Reklama

Softwarový magnát Gates prodal za miliardu dolarů akcie kanadské železnice

Bill Gates během Global Investment Summit v Londýně 19. října 2021
ČTK/AP
Dušan Kütner
duk

Jméno zakladatele Microsoftu a čtvrtého nejbohatšího obyvatele zeměkoule Billa Gatese je spojováno zejména s počítačovými technologiemi. Vydělat ale umí i jinak – nyní například za 940 milionů dolarů (asi 22,4 miliardy korun) prodal většinu svých akcií v kanadské železniční společnosti CN Rail, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Gates prodal akcie Canadian National Railway (CN Rail) prostřednictvím společnosti Cascade Investment, která spravuje jeho osobní jmění ve výši 118 miliard dolarů. Cascade Investment od 27. dubna do 12. května prodala zhruba 12 procent akcií ve společnosti se sídlem v Montrealu. Stále jí zůstal podíl ve výši asi devět procent v hodnotě 6,8 miliardy dolarů (asi 162 miliard dolarů), uvedl Bloomberg s odkazem na informace americké Komise pro cenné papíry a burzy. 

Bill Gates

Gates: Zvyšování úrokových sazeb inflaci nezbrzdí, zpomalí ekonomiku

Bill Gates se pozastavuje na politikou Fedu. Snaha centrálních bankéřů, a to nejenom v USA, krotit inflaci zvyšováním úrokových sazeb podle něj významně zpomalí ekonomiku.

Přečíst článek

Důvodem prodeje může být to, že akcie CN Rail letos klesly o 7,3 procent poté, co stabilně stoupaly z minim z období pandemie v březnu 2020. Gates není jediný, kdo se akcií zbavuje. Podíl v CN Rail – a také ve společnostech Deere a AutoNation – získala po loňském rozvodu i nyní bývalá manželka Melinda. Od té doby prodala velkou část železničního holdingu, včetně akcií za 467 milionů dolarů loni v prosinci. 

Rovněž Nadace Billa & Melindy Gatesových od konce dubna prodala akcie kanadské železnice v hodnotě 180 milionů dolarů, čímž podle informací americké Komise pro cenné papíry a burzy snížila svůj podíl na méně než dvě procenta. 

Mark Zuckerberg

Američtí miliardáři letos chudnou. Nahoru se derou indičtí magnáti

Výsledková sezona dokonala dílo zkázy na majetku většiny nejbohatších lidí planety. Poraženým dosavadního roku je zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, jehož jmění kleslo o polovinu. Naopak neznámý indický miliardář Gautam Adani využívá komplikované situace na Ukrajině a v Číně a jeho přístavy mu vydělaly desítky miliard navíc za pár týdnů, vyplývá ze žebříčku miliardářů agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Společnost Cascade Investment se sídlem v Kirklandu ve Washingtonu dále vlastní podíl 14,1 miliardy dolarů ve společnosti Republic Services, která se zabývá nakládáním s odpady, a akcie společnosti Deere & Co. v hodnotě 9,7 miliardy dolarů. 

Předpokládá se, že největším podílem Cascade Investment jsou akcie v hodnotě 26,9 miliardy dolarů ve společnosti Microsoft, softwarové společnosti založené Gatesem. Přesný podíl a hodnota Gatesových akcií není známa, neboť Gates přestal oznamovat vlastnictví akcií Microsoftu v roce 2020 poté, co odstoupil z jeho představenstva.

Bill Gates

Musk se pohádal s Gatesem kvůli akciím Tesly. V sázce jsou stamiliony dolarů

Dvojice miliardářů se pohádala prostřednictvím SMS zpráv. Důvod? Gatesova sázka proti růstu akciím Muskovy společnosti Tesla.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme