Reklama

Uhlobaron Tykač zakládá fond na globální expanzi. Letos čeká obrat 30 miliard

Pavel Tykač, jediný majitel Sev.en Energy
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Miliardář působící v energetice se chce zaměřit na společnosti, které opouštějí institucionální investoři i kvůli takzvaným ESG kritériím. Šéfem nového fondu Sev.en Global Investments se stal bývalý manažer ČEZ a dlouholetý Tykačův spolupracovník Alan Svoboda.

Reklama

Pavel Tykač chce posílit svou pozici v zahraničí. Založil za tím účelem nový investiční vehikl Sev.en Global Investments, který zastřeší strategický mezinárodní rozvoj investic Tykačovy skupiny. Pod vedením Alana Svobody bude dále pokračovat v expanzi zahájené před třemi lety v rámci divize fúzí a akvizic Sev.en Group. Skupina je dnes již zastoupena na třech kontinentech a očekává letošní obrat 1,3 miliardy eur, tedy téměř 32 miliard korun.

„Máme za sebou tři úspěšné roky růstu. Díky uváženému investování, řízenému rozvoji získaných firem i vývoji na komoditních trzích se naše investice násobně zhodnotily. Nebojíme se geografické expanze. Kromě Evropy jsme přítomni také v USA a v Austrálii a intenzivně vyhledáváme další příležitosti,“ připomenul Svoboda dosavadní průběh zahraniční expanze Tykačova impéria.

Daniel Křetínský

Křetínský opět nakupoval. Tentokrát nádraží Zvonařka v Brně

Daniel Křetínský pokračuje v posilování na tuzemském trhu. Podle serveru zdopravy.cz ovládl autobusového přepravce Tourbus a spolu s ním také brněnské nádraží Zvonařka, které prošlo nákladnou rekonstrukcí za sto milionů korun.

Přečíst článek

Jeho tým se nyní chce zaměřit na podniky, které ztrácejí podporu institucionálních investorů. „O řadu sektorů totiž ztrácejí investoři zájem, protože jsou často nešťastně nálepkovány jako nedostatečně „zelené“, udržitelné nebo sociálně rovné. Přitom jsou pro rozvoj ekonomiky a její úspěšnou transformaci i nadále klíčové. Vidíme, že takových příležitostí se objevuje a bude objevovat stále více. Chceme je co nejlépe využít a poskytnout chybějící zdroje, a proto vzniká Sev.en Global Investments, která má silný kapitál, zkušené odborníky, široké obchodní kontakty i další předpoklady uspět,“ dodává Svoboda.

Zaměřeno na těžbu

Mezi významné zahraniční akvizice Svobodova týmu patří například společnost Blackhawk Mining, která je jedním z největších producentů metalurgického uhlí pro výrobu oceli v USA, dále převzetí 50 procent akcií nezávislé energetické společnosti InterGen, která vlastní a provozuje významné plynové a uhelné elektrárny ve Velké Británii a Austrálii, nebo také zisk minoritního podílu v těžební společnosti Corsa Coal, která je dalším významným americkým producentem koksovatelného uhlí v USA. Sev.en Global Investments též buduje globální portfolio pozemků a těžebních práv k různým nerostným zdrojům.

Skupina Sev.en je významným hráčem na energetickém trhu v České republice. Portfolio skupiny zahrnuje v ČR elektrárny Chvaletice a Počerady, Teplárnu Kladno a Teplárnu Zlín a dva severočeské hnědouhelné lomy. S energií skupina obchoduje na propojeném evropském trhu.

Patrik Tkáč otevírá v Bratislavě futuristickou prodejnu potravin

Patrik Tkáč: Potraviny jsou skvělým místem pro testování robota

Slovenský miliardář a byznys partner Daniela Křetínského Patrik Tkáč otevřel v Bratislavě „futuristickou“ prodejnu potravin. Technologickým základem celého konceptu je Jarvis, umělá inteligence a věrný sluha například komiksového Iron Mana. Robot pomáhá zákazníkům s výběrem vína, orientací v prodejně, vede historii jejich nákupů a organizuje rozvoz. Rozhovor Tkáč poskytl slovenskému magazínu Trend.

Přečíst článek

Martin Cígler

Budoucí miliardář Cígler: Vizi prodat firmu nemám, zajímavé nabídce bych se ale nebránil

Hned po sametové revoluci začal Martin Cígler podnikat, vytvořil svůj první účetní program pro firmy. Nyní je společnost Solitea, kterou založil a vede ji, hegemonem podnikového software ve střední Evropě. A dál roste. Její programy využívá přes čtvrt milionu firem v Česku, na Slovensku, v Rakousku, Slovinsku a dalších zemích. Solitea v posledních letech kupuje ve spojení s investiční skupinou Sandberg jednu firmu za druhou a zvětšuje svůj dosah. Má Dotykačku, iDoklad a dalších víc než třicet produktů. Už kolem ní začaly kroužit nadnárodní IT koncerny. Cígler má našlápnuto stát se jedním z nejbohatších lidí v Česku.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme