Reklama

Přechod k metaversu přišel Zuckerberga draho. Od ledna přišel o více než polovinu majetku

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku
ČTK
Dušan Kütner
duk

Vizionářské představy zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga o vytvoření alternativního metasvěta přišly dříve třetího nejbohatšího muže planety v reálném světě dost draho. Od ledna přišel o více než polovinu majetku, tedy o 71 miliard dolarů, a v žebříčku miliardářů agentury Bloomberg se propadl na 20. místo. Slabou útěchou mu může být, že ztráty sčítá i většina členů miliardářské Top 10.

Reklama

Dokonce i v těžkém roce pro téměř každého amerického technologického titána vyniká ztráta majetku generálního ředitele společnosti Meta Platforms (dříve Facebook) Marka Zuckerberga. Jeho jmění se od ledna do září snížilo o více než polovinu, tedy o 71 miliard dolarů, což je nejvíce mezi ultrabohatými v žebříčku miliardářů agentury Bloomberg.

Zuckerbergův majetek nyní činí 55,3 miliardy dolarů, což jej řadí na 20. místo – je to jeho nejhorší umístění od roku 2014, uvedl Bloomberg. Ještě před dvěma lety byli bohatší než Zuckerberg jen dva muži na světě – Jeff Bezos a Bill Gates. 

zdroj: Bloomberg

Ještě loni v září činilo Zuckerbergovo jmění 142 miliard dolarů. Jenže následující měsíc vizionář představil svůj projekt alternativního světa „metaverse“, společnost Facebook přejmenoval na Meta – a od té doby to jde s jeho bohatstvím jen z kopce.

Mark Zuckerberg

Je to mistr manipulace a vykořisťuje lidi, napsal chatbot o svém stvořiteli Zuckerbergovi

Chatovací robot americké společnosti Meta Platforms o zakladateli podniku Marku Zuckerbergovi říká, že vykořisťuje lidi. Automat reportérovi britské stanice BBC řekl, že Zuckerberg to dělá pro peníze a že je mu to jedno. Firma přispěchala s vysvětlením, že jde teprve o prototyp. Jinak je podle ní chatbot schopen bavit se téměř o čemkoliv, protože využívá umělou inteligenci.

Přečíst článek

Začalo to v únoru, kdy společnost oznámila, že nezaznamenala žádný růst měsíčních uživatelů Facebooku, což vyvolalo historický kolaps ceny akcií a snížilo Zuckerbergovo jmění o 31 miliard dolarů. Byl to jeden z největších jednodenních poklesů majetku bohatství jedné osoby vůbec.

Mezi další problémy patří sázka Instagramu ze skupiny Meta na krátká reels videa – odpověď na krátkou video platformu TikToku -, která generovala menší příjmy z reklamy, i když v době, kdy byl průmysl obecně postižen nižšími marketingovými výdaji kvůli rostoucím obavám z ekonomického zpomalení.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Zuckerberg pod tlakem. Facebooku propadly zisky a bájnému metaversu nikdo nevěří

Kvůli pandemii klesají Facebooku příjmy z reklam, zadavatelé podle vedení společnosti omezili marketingové rozpočty. Analytici však upozorňují, že například konkurenční Google tyto problémy nemá a spíš jde o problémy Facebooku. Cena akcií sociální sítě se zřítily.

Přečíst článek

Téměř veškeré Zuckerbergovo bohatství je přitom vázáno na akcie Mety – drží jich více než 350 milionů. „Cena akcií je tažena dolů investicemi společnosti do metaversa,“ uvedla hlavní internetová analytička společnosti Needham & Co Laura Martinová.

Zuckerberg mimo jiné již dříve uvedl, že očekává, že projekt bude „významně" ztrátový v příštích třech až pěti letech. „Meta musí dostat uživatele zpět z TikToku,” míní Martinová. To je však podle ní brzděno „nadměrnou regulační kontrolou a vládními intervencemi“.

Mark Zuckerberg

Zuckerberg prodal vilu. V San Francisku je z toho realitní deal roku

Spoluzakladatel internetové sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg prodal svůj dům v San Francisku. Cena? 31 milionů dolarů, v přepočtu asi 745 milionů korun. Jde o nejdražší prodej domu od začátku letošního roku v celé Bay Area. Informoval o tom realitní web The Real Deal.

Přečíst článek

Virtuální hra společnosti Meta a Oculus Horizon Worlds

Zuckerberg a Meta otestují prodej virtuálního zboží v metaverse. Lidé jsou ochotni zaplatit miliony

Provozovatel Facebooku společnost Meta a její šéf Mark Zuckerberg otestují prodej virtuálního zboží a zážitků v budovaném světě metaverse. Využijí k tomu hru z virtuálního prostředí Horizon Worlds, kterou ve Spojených státech spustili v prosinci. Důvodem je i to, že podle odhadu Citi Bank může činit hodnota ekonomiky metaverza do roku 2030 až 13 bilionů dolarů, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg: Asociál, který propojil svět

Během jediného dne přišel Mark Zuckerberg o 29 miliard dolarů, když akcie jeho sociální sítě Facebook odepsaly 26 procent. Poprvé od vstupu Facebooku na burzu tak Zuckerberg opustil prestižní klub deseti nejbohatších lidí planety. Zvládne stále ještě mladý podnikatel ustát tlak, který na jeho osobu nyní začne nyní doléhat ještě více než doposud? 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Facebook dostal v EU rekordní pokutu za správu dat uživatelů. Vyšší než kdysi Amazon

AKTUALIZOVÁNO: Facebook dostal v EU rekordní pokutu za správu dat uživatelů. Vyšší než kdysi Amazon

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme