Reklama

Únava z války. Američané nenávidí Bidena a další pomoc Ukrajině již nejspíš neprojde

Americký prezident Joe Biden
ČTK

Inflace, nejistota a strach z vleklého konfliktu na Ukrajině a zhoršení vztahů s Čínou jsou hlavními body, které Američané vytýkají úřadujícímu prezidentovi Joeu Bidenovi. Podle magazínu The Economist dokonce hrozí, že kvůli veřejnému mínění USA již neschválí žádnou větší pomoc Ukrajině.

Reklama

Joe Biden je v úřadu teprve rok a půl a již nyní patří k nejnenáviděnějším prezidentům posledních let. Alespoň to vyplývá z průzkumu agentury SSRS pro stanici CNN. Podle něj jen 38 procent lidí věří, že si Biden v úřadu počíná dobře. Naopak 62 procent se domnívá, že je jeho úřadování špatné. To je přitom nejvyšší údaj od začátku podobných šetření.

Američané prezidentovi vyčítají, jak se staví k ekonomickým problémům a inflaci. Průzkum pro stanici CNN potvrdil zjištění předchozích sondáží, že Bidenova obliba klesá i u demokratických voličů. V dubnu si 86 procent z nich myslelo, že si prezident počíná v úřadě dobře, v červenci to bylo o třináct procentních bodů méně.

prezident USA Joe Biden a Saúdský korunní princ Salmán

Lukáš Kovanda: Biden u Saúdů nepochodil, hrozí další zdražování ropy

Americký prezident Joe Biden nedokázal při své návštěvě Saúdy přesvědčit, aby se zavázali k výraznějšímu navýšení těžby ropy. Klíčový cíl jeho výpravy do blízkovýchodního regionu zůstal nenaplněn. Což pro Česko znamená hlavně jedno: pohonné hmoty moc zlevňovat nebudou, ba dokonce i citelně zdraží.

Přečíst článek

Bidenova obliba neroste ani mezi voliči Republikánské strany či nezávislých kandidátů. Bidenovi klesá podpora i u některých skupin, které tradičně volí demokraty. Mezi Afroameričany a Hispánci se podpora prezidentovi od jara snížila o devět procentních bodů na 45 procent.

Líp už bylo, myslí si Američané

Zvyšuje se také podíl respondentů, kteří si myslí, že situace v USA je špatná. Tohoto názoru bylo bezmála osm respondentů z deseti, což je nejvíce od příchodu Bidena do Bílého domu. Zhruba stejný podíl respondentů sdílí názor, že se Spojeným státům vede špatně z hlediska hospodářství. Do čela obav, které mají Američané, se dostal růst životních nákladů, kterého se obávají tři čtvrtiny respondentů.

Ekonomika je oblastí, kde Bidena američtí voliči hodnotí nejhůře. Tři voliči z deseti schvalují jeho počínání v hospodářství a pouze každý čtvrtý volič si myslí, že Biden správně čelí inflaci. Opačného názoru bylo 75 procent respondentů. Bidenovu politiku vůči Ukrajině schvaluje 46 procent, což je v souvislosti s celkovým hodnocením pro amerického prezidenta nadprůměrně pozitivní výsledek.

Walmart

Americká inflace ještě zrychlila na 9,1 procenta, je nejvýš za posledních 40 let

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v USA v červnu nečekaně zrychlilo na 9,1 procenta z květnových 8,6 procenta. Míra inflace se tak nachází na nejvyšší úrovni od listopadu 1981, uvedlo americké ministerstvo práce. Analytici odhadovali, že inflace vystoupá na 8,8 procenta.

Přečíst článek

Pomoc Ukrajině? V ohrožení

Na situaci v USA se zaměřil také magazín The Economist, který si všímá ochlazení proukrajinských nálad. „Prezident Biden slíbil podporovat Ukrajinu, jak nejdéle to bude potřeba. USA na Ukrajinu poslal již vojenskou pomoc ve výši osmi miliard dolarů. Ale jak se boje prodlužují a hrozí táhlý konflikt, i Bidenovi největší podporovatelé se začínají tázat, zda Amerika toto břímě unese,“ uvádí The Economist.

Nepopularita prezidenta tak podle Economistu může vést ke špatnému výsledku demokratů v podzimních volbách. Republikáni pak nejspíš ovládnou Sněmovnu reprezentatntů a možná i Senát. Nové složení amerického legislativního sboru by pak mohlo zabránit schválení jakékoli další podpory Ukrajině. Přičemž ta stávající vyprší s koncem amerického fiskálního roku, tedy 30. září.

Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon

Bezos se pustil do Bidena. Kvůli cenám benzinu

Druhý nejbohatší muž planety a zakladatel Amazonu Jeff Bezos zkritizoval amerického prezidenta Joea Bidena. Ten v návaznosti na dramatický růst cen benzinu a nafty v USA na Twitteru vyzval prodejce pohonných hmot, aby snížili ceny. „To je úplné nepochopení podstaty trhu,“ reagoval Bezos na Twitteru.

Přečíst článek

Tomáš Zima, kandidát na prezidenta
video

Tomáš Zima: Mám schopnost dávat lidi dohromady, spojovat je. A nikdy jsem nedělal křivárny

V druhém díle seriálu Kafe s prezidentem přinášíme rozhovor s bývalým rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou. Ve svých šestapadesáti letech už má za sebou osm let v čele Univerzity Karlovy, největší a nejvýznamnější tuzemské vysoké školy. Je ověnčen tituly jako prof, MUDr, MBA, DrSc. a několika dalšími. V kolika organizacích působí na významných funkcích ani nelze spočítat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme