Reklama

Passer jel v Německu 417 km/h, soudu se vyhne. Sebevražedné, ale ne trestné, uvedli žalobci

Radim Passer
ČTK
 ČTK

Český podnikatel Radim Passer nebude obžalovaný za rychlou jízdu na německé dálnici z loňského roku. Rozhodlo o tom státní zastupitelství v Naumburgu, napsala agentura DPA. Passer na dálnici A2 mezi Berlínem a Hannoverem zkoušel svůj nový vůz Bugatti a dosáhl rychlosti 417 kilometrů za hodinu. Svou jízdu muž, který podle časopisu Forbes patří do čtyřicítky nejbohatších Čechů, natočil a zveřejnil na internetu.

Reklama

Státní zastupitelství v Naumburgu přezkoumalo rozhodnutí státních zástupců ze Stendalu, kteří se na konci dubna rozhodli na Passera nepodat žalobu. I v přezkumu státní zástupci došli k názoru, že český podnikatel se nedopustil žádného trestného činu. Jeho chování ale označili za „extrémně neopatrné a sebevražedné“.

Passer zveřejnil záznam "sebevražedné" jízdy na YouTube

Passer jel na úseku, kde nebyla omezená rychlost, a žádné plošné omezení rychlosti na německých dálnicích neplatí. Úřady ale měly podezření, že se Passer mohl dopustit nedovoleného závodění, za které hrozí pokuta nebo až dva roky vězení. Zákaz platí i v případech, kdy řidič „závodí se sebou“. Passer, který prohlásil, že bezpečnost byla během jízdy jeho prioritou, také čelil kritice, že sundal ruce z volantu. Ani to však podle státních zástupců nepředstavuje trestný čin.

ŘSD, sídlo

Miliardář Passer koupil sídlo ŘSD na pražském Kačerově

Společnost Passerinvest Group miliardáře Radima Passera oznámila, že koupila od podnikatelky Simony Otavové sídlo generálního ředitelství Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na pražském Kačerově. Cena obchodu zůstala tajná.

Přečíst článek

Část německé veřejnosti, právníků i zákonodárců se domnívá, že kvůli nebezpečnému chování automobilistů by bylo vhodné na německých dálnicích zavést plošné omezení rychlosti. Výzkumy totiž ukazují, že na úsecích bez limitu se stává výrazně vyšší množství závažných nehod. Někteří navrhují limit 130 kilometrů za hodinu. V poslední době se k silniční bezpečnosti přidal i další argument pro toto opatření, a sice omezení spotřeby paliva a emisí.

Radim Passer

Miliardář Passer vyvázne ze závodní jízdy v Bugatti bez trestu

Německé úřady ukončily vyšetřování českého podnikatele Radima Passera kvůli jízdě rychlostí až 417 kilometrů za hodinu po německé dálnici. Obžalován nebude. S odvoláním na státní zastupitelství ve Stendalu na severovýchodě Německa to uvedla agentura DPA.

Přečíst článek

Petr Kellner

Dalibor Martínek: Co zbyde po českých miliardářích? Zatím to nevypadá na velkou slávu

Spousta velkých a úspěšných českých firem nyní slaví svá jubilea. Vznikly zhruba před třiceti lety. Majitel uspořádá velkolepou party, balónky, hudba. Dobíhá etapa, kdy současní padesátníci a šedesátníci zakládali své firmy. Klíčovou otázkou je, co bude s jejich firmami dál. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kreml posvětil prodej továrny VW v Kaluze tamnímu obchodníku s auty

AKTUALIZOVÁNO: Definitivní konec továrny Škody v Rusku. Kreml posvětil prodej domácí firmě Avilon za miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme