Reklama

Šéf SNB odstoupil. Jeho komentáře nastartovaly pád Credit Suisse

Šéf saúdské banky SNB Chudajrí po nepodařené investici do Credit Suisse odstoupil.
ČTK

Předseda správní rady největší saúdskoarabské banky Saudi National Bank (SNB) Abdal Váhid Chudajrí rezignoval. Odstoupil jen několik dní poté, co jeho komentáře pomohly vyvolat propad akcií a dluhopisů Credit Suisse, který přiměl švýcarskou vládu, aby zasáhla a zajistila její převzetí, napsala agentura Bloomberg. SNB nashromáždila 9,9 procenta akcií ve švýcarské bance Credit Suisse a na investici v objemu 5,5 miliardy rijálů (přes 32 miliard korun) ztrácí kolem 80 procent.

Reklama

Novým šéfem SNB od nynějška bude Saíd Muhammad Ghamdí, uvedla banka. Správní rada zvolila také úřadujícího výkonného ředitele, kterým bude Talál Ahmad Chirajdží. Všechny změny začínají platit ode dneška.

Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají

Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají

Akcie největší německé banky Deustche Bank dnes prudce padají, zatím o více než dvanáct procent, přičemž ovšem se propad prohlubuje. Deutsche Bank je rovněž vůbec nejvýznamnější investiční bankou v EU, která jako jediná z unie patří do první ligy světového investičního bankovnictví, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Změny přicházejí dva týdny po tom, co dosavadní šéf Chudajrí řekl, že SNB už nemůže druhé největší švýcarské bance pomáhat. SNB do loňského listopadu nakupovala akcie Credit Suisse, ale Chudajrí v polovině března řekl, že Saudi National už nemůže další akcie z regulatorních důvodů nakupovat, protože by se dostala se svým podílem přes deset procent. Akcie Credit Suisse hned ten den začaly prudce oslabovat.

 

Credit Suisse patří k největším správcům majetku na světě a je zároveň jednou z třiceti systémové důležitých bank v globální finanční architektuře. Aby švýcarská vláda zabránila krachu Credit Suisse, dohodla její převzetí větším rivalem UBS. Kupní cena činí tři miliardy franků (více než 72 miliard korun), UBS ale převezme i závazky Credit Suisse.

Zánik bankovního gigantu  Credit Suisse vyvolal otřesy na finančních trzích a zdá se, že zasadil i pořádnou ránu švýcarské pověsti stability a bezpečí.

„Finanční banánová republika.” Pověst Švýcarska se otřásá

Zánik bankovního gigantu Credit Suisse vyvolal otřesy na finančních trzích a zdá se, že zasadil i pořádnou ránu švýcarské pověsti stability a bezpečí. Způsob záchrany a převzetí UBS, angažmá švýcarských úřadů i regulátora přispěly k tomu, že reputace Švýcarska jako finančního centra je otřesená, píše CNBC.

Přečíst článek

Saudi National Bank před týdnem uvedla, že prudký pokles hodnoty její investice do akcií Credit Suisse nemá vliv na plány dalšího růstu banky. S žádnou změnou nepočítala ani u výhledu hospodaření na letošní rok. Šedesátiletý Chudajrí  se stal předsedou Saúdské národní banky v roce 2021, on sám oznámil, že odchází z osobních důvodů. Jeho odchod přichází dvanáct dní poté, co v rozhovoru pro Bloomberg TV řekl, že Saúdská národní banka by „absolutně nebyla“ otevřena dalším investicím do Credit Suisse, pokud by se objevila další výzva k dodatečné likviditě.

Vše kolem pádu Credit Suise čtěte zde:

Chudajrího komentáře byly podle analytiků z velké části považovány za bod zlomu pro šance Credit Suisse na přežití.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Credit Suisse (ilustrační foto)

Kauza Credit Suisse pokračuje. Švýcarský svaz na ochranu investorů chystá žalobu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme