Reklama

Musk svými tweety o Tesle naštval akcionáře. Svědčil kvůli nim u soudu

Elon Musk
ČTK

Elon Musk vystoupil jako svědek u soudu, kde obhajoval své tweety z roku 2018, v nichž tvrdil, že má připravené financování pro převzetí společnosti Tesla do soukromých rukou. To se však nikdy neuskutečnilo. V tmavém obleku a kravatě půl hodiny obhajoval způsob komunikace na Twitteru a své úspěchy v čele automobilky. Poté byl soud odročen na pondělí, kdy by se měl Musk vrátit před devítičlennou porotu a zodpovědět další otázky, napsala agentura AP.

Reklama

Akcionáři Muska zažalovali

Musk se kvůli tweetům již dříve dohodl na urovnání s regulátorem trhu s cennými papíry ve výši 40 milionů dolarů (879,4 milionů korun). V rámci urovnání také odstoupil z funkce předsedy správní rady Tesly, ale zůstal jejím ředitelem a nepřiznal pochybení. Skupina akcionářů pak podala na Muska hromadnou žalobu, ve které se tvrdí, že uvedl investory v omyl.

Musk v pátek obhajoval své hojné tweetování jako nejdemokratičtější způsob šíření informací. Připustil ale, že omezení vyplývající z limitu 240 znaků na Twitteru může zhoršit to, aby bylo vše co nejjasnější. Musk loni v říjnu dokončil převzetí Twitteru za 44 miliard dolarů.

Soudní proces se týká otázky, zda dvojice tweetů, které Musk zveřejnil na počátku srpna 2018, poškodila akcionáře Tesly během desetidenního období, které předcházelo Muskovu přiznání, že k transakci, kterou si představoval, nedojde. V prvním ze dvou tweetu Musk uvedl že má zajištěné financování na odkup Tesly za 72 miliard dolarů, a to v době, kdy se firma potýkala s výrobními problémy. Druhý tweet o několik hodin později naznačoval, že dohoda je na spadnutí.

Elon Musk

Zběsilý úprk inzerentů z Twitteru. Denní tržby jdou ke dnu o desítky procent

Od loňského října, kdy společnost Twitter převzal miliardář Elon Musk, na stejnojmenné sociální síti pozastavilo výdaje na reklamu přes 500 inzerentů. S odvoláním na své zdroje to uvedl server The Information. Inzerenti to zdůvodňují následným vývojem, který označují za kontroverzní. Denní tržby Twitteru byly 17. ledna podle webu Platformer meziročně o 40 procent nižší.

Přečíst článek

Musk již dříve uvedl, že dohodu s Komisí pro cenné papíry a burzy uzavřel pod nátlakem. Tvrdil, že se domníval, že během schůzek se zástupci saúdskoarabského investičního fondu si zajistil finanční podporu pro odkup společnosti Tesla.

Poté, co Musk upustil od myšlenky odkup Tesly, se společnosti podařilo překonat výrobní problémy, což způsobilo rychlý růst prodeje aut a ceny akcií. Musk se tak dostal na pozici nejbohatšího člověka na světě, o tuto pozici však přišel koupí Twitteru.

Šéf automobilky Tesla Elon Musk

Začíná soud s Muskem kvůli Tesle. Ve hře jsou miliardy dolarů

Elon Musk rád využívá Twitter k marketingovým účelům k posílení jeho firem a aktivit na trhu. Jednou to ale, zdá se, přehnal. V San Francisku začíná soud, v němž čelí žalobě investorů kvůli slibu, že stáhne Teslu z burzy. Záměr veřejně deklaroval téměř před pěti lety na Twitteru. Dodnes nedošlo k jeho naplnění.

Přečíst článek

Twitter zaměstnává 2300 zaměstnanců

Sspolečnost Twitter, která provozuje stejnojmennou sociální síť, má aktuálně zhruba 2300 zaměstnanců. V twitterovém příspěvku to uvedl Musk v reakci na televizi CNBC. Ta informovala, že Twitter na plný úvazek zaměstnává pouze 1300 lidí, včetně asi 550 programátorů.

CNBC také uvedla, že na dovolené je nyní kolem 75 z 1300 zaměstnanců společnosti. Televize se přitom odvolávala na interní záznamy.

„Ta poznámka je nesprávná. U Twitteru je asi 2300 aktivních, pracujících zaměstnanců,“ uvedl Musk v reakci na tweet citující CNBC. „Na důvěře a bezpečnosti stále pracují stovky zaměstnanců a několik tisíc lidí na dohodu,“ dodal šéf Twitteru.

Představitelé Tálibánu začali na twitteru nakupovat modré ikony pro ověřené účty.

Tálibán začal na Twitteru nakupovat modré ikony pro ověřené účty

Afghánské vládnoucí radikální hnutí Tálibán si začalo pro své twitterové účty nakupovat ikony, které se na platformě zobrazují za názvem profilu a dříve signalizovaly, že jde o „aktivní a ověřený účet významný pro veřejný zájem”, píše BBC. Poté, co Twitter koupil miliardář Elon Musk, začala platforma nabízet placenou službu Twitter Blue, která umožňuje uživatelům, aby si dříve výsadní modré ikony se zaškrtávacím znaménkem koupili.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme