Reklama

Šetrná ekonomika je největší výzva dneška, říká Suchánková z boardu ČSOB

Marcela Suchánková, členka představenstva zodpovědná za oblast IT a zpracování operací v ČSOB
ČSOB, užito se svolením
 nst
nst

Pojem udržitelnost berou v ČSOB smrtelně vážně. Jako první banka ukončila investice do výroby elektřiny z uhlí, její centrály v Praze a Hradci Králové patří mezi stovku nejekologičtějších budov v Evropě. Ale nejde jen o ekologii. „Všechny oblasti ESG jsou provázané – šetrné podnikání, odpovědnost vůči společnosti i řízení firmy nastavené tak, aby uměla tyto cíle naplňovat,“ říká Marcela Suchánková, členka představenstva ČSOB zodpovědná za oblasti HR, IT, FAM a Operations.

Reklama

Jakou váhu přikládáte vy osobně pojmu udržitelný byznys?

Udržitelnost je zásadní pro přežití, pro zachování přírody a životního standardu pro další generace, proto ji promítáme do všech našich aktivit. Uvědomujeme si, že na této planetě nejsme sami a musíme se postarat, aby se na ní dobře žilo našim dětem, vnoučatům a jejich vnoučatům. Dosáhnout zelenější a šetrnější ekonomiky je jedna z největších výzev, kterým naše společnost čelí. Banka a firmy i domácnosti, které financujeme, se mohou stát hlavním motorem změny. Všechny tři oblasti ESG jsou provázané – podnikání šetrné k životnímu prostředí, odpovědnost vůči společnosti, i řízení firmy nastavené tak, aby uměla tyto cíle naplňovat.

Máte konkrétní cíle?

V celé skupině KBC chceme do roku 2030 snížit uhlíkovou stopu o 80 procent. Sledujeme i uhlíkovou stopu našeho úvěrového portfolia – tedy kolik CO2 jako finanční instituce financujeme. Letos počítáme s dalším snižováním v průmyslových oblastech, které produkují nejvíce emisí CO2.

Projevují se principy ESG v chodu banky?

Jako první banka jsme ukončili investice do výroby elektřiny z uhlí a dnes už žádné uhelné projekty nefinancujeme. Naopak podporujeme dlouhodobě udržitelné projekty a radíme firmám s přechodem na nízkouhlíkové technologie. Motivujeme klienty, kteří staví nebo rekonstruují dům či byt, aby šli cestou úsporného bydlení. Klientům,
kteří chtějí zhodnotit peníze, nabízíme možnost investovat do firem, které minimalizují negativní dopady svého podnikání na životní prostředí.

Magazín Premium Guide ESG

Přežije ESG krizovou dobu? Rozhodně ano, říkají šéfové tuzemských firem

Zkušenosti lídrů tuzemského byznysu ukazují, že zavádění postupů udržitelnosti do jejich podnikání již nepřináší jen náklady, ale také zisky. Na jedné straně díky ESG mohou firmy dosáhnout na výhodnější úvěry, na straně druhé zákazníci stále častěji vyžadují „zelené produkty“. Konkrétní zkušenosti českých firem nabízí magazín Premium Guide ESG, který na trh společně uvedlo vydavatelství A11 a byznysový portál newstream.cz.

Přečíst článek

Je těžké firmu z oboru, která má ve své DNA tradičně zakódován především zisk, přimět chovat se udržitelně k životnímu prostředí, zaměstnancům, společnosti i okolí?

Věříme, že jako velká bankovní skupina můžeme efektivně měnit svět okolo nás k lepšímu. Začínáme u sebe – stavíme ekologické budovy, intenzivně snižujeme produkci odpadů a vlastní uhlíkovou stopu. Motivujeme k tomu i naše zaměstnance a pomáháme jim hledat způsoby, jak se v každodenním životě chovat šetrněji k životnímu prostředí.

Dá se vyčíslit, co pozitivního přineslo zavádění udržitelnosti do vaší firmy?

Vlastní uhlíkovou stopu jsme oproti roku 2015 snížili už o 74 procent, ušetřili jsme 70 tisíc kubíků vody a 320 tun papíru. Spotřeba elektřiny klesla o 14 500 MWh, od loňského roku navíc spotřebováváme jen tu z obnovitelných zdrojů. Ukončení podpory uhelných projektů už jsem zmiňovala, od července loňského roku u našich korporátních klientů zjišťujeme dopad jejich činnosti na životní prostředí. Vyhodnocení bude ovlivňovat naše úvěrová rozhodnutí. A široké veřejnosti už několik let nabízíme produkty a služby, které podporují udržitelné chování.

Pokud se zaměříme na písmena S a G, jedním z úspěšných projektů v rámci skupiny ČSOB je zaměstnávání handicapovaných.

Se sociálními firmami spolupracujeme dlouho, konkrétně s firmou Kolibřík od roku 2018, nyní pro nás pracuje 96 „Kolibříků“. Spolupráce nám dává velký smysl a je přínosná pro ČSOB, sociální podnik, a hlavně pro samotné handicapované kolegy. Výhodou také je, že Kolibřík má svůj vlastní tým, který o handicapované zaměstnance pečuje a je kdykoli k dispozici.

Marco Iannaccone, náměstek generálního ředitele a člen představenstva UniCredit Bank

Marco Iannaccone z UniCredit Bank: Druhá půlka roku bude těžší. Chystáme se na to

Firmy i banky mají za sebou dekádu růstu. Proto jsou silné a odolné a krátkodobé problémy dokážou přežít, říká Marco Iannaccone, místopředseda představenstva a náměstek UniCredit Bank. Banka i klienti se podle něj připravují na to, že v druhé půlce roku vlivem geopolitických problémů ekonomika zpomalí.  

Přečíst článek

Při zaměstnávání lidí se zdravotním omezením se většinou hovoří o méně náročných profesích...

Handicapované kolegy se snažíme maximálně zapojovat – pracují u nás na různých pozicích, včetně těch manažerských. Starají se o zákazníky v klientském centru, zajišťují zpracování operací a pracují i v našich analytických týmech. Na podzim loňského roku jsme rozjeli unikátní spolupráci v oblasti IT vývoje a testování. Důležité je nebát se a začít. Nám v začátku pomohly zkušenosti odborníků ze sociálního podniku.

Přínosy pro handicapované jsou jasné. Jaké jsou přínosy pro ostatní zaměstnance?

Dlouhodobě se snažíme naše pracovní týmy stavět tak, aby se v nich potkávali lidé s různými dovednostmi a životními zkušenostmi a učili se od sebe navzájem. To platí pro ženy a muže, mladé i zkušené a podobně je to s lidmi s handicapem. I v tomto případě je klíčová komunikace a vzájemná otevřenost. Potvrzuje se nám, že přes počáteční obavy diverzita tým stmelí a posílí.

Zmínila jste diverzitu. Lidé mají o bankovnictví v tomto směru dost stereotypní představy – za přepážkou žena, bankéř muž. Jak vypadá vaše banka ve skutečnosti?

Lidé jsou pro nás na prvním místě, a neplatí to jen pro zákazníky, kterým chceme poskytovat ty nejlepší služby, ale i pro naše zaměstnance. Chceme využít potenciál všech – právě v pestrosti je totiž síla, bez níž bychom nemohli dlouhodobě dosahovat skvělých výsledků.

Jestliže v bance je zhruba polovina žen, v nejvyšším managementu je jich čtvrtina. Snažíme se to postupně vyvažovat. V současné době jsou součástí představenstva firmy dvě ženy (donedávna to byly tři) a ženy také bezvadně fungují na vysokých manažerských pozicích. Podporujeme i manažerky na středních úrovních – aktuálně probíhá devítiměsíční program Ženy v managementu, do kterého se zapojily čtyři desítky žen. Hlavně: neřešíme kvóty, řešíme ženský a mužský princip.

ESG je podvod, utweetl se Musk a přišel o 12 miliard dolarů

ESG je podvod, utweetl se Musk a přišel o 12 miliard dolarů

Středa byla pro Elona Muska smolným dnem. Vypsal se z ní na Twitteru. Jeho zpráva o 197 znacích ho ale připravila o další miliardy dolarů. Hodnota Tesly za jediný den spadla o 12 miliard dolarů. Automobilka navíc přišla o výsostné postavení mezi společnostmi, které jedou na vlně udržitelného byznysu. „ESG je podvod,“ utweetl se ve vzteku Musk. A dodal, že je z něj nově republikán.

Přečíst článek

Vy sama někdy o ČSOB mluvíte jako o „IT firmě“, vzhledem k tomu, kolik procent zaměstnanců v této sféře máte. To je ale už výlučně mužská doména. Daří se prosazovat diverzitu i zde?

Daří, ale je to složitější cesta. Motivujeme ženy k rotaci do IT z jiných částí banky, spolupracujeme například s organizací Czechitas, která inspiruje ženy k práci v IT. Učí je, vzdělává a dodává jim odvahu i potřebné dovednosti pro uplatnění v oboru IT. A mají skvělé výsledky. Pomáhají nám s rekvalifikací našich zaměstnanců, společně pořádáme akce a naši experti působí jako lektoři v nově vypsaném kurzu o robotizaci. Skvělým prvkem partnerství je, že jsme se dohodli na otevření nové regionální pobočky Czechitas přímo v naší nové budově v Hradci Králové.

Během covidu se jedním z nejdůležitějších termínů v HR stala flexibilita, ať už ze strany zaměstnavatele nebo zaměstnanců, kteří byli nuceni práci přenést do svých domovů. Změní tyto zkušenosti systém práce natrvalo?

V ČSOB jsme s flexibilitou začali už před pandemií koronaviru. Chtěli jsme podpořit naše zaměstnance ve sladění osobního a pracovního života a umožnit jim pracovat tak, aby se cítili co nejlépe a tím pádem byli efektivnější. Pomohlo nám to rychle se adaptovat na novou situaci. Covid samozřejmě pracovní prostředí změnil – mnohem více věcí dnes probíhá online, a myslím, že některé věci nám opravdu zůstanou natrvalo. Hybridní práce s sebou ale přináší vyšší nároky na naši schopnost spolupráce, na naše chování, vnímavost k odlišným preferencím jednotlivých členů týmu, na týmové dohody. Nutí nás líp spolupracovat, domlouvat se, a tím zlepšovat kvalitu našich výsledků. Učíme se pořád a pro manažery je to mnohdy těžší než pro jejich týmy.

Helena Steinerová z GasNetu

Helena Steinerová z GasNetu: Pro řadu technických pozic ženy na trhu prostě nejsou

Sehnat dobré zaměstnance je v posledních letech velký problém ve všech sektorech. Pro energetiku to je však z mnoha důvodů ještě náročnější. Energetické společnosti GasNet se tak vyplácí sázet na otevřenost a inkluzi, která se projevuje i ve snaze zaměstnávat vysoký počet žen. „V nabídce pracovních pozic chceme v užším výběru kandidátů mít vždy alespoň jednu ženu. Pokud se podíváme na srovnatelné pozice, pak muži a ženy jsou u nás hodnoceni stejně. Hlídáme, aby nedocházelo k otevírání nůžek v odměňování mezi oběma pohlavími,“ říká Helena Steinerová z HR týmu GasNet.

Přečíst článek

Když přejdeme k písmenu E, nemůžeme vynechat vaši centrálu v Praze i nově otevřenou v Hradci Králové. Oba komplexy se pyšní s certifikátem LEED Platinum, což je nejvyšší standard environmentálně šetrných a udržitelných budov. Můžete je představit?

ČSOB Kampus v pražských Radlicích je komplex budov a jedna z nejmodernějších a nejekologičtějších staveb Evropy. Původní budova (NHQ) získala ocenění LEED Gold. Jižní, novější budova (SHQ) získala nejvyšší možné ocenění certifikátu LEED Platinum stejně jako naše nejnovější budova v Hradci Králové. V rámci EU patří ČSOB Kampus mezi top 10 z přibližně stovky „platinových“ environmentálně šetrných a udržitelných budov. Nejvyšší standardy splňuje i budova v Hradci – snažíme se určovat trendy a každá nová budova je tak vlastně ještě ekologičtější a šetrnější. Naše centrály využívají udržitelné vytápění i chlazení – ta pražská má největší soustavu geotermických vrtů v Česku. Na střechách roste přes 300 stromů, 3000 keřů a 100 popínavých rostlin. K zalévání využíváme samozavlažovací systém a dešťovou vodu.

Velkým tématem v bankovním sektoru je „zelené“ financování, tedy konec financování projektů a firem s negativním dopadem na životní prostředí, naopak podpora projektů a firem s pozitivním dopadem. Jaké má v této oblasti priority ČSOB?

Jako první banka jsme ukončili investice do výroby elektřiny z uhlí. Podporujeme dlouhodobě udržitelné projekty a dáváme klientům možnost investovat do firem, které minimalizují negativní dopady své činnosti na životní prostředí. I v souvislosti s aktuálním děním ve světě se v zásadě náš přístup nemění – dekarbonizace podporovaná přes úvěry a investice bude a musí pokračovat dál. Je potřeba se na udržitelné politiky dívat nejen jako na cestu k zelenější energetice, ale také jako na příležitost vyřešit závislost na dovozu energetických surovin ze zemí mimo EU.

Pavlína Kalousová, členka představenstva Plzeňského Prazdroje

Pavlína Kalousová: Lidé budou pít víc pivo s přáteli či sousedy

Pandemie změnila spoustu návyků, některé trendy se akcelerovaly. „Vidíme spoustu pop-up podniků, nebo že si lidé dělají barbecue akce se sudem, sousedské akce, oslavy, tam určitě toto bude fungovat, hrají v tom roli i sociální média ve smyslu, jak se nyní lidé svolávají, jak probíhá socializace. Plus vidíme u mladší generace, že preferuje jiné typy drinků,” vysvětluje členka představenstva Plzeňského Prazdroje Pavlína Kalousová.

Přečíst článek

Existuje univerzální metodika, z níž zjistíte, které odvětví či firma jsou dostatečně udržitelné pro vaše financování? Vždyť například biopaliva byla mohutně podporována jako ekologická, ale brzy se ukázalo, že tomu tak není.

Vždycky je to individuální posuzování účelu každého úvěru včetně toho, jaká jsou možná ekologičtější, ideálně již bezemisní řešení, technologie, materiály v jednotlivých sektorech. Probereme s klientem jeho transformační strategii včetně možných rizik, nabídneme poradenství, například jaké dotační tituly může využít, ale pokud vidíme, že není připraven a ochoten nahradit svoji výrobu ekologičtějším nebo více nízkoemisním procesem, tak jeho cesta k získání úvěru bude složitější.

Svou korporátní misi jste definovali sloganem „ČSOB mění Česko“. Jak se vám to daří?

Podporujeme v udržitelných řešeních firmy i lidi, pomáháme neziskovým organizacím a rozvoji místních aktivit na podporu rodin, seniorů, handicapovaných i přírody. Náš program „ČSOB pomáhá regionům“ podpořil za deset let více než 1 300 projektů celkovou částkou přes 60 milionů korun. Jak už jsem zmiňovala, do našich prospěšných aktivit zapojujeme hlavně naše zaměstnance. Naším cílem je zlepšovat životy lidí skutečně po celé zemi tak, aby se nám všemžilo dobře a smysluplně. 

Marcela Suchánková

Vystudovala VŠE v Praze a následně získala MBA na US Business School of Prague (Rochester Institute of Technology). Svou profesní kariéru začala v oblasti poradenství a vztahů s veřejností. V ČSOB začínala v oddělení Komunikace, v roce 1999 přestoupila do Retailového bankovnictví, kde vedla různé projekty a útvary (vývoj produktů, přímý marketing, spoření a investice). V letech 2013–2015 byla v ČSOB Penzijní společnosti členkou představenstva zodpovědnou za obchod, později se stala předsedkyní představenstva a výkonnou ředitelkou. V letech 2015–2017 zastávala funkci výkonné ředitelky Lidských zdrojů v ČSOB. Od 1. března 2017 byla jmenována členkou představenstva odpovědnou za oblast Lidé a komunikace. Od ledna 2019 je zodpovědná za IT, HR, Operations, Právní, Facility Management a Projekty a architekturu.

/Článek vyšel v magazínu Premium Guide ESG. Jeho v pořadí druhé vydaní připravil server newstream.cz ve spolupráci s vydavatelstvím A11. Magazín lze koupit v běžné distribuci. Volný prodej zajišťuje společnost PNS/

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Eva Straškrábová

Eva Straškrábová: Komunikace značky už není jen o emocích, dnes musíme více vysvětlovat racionální benefity

Přečíst článek

Řešení pro firmy od Green0meter jsou nově dostupná na jednom místě online. Uhlíkovou stopu zjistí do pěti minut

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme