať se okamžitě vrátí do kanceláří, nebo bude předpokládat, že na své funkce rezignovali. Na emaily upozornil server CNBC. „Předstírat práci můžete někde jinde,“ napsal posléze Musk na Twitteru.

Přečíst článek

Elon Musk

Musk má „super špatný pocit“ z budoucnosti. Tesla propustí až desetinu lidí

Elon Musk už neskrývá obavy z budoucího vývoje americké ekonomiky. Po sérii výhružných e-mailů zaměstnancům Tesly z tohoto týdne, aby přestali předstírat práci z domova a vrátili se do kanceláří, přichází další zpráva s přiznáním vizionáře, že má „super špatný pocit“ z budoucnosti. Vyhlásil náborový stop stav a připustil, že se Tesla bude muset rozloučit s až desetinou zaměstnanců, píše Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Mladý Elon Musk

Jak se stát milionářkou snadno a rychle. Muskova expřítelkyně prodala společné fotky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme