Reklama

Novou šéfkou Finanční správy bude bývalá Babišova náměstkyně

Simona Hornochová, nová šéfka Finanční správy ČR na archivním snímku z roku 2014
ČTK
 ČTK

Novou generální ředitelkou Generálního finančního ředitelství se od 1. března stane někdejší náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Novinářům ji ve čtvrtek představil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Bývalá generální ředitelka Tatjana Richterová skončila na vlastní žádost loni v březnu, od jejího odchodu řídil Finanční správu její zástupce Jan Ronovský.

Reklama

Hornochová působila na ministerstvu financí v letech 2014 a 2015, když byl ministrem Andrej Babiš (ANO). Byla náměstkyní pro daně a cla a měla na starosti také zavádění elektronické evidence tržeb (EET), kterou současná vláda od letošního roku zrušila. V posledních letech působila jako daňová poradkyně.

Účtenky, EET

Tereza Zavadilová: Zrušení EET? To je ale hloupý krok

Současná vláda Petra Fialy dokazuje, že ani ona neumí odolat lákadlu laciných populistických kroků. Snaha zrušit elektronickou evidenci tržeb (EET) tomu aspoň nasvědčuje. Není k tomu totiž žádný racionální důvod.

Přečíst článek

Podle Stanjury by nová generální ředitelka měla zajistit, že se Finanční správa bude chovat vstřícněji ke klientům a bude rozlišovat mezi administrativními chybami a úmyslným neplacením daní. Podle něj bude výhodou, že do čela Finanční správy přichází člověk se zkušeností z druhé strany.

Hornochová řekla, že nyní vnímá Finanční správu jako zapouzdřenou organizaci, která se příliš zaměřuje na formalistický výklad zákona. Vidí příležitost k její proměně v organizaci, která bude mít respekt k podnikatelům a ctít spravedlnost.

Ministerstvo financí vypsalo výběrové řízení na generálního ředitele Finanční správy v lednu. S výběrem čekalo na změnu zákona, protože předchozí právní úprava vyžadovala prokázání praxe v orgánu finanční správy, v územním finančním orgánu nebo na ministerstvu financí. V praxi to znamenalo, že ředitel musel přijít z ministerstva financí nebo z Finanční správy, ale z žádného jiného veřejného úřadu ani ze soukromého sektoru.

PŘEHLEDNĚ: Které daně Fialova vláda zvýší

Státní rozpočet se kvůli napjaté ekonomické i geopolitické situaci dostává stále do většího stresu a výdaje rostou. Vláda Petra Fialy však nadále věří, že udrží v letošním roce schodek ve schválené výši 295 miliard korun. Vzhledem k pokračující inflaci erár sice má vyšší příjmy z DPH, ale zároveň hrozí až dvě mimořádné valorizace důchodů. A protože vláda buď neumí, nebo nechce škrtat, stále častěji mluví o zvyšování daní. Zde je přehled daňových sazeb, které Fialův kabinet buď již nově zavedl, nebo uvažuje o jejich zvýšení. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Nejčastější chyby v elektronickém daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme