Reklama

Musk chce smést ze stolu žalobu, která jej může připravit o biliony

Elon Musk
ČTK / AP
 nst
nst

Elon Musk požádal soud ve Spojených státech, aby smetl ze stolu kauzu s kryptoměnou Dogecoin, ve které miliardář figuruje. Případ se k soudu dostal již loni, kdy na Muska podal žalobu investor Keith Johnson. Ten Muska žaluje o 258 miliard dolarů, tedy zhruba 6 bilionů korun. Johnson tvrdí, že Musk za účelem pobavení a zisku uměle na sociální síti Twitter s touto digitální měnou manipuloval.

Reklama

Server CNBC uvádí, že Muskovi právníci označili celou kauzu za „vymyšlené dílo“. Na půdě federálního soudu v New Yorku dále uvedli, že všichni ti, kteří se domáhají Muskova potrestání a vyplacení astronomické částky nikdy nevysvětlili, jak měl mít Musk v úmyslu kohokoli podvést nebo jaká rizika za svými výroky skrýval.

„Není nic nezákonného na tweetování slov podpory nebo vtipných obrázků o legitimní kryptoměně, která si i nadále drží tržní ohodnocení téměř 10 miliard dolarů,“ uvedli Muskovi právníci. „Tento soud by měl zastavit fantazii žalobců a zamítnout stížnost,“ doplnili. 

Žalovanou stranou je také nezisková organizace Dogecoin Foundation. Ta rovněž usiluje o zamítnutí žaloby.

Žalující strana investorů v čele s Johnsonem je však přesvědčena, že bude v případu úspěšná. Muska obviňují z manipulace trhem, která vedla ke zvýšení ceny této psí kryptoměny o více než 36 tisíc procent. Poté, co Musk své podpory dogecoinu na Twitteru zanechal, jeho cena ztroskotala. Zalobci uvádějí, že tento tah vytvořil miliardy dolarů zisku za náklady jiných investorů dogecoinu, i přesto že Musk věděl, že tato kryptoměna postrádá skutečnou hodnotu.

O tom, že Musk dogecoin podporuje, se mohli přesvědčit loni v lednu také zákazníci automobilky Tesla. Tehdy totiž Musk napsal, že touto digitální měnou lze platit za některé produkty jeho firmy. Kromě Tesly mohou zákzaníci platit také v největším americkém řetězci kin AMC, či v obchodech italské luxusní značky Gucci.

Virgin Orbit miliardáře Bransona na vrchol nedosáhla. Propustí téměř všechny zaměstnance a ukončí provoz

Virgin Orbit miliardáře Bransona na vrchol nedosáhla. Propustí téměř všechny zaměstnance a ukončí provoz

Vesmírná společnost Virgin Orbit britského miliardáře Richarda Bransona propustí 85 procent zaměstnanců. Firma o tom informovala v oznámení pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Firma, které se nepodařilo získat finance, podle médií v brzké době zastaví činnost. Stanici BBC bezprostředně na žádost o komentář neodpověděla.

Přečíst článek

Elon Musk je nejbohatším člověkem planety.

Miliardáři jako ohrožený druh. Ve světě a hlavně v Číně jich ubylo kvůli oslabení technologického sektoru

Na světě a převážně v Číně loni ubylo více než 400 dolarových miliardářů. Vyplývá to ze seznamu Hurun Global Rich List 2023, který sestavuje čínský časopis o bohatství a luxusu Hurun Report. Na vině je oslabení velkých technologických firem, na které se zaměřila čínská vláda, zpřísňování měnové politiky a dopady pandemie covidu-19, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme