Reklama

Odborář Dufek se rozhněval: ČEZ nehorázně vydělává a obchody by neměly vozit jídlo z jednoho konce Evropy na druhý

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.
ČTK
 ČTK

Předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek na mezinárodní ekonomické konferenci v Praze řekl, že je potřeba postavit se proti tomu, aby obchodníci převáželi potraviny z jedné části Evropy do druhé. Měly by se podle něj podporovat potraviny, které lze vyrobit v ČR. Podpořil program EU Od zemědělce ke spotřebiteli k omezení ekologických dopadů produkce potravin. Zároveň označil Zelenou dohodu pro Evropu (Green Deal) jako brzdu, která odčerpává peníze na rozvoj ekonomiky.

Reklama

Dufek chce, aby supermarkety s ASO jednaly přímo a nevyjadřovaly se pouze prostřednictvím Svazu obchodu a cestovního ruchu. Poznamenal, že komodita, která se vyrábí v ČR, je na německém trhu o polovinu levnější než v Česku. Odmítá, aby supermarkety diktovaly podmínky. „Musí být postižen supermarket, který bude porušovat zákon o významné tržní síle,” řekl.

Lukáš Kovanda: Nejen zelenina, i ceny v živočišné výrobě rostou nejvíce v historii. Jde o další tlak na ČNB, aby zvedla úroky

Lukáš Kovanda: I ceny v živočišné výrobě rostou nejvíce v historii. Jde o další tlak na ČNB, aby zvedla úroky

Nejen u zeleniny, ale také ceny v živočišné výrobě rostou nejvíce v historii ČR. Jde o další tlak na ČNB, aby zvedla úroky, neboť takhle masivní růst výrobních cen nikdo z expertů nečekal, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Ekologické organizace podle něj zvyšují svojí agresivitu, například požadují dřívější odstavení uhelných elektráren. To podle něj ASO, která zastupuje i zaměstnance v energetice, nepřipustí, protože to není reálné. Je podle něj také potřeba zafixovat cenu emisních povolenek, protože ke snížení potřeby povede jen stálá cena komodit. Výkyvy na trhu podle něj zaplatí vždy spotřebitelé.

ČEZ vydělává nehorázně

Kriticky se vyjadřoval také k cenám energií a fungování společnosti ČEZ. Češi podle něj nemusí platit tak vysoké ceny energií, jak je stanovil cenový strop. „ČEZ nehorázně vydělává, přitom elektřina nepřejde hranice ČR,” uvedl.

Dukovany

Jaroslav Míl: Sedm bodů, které zachrání českou energetiku

Jeden z nejfundovanějších expertů na energetiku a bývalý šéf ČEZ Jaroslav Míl popisuje pro newstream.cz v sedmi bodech svůj pohled na to, jakým směrem a v jakých krocích by se měla ubírat česká energetika, aby přežila současné výzvy. Doporučuje, co by se mělo stát, aby Česko mělo bezpečný systém a přiměřeně drahou elektřinu a plyn.

Přečíst článek

Kritizoval i délku stavebního řízení a zpomalování investic například aktivitou ekologických aktivistů. Důležité stavby podle něj musí být vedeny v jiném režimu. „Praha za 30 let nebyla schopna dostavět okruh a neustále slyšíme, jak se Praha blíží Evropě. Já o tom přesvědčen nejsem,” řekl. Česko nyní ve stavbě dálnic podle něj může závidět Polsku, které po pádu komunismu mělo minimum dálnic. Stavebnictví označil za jeden z nejdůležitějších úkolů současné vlády.

Senioři (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Kde vzít peníze na úplnou mimořádnou valorizaci důchodů? Ať vláda zruší dva státní svátky

Vláda Petra Fialy (ODS) by hypotetickým zrušením dvou státních svátků mohla letos získat do veřejné kasy zhruba osmnáct miliard korun. To shodou okolností zhruba odpovídá úspoře ze zamýšleného snížení mimořádné červnové valorizace. Tato úspora má činit necelých dvacet miliard korun. Jestliže by se tedy zrušily dva svátky, důchodci by mohli mít valorizován důchod beze změny, aniž by se přitom stát dále zadlužil, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Jako hanbu ČR označil nedostatek léků, zvlášť léků pro děti. „Vláda by měla jednoznačně podpořit vznik nového podniku, který tady začne léky vyrábět,” doplnil.

K aktuální debatě o růstu důchodů vyzval k tomu, aby se systém „opsal” z Německa, protože 90 procent firem jsou stejně z Německa a jsou na to zvyklé. Snížení mimořádné valorizace penzí, o kterém se nyní rozhoduje ve Sněmovně, podle něj ASO odmítá. Závěrem také řekl, že jeho odborová asociace nikdy nepodpoří další zdanění zaměstnanců. Místo toho by podle něj vláda měla zamezit tomu, aby zahraniční firmy ročně odvedly z ČR 300 miliard Kč, které by měly zdanit v tuzemsku.

Jiří Rusnok: Princip zásluhovosti bude z důchodů nevyhnutelně mizet

Jiří Rusnok: Princip zásluhovosti bude z důchodů nevyhnutelně mizet

Bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok souhlasí s Vladimírem Bezděkem, že éra rovných důchodů je nevyhnutelná. Kvůli stárnutí populace se důchody vrátí k primárnímu účelu – tím je zabránit tomu, aby se stáří automaticky rovnalo chudobě, míní exguvernér ČNB. 

Přečíst článek

V případě, že by se zaváděla znovu superhrubá mzda, měly by vyšší daňovou zátěž nést podnikatelé, uvedl. Kritizoval to, že vláda zrušila EET. Vyzval také k účasti na demonstraci Česko proti bídě, kterou svolala strana Právo Respekt Odbornost (PRO) na 11. března na Václavském náměstí v Praze.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ČEZ od dubna nabídne tarif s cenou elektřiny pod vládním stropem. Činí se i další firmy

ČEZ od dubna nabídne tarif s cenou elektřiny pod vládním stropem. Činí se i další firmy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme