Reklama

Umělá inteligence je stejně zásadní jako počítače, internet a mobily, prohlásil Bill Gates

Zakladatel Microsoftu Bill Gares na snímku z 15. 2. 2023
profimedia.cz
Dušan Kütner

Sedmašedesátiletý průkopník osobních počítačů, zakladatel Microsoftu, miliardář a filantrop Bill Gates vysekl poklonu před nepřehlédnutelným trendem a fenoménem v technologiích, umělou inteligencí (AI). „Je to nejrevolučnější technologie, jakou jsem za poslední desetiletí viděl. Vývoj umělé inteligence je stejně zásadní jako vytvoření mikroprocesoru, osobního počítače, internetu a mobilního telefonu,“ napsal v úterý na svém blogu.

Reklama

AI změní způsob, jakým lidé pracují, učí se, cestují, dostávají zdravotní péči a komunikují mezi sebou. Celá průmyslová odvětví se přeorientují. Firmy se budou odlišovat tím, jak dobře budou umělou inteligenci využívat,“ uvedl na blogu.

Revoluce? Grafické rozhraní a AI

Za svůj život viděl dvě ukázky technologií, které mu přišly revoluční. Poprvé to bylo v roce 1980, kdy se seznámil s grafickým uživatelským rozhraním – předchůdcem každého moderního operačního systému včetně Windows. Tehdy se setkal s programátorem Charlesem Simonyiem, který mu ukázal demoverzi rozhraní – a nakonec se připojil k Microsoftu, Windows se stal páteří firmy a „způsob myšlení, na který jsme přešli po tomto demu, pomohl nastavit agendu společnosti na dalších 15 let,“ podotkl.

OpenAI má obavy z vlastního chatbota. Lidi připraví o práci

Šéf společnosti OpenAI, z jejíž dílny vzešel chatovací robot ChatGPT, má podle médií trochu obavy z umělé inteligence a z toho, jak ovlivní pracovní sílu, volby a šíření dezinformací. Společnost OpenAI koncem loňského listopadu ChatGPT zdarma zpřístupnila veřejnosti a systém si rychle získal popularitu. Na základě jednoduchých dotazů dokáže generovat články, eseje, vtipy, ale i poezii. Jako pomocníka ho mimo jiné používají programátoři či marketéři.

Přečíst článek

Druhé velké překvapení přišlo teprve loni. S týmem z OpenAI se setkával již od roku 2016 a byl ohromen jejich neustálým pokrokem, ovšem loni přišla zásadní zkouška – Gates zadal vývojářům z OpenAI úkol, aby jejich umělá inteligence složila zkoušku z biologie na úrovni Advanced Placement. „Pokud to dokážete, řekl jsem, udělali jste skutečný průlom. Myslel jsem, že je ta výzva zaměstná na dva nebo tři roky. Dokončili to během několika měsíců,“ podotkl Gates s tím, že chatbot správně odpověděl na 59 otázek ze 60.

Umělá inteligence umí zlepšit životy lidí, software ne

Podle svých slov je nadšený z toho, jak umělá inteligence může zlepšit životy. On a další technologové teoretizovali o různých aplikacích s umělou inteligencí už roky, debata se ale zintenzivnila poté, co loni v listopadu startup OpenAI spustil svůj ChatGPT. 

Jiří Hlavenka, investor a miliardář

Buzz kolem ChatGPT nechápeme, říká miliardář Hlavenka i třiadvacetiletý podnikatel

Brno a nadšení pro fajn lidi a nápady svedly dohromady dva investory dvou generací, kteří skrze Jinej fond podporují nadějné projekty. Spoluzakladatelé fondu, zkušený investiční matador a miliardář Jiří Hlavenka a ve své době vůbec nejmladší český podnikatel Jan Sláma, společně investovali do startupů v jejich nejranější fázi rozvoje desítky milionů korun. Jak dobře šlape tato synergie zkušeností a mladého elánu? Kde vidí investiční příležitosti? A proč se čeští startupisté oproti těm ze Západu drží víc při zemi, prozrazuje investorské duo v dalším díle seriálu Young Money Patrika Borýska.

Přečíst článek

Vzestup umělé inteligence umožní lidem dělat věci, které software nikdy nedovede – například učit někoho, pečovat o pacienty a podporovat seniory,“ napsal Gates, pro kterého je nyní filantropie – jak tvrdí – v dnešní době práce na plný úvazek. Věří, že umělá inteligence může pomoci vědcům vyvinout vakcíny, naučit studenty matematiku a nahradit zaměstnání v oblastech zaměřených na opakující se úkoly, jako je prodej či účetnictví. 

OpenAI odstartovalo závod Big Tech firem

Inženýři pracují na technologii AI po celá desetiletí, ale ChatGPT patří mezi její nejsofistikovanější verze, které byly vydány na veřejnost, podotkl v té souvislosti deník The Wall Street Journal. Chatbot přitahuje pozornost svými lidskými odpověďmi na téměř jakoukoli otázku. 

Některé z jeho odpovědí však byly nesprávné nebo zavádějící, což ukazuje na dosavadní omezení ChatGPT. Každopádně OpenAI odstartovalo závod mezi technologickými giganty o vytvoření co nejlepší konkurence, přičemž tím zatím posledním je jen před několika dny představený chatbot Bard od Googlu.

ABSL působí v Česku už deset let.

Firmy využívající umělou inteligenci rostou rychleji, ukazují data ABSL

Umělá inteligence zažívá boom a pomáhá firmám, které ji zavedly, růst rychleji. Ukazují to data asociace ABSL, která sdružuje společnosti působící v segmentu sdílených podnikových služeb. Zároveň ABSL už deset let poskytuje podporu zahraničním investorům, kteří chtějí v Česku zřídit svá centra podnikových služeb. V současnosti v tuzemsku působí 400 center zaměstnávajících již téměř 160 tisíc lidí. Další desetiletí bude ve znamení pokračující digitalizace, důrazu na udržitelnost a zavádění nových forem práce. Do roku 2030 má v oboru pracovat 250 tisíc zaměstnanců, předpovídá ABSL.

Přečíst článek

A také Gates nedostatky vidí. „Měli bychom mít na paměti, že jsme teprve na začátku toho, čeho může AI dosáhnout. Pokud má dnes nějaká omezení, budou pryč, než si to uvědomíme,” míní. 

Gates také soudí, že využívání AI by mělo být regulováno. Například jiný vizionář a miliardář Elon Musk navrhl vytvoření regulačního orgánu, který by pomohl řídit vývoj AI. Musk se totiž obává, že technologie umělé inteligence bude tak mocná, že by mohla vyvolat válku nebo by mohla být použita k výrobě zbraní.

Obavy z AI Gates uznal. „Měli bychom se pokusit vyvážit obavy z nevýhod AI – které jsou pochopitelné a platné – s její schopností zlepšovat životy lidí.“ Přesto dodal: „Mám to štěstí, že jsem byl zapojen do revoluce osobních PC a internetu. A z tohoto okamžiku (nástupu AI, pozn. red.) jsem nadšený stejně,” uzavřel Gates svůj blogový příspěvek.

Makléřka: Microsoft i Google zvyšují své sázky na umělou inteligenci

Nebývalou pozornost a obrovskou vlnu zájmu na sebe strhl nový webový nástroj umělé inteligence ChatGPT vyvíjený neziskovou organizací OpenAI. Od svého listopadového uvedení již přilákal miliony uživatelů a jeho dokonalost překvapila i odbornou veřejnost. A technologičtí giganti Google a Microsoft mají zase o čem přemýšlet, píše ve svém komentáři makléřka z J&T Tereza Jalůvková.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Musk: Lidé díky umělé inteligenci nebudou muset pracovat. Ale ještě tam nejsme

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme