Reklama

Trump nepřiznal půjčku ve výši 20 milionů dolarů

Donald Trump
ČTK
 ČTK

Bývalý americký prezident Donald Trump veřejně nepřiznal půjčku ve výši 19,8 milionu dolarů (462 milionů korun) od společnosti s historickými vazbami na Severní Koreu v době, kdy byl v Bílém domě. Podle časopisu Forbes to vyplývá z dokumentů, které získala newyorská generální prokurátorka Letitia Jamesová. Půjčka od firmy Daewoo měla být uvedena v Trumpových veřejných finančních zprávách.

Reklama

Daewoo byla jediná jihokorejská společnost, která měla v polovině 90. let povoleno podnikat v Severní Koreji. Forbes odhalil, že Trumpův vztah s firmou je starý nejméně 25 let. V jednu chvíli Daewoo spolupracovalo s Trumpem na developerském projektu newyorského mrakodrapu Trump World Tower.

Trump a společnost Daewoo podle časopisu pokračovali ve společném podnikání, včetně použití Trumpova jména na šesti nemovitostech v Jižní Koreji v letech 1999 až 2007. List uvádí, že dluh ve výši téměř 20 miliard dolarů „vyplývá z dohody, kterou Trump uzavřel, aby se s Daewoo podělil o část svých licenčních poplatků”.

Donald Trump

Trump zaťatě odmítá ukázat daňová přiznání. Zastání hledá u nejvyššího soudu

Bývalý americký prezident Donald Trump v pondělí požádal nejvyšší soud Spojených států, aby zablokoval snahy výboru Sněmovny reprezentantů získat jeho daňová přiznání. Podle Trumpa příslušný sněmovní výbor dokumenty chce z politických důvodů, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Podle dokumentů, které Forbes prověřil, dluh 19,8 milionu dolarů zůstal v letech 2011 až 2016 stejný. Po pěti měsících Trumpova prezidentství zůstatek klesl na 4,3 milionu dolarů, jak vyplývá z dokumentů, které ukazují Trumpovy finance k 30. červnu 2017.

Brzy poté „byla společnost Daewoo 5. července 2017 vykoupena ze své pozice”, uvádí se v dokumentech, aniž by bylo zveřejněno, kdo dluh uhradil.

Forbes uvádí, že ačkoli byla půjčka uvedena v interních dokumentech Trump Organization, nebyla zveřejněna ve veřejných finančních zprávách bývalého prezidenta. Podle zákonů o zveřejňování informací byl Trump povinen předložit tyto dokumenty federálním úředníkům při své prezidentské kampani a poté, co se stal prezidentem.

Skvělý byznys pro Trumpa. Jeho hotely účtovaly za prezidentskou ochranku přemrštěné sazby

Skvělý byznys pro Trumpa. Jeho hotely účtovaly státu za prezidentskou ochranku přemrštěné sazby

Organizace Trump Organization provozující hotely Donalda Trumpa účtovala americké tajné službě až 1185 dolarů (asi 30 tisíc korun) za noc za hotelové pokoje používané agenty chránícími Trumpa a jeho rodinu v době jeho prezidentství. Vyplývá to ze dokumentů zveřejněných dozorčím výborem Sněmovny reprezentantů. To bylo čtyřikrát více, než je obvyklý vládní limit výdajů pro washingtonské hotely, uvedl deník The New York Times.

Přečíst článek

V roce 2016 Trumpův finanční ředitel Allen Weisselberg uvedl, že Trump zveřejnil všechny dluhy týkající se společností, v nichž měl 100procentní podíl.

Navzdory zjevné mezeře ve zveřejňování informací Trump možná neporušil žádné zákony, ačkoli existence dluhu stále mohla představovat střet zájmů, uvedl list The Guardian.

V době, kdy byl Trump prezidentem, chlubil se svými vztahy se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. V roce 2018 prohlásil, že se do sebe s Kimem „zamilovali” poté, co si vyměnili dopisy. Oba vůdci se osobně setkali, ale vzájemná jednání nakonec skončila fiaskem.

V New Yorku se nyní soud zabývá případem podezření z finančního podvodu firmy The Trump Organization. Weisselberg v srpnu řekl, že v daňovém přiznání zatajil dva miliony dolarů (47,5 milionu korun), které obdržel na firemních benefitech. Weisselberg byl společně s firmou The Trump Organization obviněn z mnohaletého podvodu, který spočíval ve vyplácení extravagantních odměn mimo účetní knihy.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Lid promluvil. Twitter odblokoval účet bývalého amerického prezidenta Trumpa

Uživatelé twitteru se v anketě nového majitele internetové platformy Elona Muska těsnou většinou vyslovili pro obnovení twitterového účtu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Musk vzápětí po ukončení hlasování oznámil, že účet exprezidenta a miliardáře bude obnoven. Tak se i stalo, ale Trump v sobotu prohlásil, že nemá zájem se na twitter vracet.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme