Reklama

Rekordman Musk. Vykázal největší ztrátu osobního jmění v historii

Elon Musk přišel o tolik majetku a tak rychle, že se stal rekordmanem.
ČTK
 ČTK

Šéf společností Tesla a Twitter Elon Musk se dostal do Guinnessovy knihy rekordů způsobem, o který nejspíš nestál. Od listopadu 2021 přišel tento donedávna nejbohatší člověk světa o tolik majetku, že překonal světový rekord v „největší ztrátě osobního jmění v historii”, napsal web The Independent.

Reklama

Zápis potvrdila společnost Guinness World Records. Odkazuje přitom na časopis Forbes, podle nějž kleslo Muskovo jmění z maxima 320 miliard dolarů v listopadu roku 2021 na 155 miliard dolarů v prosinci 2022, tedy o 165 miliard dolarů (3,7 bilionu Kč). Jiné zdroje uvádějí, že ztráta mohla činit až 200 miliard dolarů. Přesnou sumu je téměř nemožné zjistit, ale zdaleka překonává předchozí rekord 58,6 miliardy dolarů, o něž v roce 2000 přišel japonský investor Masajoši Son.

Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg

Texaská továrna Tesly byla podle Muska černá díra na peníze. Nyní do ní opět nalije miliardy dolarů

Americký výrobce elektromobilů Tesla hodlá investovat téměř 776 milionů dolarů (zhruba 17 miliard korun) do rozšíření svého závodu v Texasu. Podle amerických médií to vyplývá z dokumentů, které automobilka předložila úřadům. Tesla chce v rámci této investice vybudovat například zařízení pro testování a výrobu bateriových článků, informoval server CNBC.

Přečíst článek

Hlavní příčinou propadu Muskova majetku je pokles akcií automobilky Tesla, které loni odepsaly zhruba dvě třetiny hodnoty. Tesle podle analytiků přibývá konkurence, potýká se s problémy ve výrobě a Musk se příliš věnuje Twitteru.

Tuto firmu, která provozuje stejnojmennou sociální síť, koupil Musk loni v říjnu za zhruba za 44 miliard dolarů. V průběhu roku prodal velké množství akcií Tesly, aby získal prostředky k financování této akvizice.

Musk vyhazuje v Twitteru další lidi. Prý z oddělení "moderace obsahu"

Aktuálně propouštění lidé, to jsou už jen drobné. Pod Muskovým vedením bylo z Twitteru propuštěno asi 5 tisíc ze 7500 původních zaměstnanců.

Přečíst článek

V prosinci přišel šéf společnosti Tesla o pozici nejbohatšího člověka na světě, kterou obsadil Bernard Arnault, zakladatel a ředitel francouzského koncernu LVMH, který se věnuje prodeji luxusního zboží.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Přečíst článek
Obal biografie Elona Muska z pera Waltera Isaacsona, vydaného v září 2023 nakladatelstvím Simon & Schuster

Biografie Elona Muska: Génius i démon, který zachraňuje svět – ale překáží mu v tom lidé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme