Reklama

Trump zaťatě odmítá ukázat daňová přiznání. Zastání hledá u nejvyššího soudu

Donald Trump
ČTK
 ČTK

Bývalý americký prezident Donald Trump v pondělí požádal nejvyšší soud Spojených států, aby zablokoval snahy výboru Sněmovny reprezentantů získat jeho daňová přiznání. Podle Trumpa příslušný sněmovní výbor dokumenty chce z politických důvodů, napsala agentura Reuters.

Reklama

Trump podal mimořádnou žádost o pozastavení rozhodnutí soudu nižší instance. Ten rozhodl v neprospěch republikánského exprezidenta, když podpořil požadavek demokraty vedeného sněmovního výboru pro státní příjmy, aby získal přístup k Trumpovým daňovým záznamům. Soud dal zákonodárcům za pravdu, že jde o oprávněnou součást jejich legislativní práce.

Trumpovi právníci napsali, že ponechání zmíněného rozhodnutí v platnosti by podrývalo dělbu moci v zemi a učinilo prezidentský úřad zranitelným vůči „invazivním požadavkům na informace” ze strany politických rivalů z řad zákonodárců.

Právní bitva se táhne od roku 2019, kdy výbor zažaloval Trumpa, aby jej přiměl zveřejnit jeho daňová přiznání. Trump byl prvním prezidentem za posledních 40 let, který nezveřejnil svá daňová přiznání, podle Reuters ve snaze udržet podrobnosti o svém jmění a činnosti své firmy Trump Organization v tajnosti.

Demokraté ve Sněmovně reprezentantů uvedli, že požadují Trumpovy daňové záznamy, aby zjistili, zda berní úřad IRS řádně kontroluje prezidentova přiznání, a aby mohli posoudit, zda jsou zapotřebí nové právní předpisy. Trumpovi právníci toto vysvětlení označili za „záminku”. Tvrdí, že skutečným cílem je odhalit politicky škodlivé informace o Trumpovi, který zvažuje další kandidaturu na prezidenta v roce 2024.

Donald Trump

Donald Trump platí miliony dolarů, aby získal peníze od dárců

Bývalý americký prezident pokračuje v kontinuální kampani za své myšlenky a svou vlastní osobu. A to není laciné, proto Donald Trump zároveň neustále vybírá peníze od svých příznivců. Ve třetím čtvrtletí vybral 24 milionů dolarů. Jenomže aby se mu to povedlo, musel sám zaplatit 22 milionů dolarů, upozorňuje agentura Bloomberg. 

Přečíst článek

Donald Trump

Trump žaluje CNN o miliardy. Přinesla mu prý „utrpení a ponížení”

Bývalý americký prezident Donald Trump podal na zpravodajskou stranici CNN žalobu pro pomluvu. Jako odškodnění žádá 475 milionů dolarů (11,8 miliardy korun), informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sociální síť Donalda Trumpa Truth Social

Trumpova „pravdivá” sociální síť žije z reklam na zázračné léky, falešné zboží a zbraně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme