Reklama

Renáta Kellnerová je podle časopisu Forbes 12. nejbohatší ženou na světě

Renáta Kellnerová je podle časopisu Forbes 12. nejbohatší ženou na světě
PPF
 ČTK

Podnikatelka Renáta Kellnerová s rodinou je na 12. místě žebříčku nejbohatších žen na světě, který sestavuje časopis Forbes. Pětapadesátiletá vdova po vlastníkovi investiční skupiny PPF Petru Kellnerovi, který tragicky zahynul předloni v březnu, má podle žebříčku majetek za 16,3 miliardy dolarů (přes 372 miliard korun). Celkově se umístila na 100. příčce, a je tak nejvýše ze všech obyvatel Česka.

Reklama

Nejbohatší ženou na světě je dědička francouzského kosmetického impéria L'Oreal Françoise Bettencourtová Meyersová (75,4 miliardy dolarů). Za ní je s částkou 59,1 miliardy dolarů Alice Waltonová, dědička zakladatele maloobchodní firmy Walmart, a Julia Kochová s rodinou (58 miliard dolarů). Bývalá manželka zakladatele americké internetové společnosti Amazon Mackenzie Scottová je na osmém místě (24,7 miliardy dolarů).

Dvanáct nejbohatších žen světa podle časopisu Forbes:

jméno (věk) výše majetku (v mld. dolarů) hlavní majetek celkové pořadí
Françoise Bettencourtová Meyersová (69) 75,0 L´Oréal 12.
Alice Waltonová (73) 59,1 Walmart 19.
Julia Kochová (60) & rodina 58,0 Koch Industries 20.
Jacqueline Marsová (83) 38,8 potravinářství 28.
Miriam Adelsonová (77) & rodina 33,0 kasina 41.
Gine Rinehartová (68) 28,3 těžební průmysl 47.
Susanne Klattenová (60) 25,6 BMW, farmacie 54.
MacKenzie Scottová (52) 24,7 Amazon 58.
Iris Fontbonaová (80) & rodina 22,8 těžební průmysl 68.
Abigail Johnsonová (61) 20,6 Fidelity Investment 77.
Savitri Jindalová (72) & rodina 17,5 ocelářský průmysl 91.
Renáta Kellnerová (55) & rodina 16,3 PPF, O2, CME 100.

Americký Forbes má na svém seznamu celkem devět lidí z České republiky, Kellnerová je tam jako jediná žena. Za Kellnerovou je s majetkem za 7,5 miliardy dolarů (přes 171 miliard korun) Karel Komárek, třetí je Radovan Vítek, jehož majetek časopis aktuálně odhaduje na 5,6 miliardy dolarů (téměř 128 miliard korun). Čtvrtý je Daniel Křetínský (5,2 miliardy dolarů; téměř 119 miliard korun) a pátý předseda hnutí ANO a bývalý předseda vlády Andrej Babiš (4,0 miliardy dolarů; přes 91 miliard korun). Na dalších místech jsou Pavel Tykač, Pavel Baudiš, Marek Dospiva a Eduard Kučera.

Petr Kellner se svojí manželkou Renátou na archivním snímku

Klíčové příběhy českého byznysu 2022: Kellnerová převzala rodinnou firmu, Komárek vyrazil dobýt svět

Příběhy nejbohatších Čechů v roce 2022 naznačují zásadní změny na českém byznysovém nebi. Po smrti Petra Kellnera růst jeho impéria zbrzďuje, naopak apetit Karla Komárka stát se skutečným globálním hráčem se projevil hned několikrát. A téměř úspěšně. Renáta Kellnerová a Karel Komárek tak jsou dalšími osobnostmi roku 2022 podle byznysového portálu newstream.cz. 

Přečíst článek

Majetek nejbohatších lidí světa sleduje například i agentura Bloomberg, která při sestavování žebříčku používá jinou metodiku. Objem majetku Kellnerové Bloomberg odhaduje na 11,8 miliardy dolarů, a řadí ji celosvětově na 154. příčku.

Nejbohatším člověkem na světě je podle časopisu Forbes i podle agentury Bloomberg francouzský podnikatel Bernard Arnault, který nedávno předstihl zakladatele a šéfa automobilky Tesla a majitele Twitteru Elona Muska. Ten je spoluvlastníkem skupiny LVMH, která se věnuje prodeji luxusního zboží.

Petr Kellner se svojí manželkou Renátou na archivním snímku

Dělení PPF je u konce. Vdova po Kellnerovi má majoritu, každé dítě desetinu

Vdova po Petru Kellnerovi Renáta Kellnerová je oficiálně majoritní akcionářkou investiční skupiny PPF a nejbohatší Češkou. Na konečné uspořádání majetku po zesnulém nejbohatším Čechovi upozornil server Seznam Zprávy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Petr Kellner se svojí manželkou Renátou na archivním snímku

Klíčové příběhy českého byznysu 2022: Kellnerová převzala rodinnou firmu, Komárek vyrazil dobýt svět

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme