Reklama

Nenávidím Putinovo Rusko, vracím pas, připojte se, napsal ruský magnát

Oleg Tiňkov, magnát, který se zřekl ruského občanství
ČTK
 ČTK

Podnikatel Oleg Tiňkov oznámil, že se rozhodl kvůli odporu proti válce na Ukrajině zřeknout ruského občanství. Vyzval další podnikatele, aby ho následovali. Příslušný dokument zveřejnil na sociální síti.

Reklama

„Nemohu a nechci být spojován s fašistickou zemí, která začala válku s mírumilovným sousedem a každý den zabíjí nevinné lidi. Stydím se nadále mít tento (ruský) pas. Doufám, že více známých ruských podnikatelů mne bude následovat, aby oslabili režim (prezidenta Vladimira Putina) a jeho ekonomiku a nakonec přivodili jeho porážku. Nenávidím putinovské Rusko, ale mám rád všechny Rusy, kteří jednoznačně vystupují proti této nerozumné válce!” napsal Tiňkov.

Kritizoval válku a přišel o banku

Tiňkov po ruské invazi do sousední země, zahájené na příkaz ruského prezidenta Putina 24. února, patřil k prvním z hrstky ruských podnikatelů, kteří otevřeně vystoupili proti válce a kritizovali ruskou armádu, připomněla ruská redakce BBC. Na konci dubna byl donucen prodat svůj balík akcií ve společnosti TCS, ovládající Tinkoff Bank (dvanáctá největší banka v Rusku podle velikosti aktiv), skupině Interros Vladimira Potanina, připomněla ruská redakce BBC. Tiňkov loni figuroval v žebříčku největších ruských boháčů časopisu Forbes na 12. příčce s majetkem odhadovaným na 4,7 miliardy dolarů (608. na světovém žebříčku). Letos ze všech žebříčků vypadl.

Tiňkov patřil k průkopníkům internetového bankovnictví v Rusku. Proslul i jako sponzor silniční cyklistiky, v jeho týmu Saxo-Tinkoff jezdili v minulé dekádě například Alberto Contador, Peter Sagan či Roman Kreuziger.

Ruský obchod - ilustrační foto

Rusové na prášcích. Spotřeba antidepresiv letos stoupla o polovinu

Rusové si v prvních devíti měsících letošního roku koupili téměř o polovinu více antidepresiv než ve stejném období loňského roku. Podle agentury TASS to vyplývá z údajů Centra vývoje pokročilých technologií (CRPT). Výrazně vzrostla také spotřeba léků na uklidnění.

Přečíst článek

Vladimir Putin

Putina po anexi Krymu Rusové milovali. Teď je to jiné

Ruský prezident Vladimir Putin není po agresi vůči Ukrajině kladným hrdinou ani v Rusku. Nesouhlasí s ním obyčejní lidé a kritizují ho oligarchové, píše CNBC.

Přečíst článek

Vladimir Potanin

Nejbohatší Rus žádá Putina: Nevracejte nás zpět do roku 1917

„Nevracejte nás zpět do roku 1917,“ žádá nejbohatší Rus a největší akcionář těžního giganta Norilsk Nickel Vladimir Potanin vládu Vladimira Putina. Konfiskace majetku západních společností, které kvůli invazi na Ukrajinu opustily ruský trh, by podle něj zemi vrhla o 100 let zpátky, kdy k podobnému kroku přistoupili bolševici po velké říjnové revoluci. Na jeho prohlášení, výjimečné kritické mezi ruskými oligarchy vůči ruské invazi, upozornil server CNN.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Británie zrušila sankce proti ruskému podnikateli Olegu Tiňkovovi.

Británie zrušila sankce proti Tiňkovovi, který kritizoval Putina a zřekl se ruského občanství

Přečíst článek
Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme