Reklama

Začíná soud s Muskem kvůli Tesle. Ve hře jsou miliardy dolarů

Šéf automobilky Tesla Elon Musk
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Elon Musk rád využívá Twitter k marketingovým účelům k posílení jeho firem a aktivit na trhu. Jednou to ale, zdá se, přehnal. V San Francisku začíná soud, v němž čelí žalobě investorů kvůli slibu, že stáhne Teslu z burzy. Záměr veřejně deklaroval téměř před pěti lety na Twitteru. Dodnes nedošlo k jeho naplnění.

Reklama

Čtyři a půl roku poté, co dříve nejbohatší muž světa prohlásil, že si zajistil financování k tomu, aby mohl akcie Tesly stáhnut z burzy, se Elon Musk pokusí obhájit toto prohlášení v procesu, který začíná v úterý u federálního soudu v San Francisku.

Elon Musk přišel o tolik majetku a tak rychle, že se stal rekordmanem.

Rekordman Musk. Vykázal největší ztrátu osobního jmění v historii

Šéf společností Tesla a Twitter Elon Musk se dostal do Guinnessovy knihy rekordů způsobem, o který nejspíš nestál. Od listopadu 2021 přišel tento donedávna nejbohatší člověk světa o tolik majetku, že překonal světový rekord v „největší ztrátě osobního jmění v historii”, napsal web The Independent.

Přečíst článek

Případ otevřeli investoři, kteří tvrdí, že Musk, výkonný ředitel automobilky, ve skutečnosti nesehnal peníze na převzetí Tesly do soukromého vlastnictví a jednal lehkomyslně při projednávání plánu tak učinit. Pokud porota a soud rozhodne v jejich prospěch, Tesla a Musk by mohli být nuceni zaplatit miliardy dolarů jako odškodné, napsal deník The New York Times.

Dvě krátké věty zatřásly trhem

Soud se soustředí na to, co Musk napsal na Twitteru, který nakonec loni v říjnu koupil. „Uvažuji o tom, že si Teslu nechám soukromě za 420 dolarů. Financování zajištěno,“ napsal v příspěvku 7. srpna 2018.

Cena akcií Tesly po zveřejnění tweetu vyskočila, ale poté, co návrh vyšuměl, zase klesla. Žalobci, Glen Littleton a další investoři, tvrdí, že Muskovo prohlášení je zodpovědné za ztráty, které utrpěli na pohybech akcií Tesly. Společnost, Musk a jejich právníci twitterový post obhajují a tvrdí, že to nebyl neuvážený čin s cílem ovlivnit cenu akcií.

První vyslání družic ze západní Evropy bylo neúspěšné. Raketa vypuštěná v noci na 10. ledna 2023 speciálně upraveným Boeingem 747 společnosti Virgin Orbit, který odstartoval z letiště u města Newquay v britském Cornwallu, kvůli anomálii nedosáhla oběžné dráhy.

Musk a SpaceX si může oddychnout. Bransonova vesmírná mise skončila neúspěchem, akcie padají

První pokus společnosti Virgin Orbit miliardáře Richarda Bransona vyslat do vesmíru satelity ze zemí mimo USA a první ze západní Evropy selhal. To znamená ránu pro Bransonovy ambice konkurovat na rychle rostoucím trhu komerčně vypouštěných satelitů. Akcie firmy na neúspěch zareagovaly propadem o dvacet procent, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Musk a Tesla již kvůli tomu urovnali samostatnou žalobu, kterou na ně kvůli plánu převést Teslu čistě do Muskova vlastnictví podala americká Komise pro cenné papíry a burzu (SEC). Musk i Tesla zaplatili pokuty a Musk souhlasil s tím, že odstoupí z funkce předsedy společnosti Tesla a nechá právníka, aby přezkoumával některá prohlášení, která o společnosti učinil a učiní na sociálních sítích předtím, než je zveřejní.

Těžká doba pro Muska i Teslu

Žaloba investorů jde k soudu u amerického okresního soudu v těžké době pro Muska i Teslu. Společnost prodává méně aut, než manažeři slibovali a analytici očekávali, což nutí Teslu snížit ceny ve světě . Příjmy Twitteru se propadly, protože mnoho korporací již na platformě neumisťuje reklamy po nevyzpytatelném chování Muska a jeho rozhodnutí propustit velkou většinu zaměstnanců společnosti.

Případ by se mohl pro Muska a Teslu ukázat jako obtížný, uvedli právní experti. Vyšší okresní soudce Edward M. Chen, který již dříve případ projednával, loni rozhodl, že souhlasí se žalobci, že příspěvky Muska na Twitteru z roku 2018 o převzetí Tesly do vlastnictví byly nepravdivé a že Musk byl, slovy investorů, „záměrně lehkomyslný“ ohledně pravdy při prohlášeních.

Představitelé Tálibánu začali na twitteru nakupovat modré ikony pro ověřené účty.

Tálibán začal na Twitteru nakupovat modré ikony pro ověřené účty

Afghánské vládnoucí radikální hnutí Tálibán si začalo pro své twitterové účty nakupovat ikony, které se na platformě zobrazují za názvem profilu a dříve signalizovaly, že jde o „aktivní a ověřený účet významný pro veřejný zájem”, píše BBC. Poté, co Twitter koupil miliardář Elon Musk, začala platforma nabízet placenou službu Twitter Blue, která umožňuje uživatelům, aby si dříve výsadní modré ikony se zaškrtávacím znaménkem koupili.

Přečíst článek

Přesto se soudce Chen nepřiklonil na stranu investorů v jiných částech jejich případu – a to by mohlo ukázat Muskovi cestu k vítězství. Žalobci musí prokázat, že peníze, které ztratili na akciích Tesly, byly spojeny s prohlášením Muska, které soud považuje za nepravdivé – jako je tvrzení, že na transakci měl finanční prostředky, uvedli právní experti. 

Musk by mohl zvítězit, pokud by porota shledala, že ostatní prohlášení, která v té souvislosti učinil, byla pravdivá a že právě tato prohlášení mohla způsobit pohyby akcií Tesly, nikoli ta nepravdivá tvrzení Muska, podotkl The New York Times.

Rok 2022 nebyl pro Elona Muska jen plný úspěchů.

Elon Musk: Z vizionáře vyvrhelem za pár měsíců

Mezi osobnostmi roku 2022 ční zakladatel Tesly a Space X Elon Musk. Rok 2022 v jeho podání však nebyl jen plný úspěchů, ačkoli právě automobilka Tesla reportovala jedny rekordní zisky za druhými.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Šéf automobilky Tesla Elon Musk

Musk prodal loni akcie Tesly za miliardy, další dal na charitu. A zbytek si už nechám, prohlásil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme